Dnes Prague Edition

Zemřel herec Kirk Douglas, idol zlaté éry

- — Mirka Spáčilová

Tvrdil, že život je jako béčkový film a že roli ve vlastním životopisu by odmítl. „Filmařina je druh narcisismu a já nikdy nebyl tvrdý chlapík, jen jsem se tak choval. Kariéru mi zařídily role zkurvysynů,“prohlašova­l herec Kirk Douglas. Zemřel ve 103 letech.

Veterán Hollywoodu, jehož rodiče emigrovali do Států z Ruska v roce 1912, ztělesňova­l symbol zlaté éry včetně westernové vlny. Na vrcholu své slávy kouřil tři krabičky cigaret denně a inkasoval padesát tisíc dolarů za jediné slovo, které pronesl v japonské reklamě: „Kávu“.

Šampion i Spartakus

Se dvěma ženami měl čtyři syny včetně též herce Michaela Douglase, který produkoval film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem; otec mu dal práva, jež koupil poté, co v jevištní verzi knihy sám hrál. Zazářil jako Spartakus, třikrát byl nominován na Oscara: za Šampiona, Město iluzí a Žízeň po životě, kde představov­al Vincenta Van Gogha; proto později odmítl žádost malíře Marka Chagalla, aby ztvárnil i jeho. Rád opakoval, že přežil válku, pád helikoptér­y, operaci obou kolen, kolaps i falešnou zprávu o vlastní smrti před dvěma lety. Od prezidenta Jimmyho Cartera dostal nejvyšší americké občanské vyznamenán­í – medaili Svobody, od roku 1960 měl svou hvězdu na chodníku slávy a čestného Oscara získal před čtyřiadvac­eti lety.

Než se stal hercem, vystřídal čtyřicet zaměstnání, aby pomohl svým rodičům. „Moje děti nikdy neměly tu výhodu jako já – totiž fakt, že jsem se narodil chudý,“popisoval svou dráhu, která obsáhla bezmála stovku rolí. První hned po válce, poslední točil pro televizi ještě v roce 2008. Ač patřil do jiného století, miloval internet a mladým se představov­al slovy: „Jsem Kirk Douglas. Pokud mě neznáte, vyhledejte si mě na Googlu.“

 ?? Foto: ČTK ?? Kirka Douglase proslavil Spartakus a role padouchů.
Foto: ČTK Kirka Douglase proslavil Spartakus a role padouchů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia