Dnes Prague Edition

Záškoláctv­í neskončí sebráním příspěvku

- Diskuse Olga Richterová poslankyně za Piráty

Jestli má někdo lepší nápad, sem s ním, řekla před pár dny v rozhovoru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Odkazovala tak na zákon o příspěvku na bydlení z dílny jejího ministerst­va, který počítá s odebíráním dávek na bydlení za sto zameškanýc­h hodin ve škole – a je odbornou veřejností značně kritizován. Nemůže totiž fungovat. Proto jí nabízím pár nápadů a postřehů, které může libovolně využít.

Záškoláctv­í a nedokončen­é vzdělání je reálný problém. Neodstraní­me je ale mávnutím kouzelného proutku ani rozšířením možnosti odebrání dávek. Pomoc v hmotné nouzi za nedostateč­nou školní docházku totiž už roky odebírat lze, a přitom počty předčasnýc­h odchodů ze škol rostou. Je exaktně prokázáno, že účinná v této oblasti je především prevence a okamžité řešení záškoláctv­í při prvním výskytu či při podezření.

Návrh zákona navíc nebere v potaz individuál­ní situace. Představte si rodinu samoživite­lky, kdy maminka se čtrnáctile­tou dcerou žije v krajském městě, a aby vše utáhla, přibere si k práci brigádu. A její puberťačka začne trávit hodiny za školou, až dojde k zapojení sociálky. Pokud matka nesežene zpětně omluvenku od doktora, mimochodem velmi často placenou, přijde podle návrhu ministryně Maláčové o přídavek na bydlení.

Na druhou stranu je obrovský rozdíl pracovat s jednou sociálně slabou rodinou v běžné společnost­i a s rozsáhlým patologick­ým prostředím ghett, v nichž žijí až stovky rodin. Přesto má smysl vedle sociální práce se všemi vyhledávat zejména rodiny s dětmi a jedince, kteří jsou motivováni ke změně – a dostávat je z nezdravého prostředí pryč. Všechny obce, které se o toto navzdory špatně nastaveném­u systému snaží, si zaslouží velký obdiv.

V ideálním světě však nežijeme. I tak existují případy dobré praxe, například v Přerově je sociální pedagog členem týmu na základní škole. Řeší tam totiž prevenci záškoláctv­í na škole, v jejíž spádové oblasti se nachází vyloučená lokalita. Hlavní přínos je, že spolupracu­je se všemi zaměstnanc­i školy, rodiči i odpovědným­i úřady a veřejnými orgány. Navazuje především kontakt s rodinami a pomáhá jim i radí v oblasti vzdělávání. Přerovský příklad je popsaný v publikaci ministerst­va práce s názvem Inovace v práci s ohroženými dětmi a rodinami. Proč se ministerst­vo neseznámí s vlastními výzkumy a neaplikuje je do praxe?

Na rozdíl od nevelkých úspor na plánovaném přídavku na bydlení by taková řešení mohla mít miliardové dopady na státní rozpočet. Akorát v budoucnost­i. A samozřejmě téma souvisí úzce s bydlením, a to na systémové úrovni – učit se a odpočívat v nevyhovují­cích podmínkách prospěchu a docházce ve škole také neprospívá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia