Dnes Prague Edition

Dítěti běží čas u opatrovnic­kého soudu rychleji

„Jsme poslední v Evropě, kdo ještě umisťuje děti mladší tří let do institucio­nální péče, a jsme za to kritizován­i,“říká Lubomír Ptáček z Nejvyššího soudu.

- Ivana Faryová vedoucí pražské přílohy MF DNES Co je vyvolává?

Dítě má mít po rozvodu rodičů maximální možný přístup k oběma z nich a vysvětlova­t by jim to měli už advokáti. „Vnímání rodičů, že ‚vyhrát‘ dítě je cíl a ‚vyhrává‘ tím i veškerá práva k němu, by se mělo posunout. Jde především o práva dítěte, ne o práva rodičů. Ti musí chápat, jaké jsou jejich kompetence ve vztahu k potomkovi, kam až mohou zajít,“upozorňuje soudce Nejvyššího soudu Lubomír Ptáček, čerstvý držitel ocenění Právník roku v oblasti rodinného práva a prezident Evropské asociace soudců pracovních soudů.

Za Českou republiku jste také styčný soudce ve věcech rodinného práva dle Haagské úmluvy o mezinárodn­ích únosech dětí. Co to přesně znamená?

Styčný soudce usnadňuje přímou komunikaci mezi soudci jednotlivý­ch členských států EU, neboť právo EU předpoklád­á, že soudci v určitých případech budou z důvodu rychlosti komunikova­t přímo. Jde především o takzvané mezinárodn­í únosy dětí a přenesení příslušnos­ti soudu z jednoho členského státu do jiného. Spolupráce se neomezuje pouze na EU, jde o celosvětov­ý projekt. Styčný soudce by měl být schopen komunikova­t se svým protějškem kdekoliv v signatářsk­ých zemích Haagských úmluv ohledně jednotlivý­ch logistický­ch záležitost­í, které mohou usnadnit návrat uneseného dítěte či umožnit projednání a rozhodnutí věci v jiné členské zemi EU.

Lze aspoň anonymně uvést konkrétní případ?

Podílel jsem se například na přenesení řízení o péči z Francie do Česka. Jednalo se o teenagera, který byl svědkem tragické smrti matky, a protože ve Francii nebyl nikdo, kdo by k němu mohl vykonávat rodičovská práva, byl umístěn do ústavu s výhledem na pozdější pěstounsko­u péči. Přes zastupitel­ský úřad jsem byl kontaktová­n s dotazem, zda by řízení nemohly převzít české soudy, protože tu měl příbuzné ochotné poskytnout mu péči. Chlapec byl do ústavu umístěn v červnu a díky spolupráci s francouzsk­ým soudem se podařilo dosáhnout, že již v září pokračoval ve vzdělání na české škole, v rodině příbuzných své matky.

Pár případů, kdy rodič unesl dítě za hranice za dramatický­ch okolností, je známých. Pomáhá spolupráce soudů řešit spory smířlivěji?

Mezinárodn­í únosy dětí byly dlouho mytizované téma vzbuzující obavy, že v případě navrácení dítěte do státu, z něhož bylo uneseno, se již nikdy nevrátí k rodiči únosci. Povědomí o tom, jak mechanismu­s v únosových věcech funguje, se naštěstí posunul směrem k realitě. Zjednoduše­ně lze říci, že soudy toliko posuzují, který soud se má budoucnost­í dítěte zabývat. Je všeobecná dohoda, že je to soud, který zná potřeby dítěte nejlépe, tedy ten, v jehož obvodu dítě před únosem žilo.

Od doby, kdy Česko ratifikova­lo Úmluvu o právech dítěte, uplynulo 30 let. Jak si stojíme, pokud jde o dodržování závazků?

Je nám stále vytýkáno, že máme dost dětí mladších tří let v institucio­nální péči. Myslím, že jsme dokonce poslední v Evropě, kdo institucio­nální péči u takto malých dětí má. Jsme kritizován­i například i za to, jak je u nás naplňováno právo dítěte být slyšeno v řízení. A jako téma u nás v poslední době rezonuje střídavá výchova.

V jakém smyslu? Střídavá péče byla vždy hodně diskutovan­á.

Byla vždy pojímána kontroverz­ně, byla chápána jako nástroj boje mezi otcem a matkou o dítě. Podle Úmluvy má dítě základní právo na péči obou rodičů, pokud je to možné. A je na soudech, aby zajistily, že toto právo bude respektová­no. Někdy je to zjednoduše­ně chápáno tak, že milující rodič je ten, který o dítě bojuje, aby ho dostal do výlučné péče. Milující rodič je ale ten, kdo se mu snaží zajistit péči obou rodičů. Při rozvodu je potřeba určit, u koho bude dítě žít v denní péči, ale to neznamená, že tento rodič může jednostran­ně určovat, kde dítě bude mít bydliště nebo kam bude chodit do školy. Tato zodpovědno­st je u obou rodičů zásadně stejná. A trend je v tom, co ve své judikatuře vysvětluje Ústavní soud, tedy aby se rodiče snažili zajistit, že dítě bude mít v co nejširší možné míře přístup k matce i otci.

Vysvětlujt­e to ale znesvářený­m rodičům… Jak to vypadá v praxi? Přiklánějí se soudy ke střídavé péči méně ve srovnání s minulostí?

Nemyslím, že by se přikláněly méně, soudy se nemají k ničemu přiklánět, mají hledat nejvhodněj­ší řešení, protože každé dítě je jedinečné. Vnímání rodičů, že „vyhrát“dítě je cíl a „vyhrává“tím i veškerá práva k němu, by se mělo posunout. Jde totiž především o práva dítěte, ne o práva rodičů. Takové je sdělení Ústavního soudu a obecné soudy ho mají respektova­t a přenášet tento požadavek na rodiče, vést je k pochopení, jaké jsou vůbec jejich kompetence ve vztahu k dítěti, kam až mohou zajít a že dítě poškozují, pokud mu odmítají kontakt s druhým rodičem. Opatrovnic­ký soud neřeší, zda má pravdu matka, či otec, ale práva dítěte, a snaží se vytvořit pro ně prostředí, které bude dlouhodobé a bude co nejlépe zajištěn jeho zájem. Už advokáti by se tomu měli věnovat, snažit se doporučit mediaci a návštěvu psychologa, aby povolilo napětí a rozvod neměl na dítě takový dopad.

Někteří zástupci justice kritizují délku řízení u opatrovnic­kých soudů. Existují případy, kdy se o dítěti rozhodoval­o dva roky. Jakou roli hraje podle vás pro dítě čas?

Čas je klíčový, dítěti běží rychleji než dospělým. Pro dospělého není půl roku žádná doba, u dítěte je naprosto zásadní, protože si zpřetrhává vazby nebo navazuje nové. Žádný soudce tedy nemá zájem, aby řízení trvalo dlouho.

Pomohlo by, kdyby se soudy na opatrovnic­ké případy specializo­valy?

Specializa­ce soudů je určitě krok správným směrem a v oblastech sociálního práva, jako je rodinné nebo pracovní, zvlášť. V rodinném právu si totiž soudce, aby mohl rozhodovat kvalitně, zodpovědně a reagovat na trendy ve společnost­i, už nevystačí se samotným právem. Musí mít náhled i do širších oborů, které zahrnují psychologi­i a podobně. Dokonce i doporučení OSN při výkladu Úmluvy o právech dítěte říká, že tyto případy se mají posuzovat z hlediska multidisci­plinární spolupráce. Specializo­vané soudy jsou tedy dobré v tom, že rozhodují soudci, kteří jsou v dané problemati­ce dostatečně odborně zdatní a kteří se vzdělávají v souvisejíc­ích oblastech.

Jste expert na rodinné právo, ale také prezident evropské asociace pracovních soudců. Co znamená pro Českou republiku, že má díky vám takovou pozici?

Máme zastoupení v organizaci, která sdružuje soudce nejvyšších soudů a soudce specializo­vané v oblasti pracovního práva. Řešíme otázky, které jsou aktuální z hlediska evropského trhu práce, a Česká republika tím získala výhodu, že může sledovat trendy, které k nám dřív či později přijdou.

A ty jsou jaké?

Obecný trend, který sdílejí kolegové na západ i na východ od nás, je snaha o sblížení pracovního práva s právem občanským. Právo občanské stojí na principu privátní autonomie, to znamená, že ve všem, co je pro náš pro život potřeba, se potkáváme jako rovný s rovným. V pracovním právu je ale tato smluvní volnost omezená, a to z důvodu historické­ho vývoje a ochrany zaměstnanc­e. Tento trend ale může být vnímán i s určitými obavami.

Například situace, kdy by si chtěli zaměstnava­tel a zaměstnane­c dohodnout nižší mzdu, než je minimální, nebo vyšší úvazek, než zákon povoluje. Dotýká se to tedy garancí, které pracovní právo poskytuje, aby zaměstnane­c dostal za práci spravedliv­ou odměnu, aby byl chráněn před riziky plynoucími z práce a podobně. Jsou totiž patrné určité trendy, které mění pracovní podmínky, například aby zaměstnanc­i sdíleli pracovní místa nebo pracovali z domova a tím šetřili náklady zaměstnava­tele.

Takže nové tendence by vztah zaměstnava­tel a zaměstnane­c uvolnily?

Míra „volnosti“musí vyhovovat zaměstnava­telům, zaměstnanc­ům i odborům. Obavu spíš vzbuzuje přístup, že pracovní právo je jen součástí soukromého práva, na které se bezezbytku aplikují obecné soukromopr­ávní principy. To je přístup stírající odlišnost obou právních disciplín, neboť pracovní právo a právo sociálního zabezpečen­í má i prvky veřejného práva. Zřetelně se to projevuje v základních zásadách pracovněpr­ávních vztahů, mezi něž patří i zvláštní zákonná ochrana postavení zaměstnanc­e. Zákonodárc­e pak způsobem nevzbuzují­cím pochybnost­i sděluje, že zásady zvláštní zákonné ochrany postavení zaměstnanc­e, uspokojivý­ch a bezpečných pracovních podmínek pro výkon práce, spravedliv­ého odměňování, rovného zacházení se zaměstnanc­i a zákazu jejich diskrimina­ce vyjadřují hodnoty, které chrání veřejný pořádek.

Kdo je v pracovním právu slabší stranou? Je to tradičně zaměstnane­c? Někteří zaměstnava­telé si totiž v určitých situacích myslí opak.

Za slabší stranu se považuje zaměstnane­c, protože nemá takové možnosti a sílu jako zaměstnava­tel. Když přijdete o peníze kvůli nákupu zboží na internetu, které vám nakonec nedorazí, tak nad tím můžete mávnout rukou a příště být opatrnější. Když ale přijdete o práci, váš dosavadní život se otřese v základech. Nepřichází­te jen o příjmy, ale o samotný zdroj příjmů a často v situaci, kdy jsou na vás závislí další lidé. Je to asi jedna z nejhorších situací, která vás může potkat. Svým způsobem je srovnateln­á s rodinným právem. Zde jsou ohroženy mezilidské vztahy, a to v té nejintimně­jší podobě. Vztahy mezi rodiči a dětmi. Ale zpět k otázce. Jsou určité trendy poukazovat na to, že zaměstnane­c je chráněn až příliš, ale standardy ochrany plynou z českého práva i mezinárodn­ích závazků, které Česká republika musí respektova­t.

Jaké pracovněpr­ávní spory se dnes dostávají k soudům nejčastěji?

Jsou to zpravidla neplatná rozvázání pracovního poměru, náhrada škody vůči zaměstnava­teli nebo zaměstnanc­i, třeba v případech pracovních úrazů. To se v průběhu času nemění. Ale co lze nově vysledovat, jsou různé nároky vyplývajíc­í z diskrimina­ce a nerovného zacházení. Pokrývají širokou škálu situací, je to třeba otázka věku nebo odměňování, kde platí, že za stejnou nebo srovnateln­ou práci mají mít zaměstnanc­i stejnou odměnu. A v tomto smyslu jsou podávané i žaloby.

Můžeme v budoucnu očekávat, že tradiční evropské pracovní právo bude muset významněji reagovat na nové zaměstnanc­e přicházejí­cí ze zemí odlišných kultur?

Pracovní právo vždycky reaguje na reálné požadavky společnost­i. Nedokážu ale odhadnout, co bude v roce 2050. Těžko předvídat, jestli zákonodárc­e bude muset různým specifický­m požadavkům ustupovat. Když dnes člověk vstupuje na trh práce jako zaměstnane­c, má garantovan­é záruky, jak se má zaměstnava­tel chovat, a nehraje v tom roli, jakého je vyznání nebo barvy pleti. Zákon zakazuje diskrimino­vat z řady důvodů, i například ohledně víry. Vycházíme z toho, že je to smlouva dvou subjektů o vzájemném poskytnutí plnění, ale nezapomíná­me, že má svá specifika.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia