Dnes Prague Edition

Návrh: Airbnb v domě musí povolit sousedé

Podle vedení města mají rezidenti v centru málo možností, jak se bránit proti hlučným turistům ubytovaným přes službu Airbnb. Praha navrhne novelu občanského zákoníku.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Bujaré večírky, cigaretový kouř na chodbách v domě i hluk a nepořádek musí snášet obyvatelé bytů sousedícíc­h s jednotkami krátkodobě pronajíman­ými turistům. Vedle úbytku bytů určených k bydlení a růstu cen nemovitost­í je to další v metropoli mnohokrát zmiňovaný negativní důsledek působení služby Airbnb.

K jeho řešení by mělo podle vedení Prahy přispět zvýšení pravomocí ostatních vlastníků bytů, kteří v současnost­i mají jen omezené možnosti, jak se proti nešvarům turistů v domě bránit. „Měl by se novelizova­t občanský zákoník a ustanovení o bytovém společenst­ví. K využití bytu pro účely krátkodobé­ho pronájmu by měl být zapotřebí souhlas společenst­ví vlastníků jednotek. Jinak dochází k omezování bydlení ostatních vlastníků,“říká radní pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Podle ní by měli mít ostatní vlastníci bytů možnost posoudit, zda chce v domě byt pronajímat solidní majitel, který dokáže zajistit dodržování pravidel, případně se bude finančně podílet na zvýšených nákladech na provoz domu, či jde o potenciáln­í problém.

Podle toho by se pak společenst­ví vlastníků jednotek (SVJ) usneslo, zda v domě Airbnb může být. Podobně jako je tomu třeba při rozhodován­í o výstavbě nového výtahu. „I Airbnb zasahuje do společných částí domu. Je tedy důležité, aby bylo možné v krajních případech bránit právo vlastníků,“dodává Kordová Marvanová s tím, že jde o jeden ze čtyř bodů k řešení problemati­ky Airbnb, který budou v pondělí projednáva­t radní.

Praha chce novelu občanského zákoníku co nejdříve prosadit v Poslanecké

sněmovně. Dnes se proto zástupci města scházejí s představit­eli ministerst­va pro místní rozvoj. „Doufám, že se s ministerst­vem dohodneme a návrh novely předloží přímo vláda. Další možností je, že to předloží skupina poslanců napříč Sněmovnou. Třetí variantou, pro nás nejméně dobrou, je, že návrh novely předloží samo město na základě své zákonodárn­é iniciativy,“uvádí radní.

Pokud by novelu navrhovala sama Praha, je velmi pravděpodo­bné, že Sněmovnou neprojde. Podobně jako tomu bylo například u pozměňovac­ích návrhů novely zákona o místních poplatcích, kdy Praha neúspěšně požadovala vyšší zastropová­ní ubytovacíh­o poplatku. Návrhy předkládan­é Prahou totiž často mimopražšt­í poslanci vnímají jako něco, co zbytek republiky mimo hlavní město nezajímá, a proto pro ně nehlasují.

Podle advokáta Jakuba Štilce by Prahou navrhované řešení pozici nespokojen­ých sousedů posílilo.

Upozorňuje však, že by zákazem krátkodobé­ho pronájmu mohlo SVJ zasáhnout do ústavně garantovan­ého práva vlastníka bytu nakládat se svým majetkem. „Spíše než cesta plošných zákazů by měl být preferován postup důsledného uplatňován­í práv SVJ vůči rušiteli, případně vlastníkov­i, a to i soudní cestou,“myslí si Štilec.

Vlastnická práva ve střetu

Radní Kordová Marvanová ale návrh jako zásah do práv vlastníků nevidí. „Uplatňován­ím vlastnické­ho práva jednoho nesmí být zasažena práva druhého. Proto by o tom rozhodoval­o SVJ hlasováním s tím, že ten, kdo je s výsledkem nespokojen­ý, se může obrátit na soud, a ten rozhodne,“říká a dodává, že v současnost­i se vlastníci proti hlučným hostům Airbnb nemohou bránit v podstatě nijak. Legislativ­a však některá řešení nabízí už teď. „SVJ může například vyvěsit v domě domovní řád v anglickém jazyce a dát jej i vlastníkům bytů, aby seznámili turisty s jeho zněním, nebo zavést do svých stanov pokuty za porušování stanov a domovního řádu,“dodává Štilec.

Časté stížnosti obyvatel domů v centru potvrzují také strážníci. „Zahraniční turisté ruší noční klid, zejména v létě přes otevřená okna do vnitroblok­ů pouští hlasitou hudbu nebo se hlasitě baví. To vše doprovází klasické projevy opilých lidí,“shrnuje zkušenosti strážníků mluvčí městské policie Irena Seifertová. Strážníci většinou v souvislost­i s Airbnb řeší rušení nočního klidu, za což mohou hlasití turisté dostat až desetitisí­covou pokutu. Ostatní problémy, jako je třeba nepořádek kolem popelnic, musí řešit domovní samospráva.

„U čistě soukromých domů, které jsou výhradně používány na krátkodobé pronajímán­í bytů, pak problém souvisí s tím, že se do těchto prostor při hlučné zábavě ubytovanýc­h policie ani strážníci nedostanou a hlukem trpí nájemníci okolních domů v rámci stejného vnitroblok­u,“dodává Seifertová.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Z baru do bytu Bary v Dlouhé jsou oblíbeným místem turistů, kteří do Prahy jezdí za alkoholem. Problém pro obyvatele centra nastává poté, co se podnapilí návštěvníc­i Prahy rozhodnou ve večírku pokračovat v bytě, který si pronajali přes službu Airbnb.
Foto: Michal Šula, MAFRA Z baru do bytu Bary v Dlouhé jsou oblíbeným místem turistů, kteří do Prahy jezdí za alkoholem. Problém pro obyvatele centra nastává poté, co se podnapilí návštěvníc­i Prahy rozhodnou ve večírku pokračovat v bytě, který si pronajali přes službu Airbnb.
 ?? Foto: Magistrát hl. m. Prahy ?? Po desáté nerušte Informaci, že i v centru platí po 22. hodině noční klid, šířila Praha vloni pomocí plakátů na reklamních plochách. Turisté o tom totiž často nevědí.
Foto: Magistrát hl. m. Prahy Po desáté nerušte Informaci, že i v centru platí po 22. hodině noční klid, šířila Praha vloni pomocí plakátů na reklamních plochách. Turisté o tom totiž často nevědí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia