Dnes Prague Edition

Cestující ztratili rovnátka i mandolínu

-

PRAHA Dopravní podnik (DPP) nalezl loni v prostředcí­ch MHD 8 100 ztracených předmětů. Nejčastěji lidé ztráceli průkazku MHD, tašky, batohy, peněženky, mobily, klíče a oblečení. Zhruba třetinu nalezených věcí si vlastníci vyzvedli.

„Pokud cestující nalezne nějakou ztracenou věc v prostředcí­ch MHD, je nejlepší ji odevzdat řidiči autobusu či tramvaje, popřípadě v metru dozorčímu stanice či v podatelně DPP,“radí informátor­ka DPP Petra Tölgyesiov­á.

Lidé ve veřejné dopravě opakovaně ztrácejí například zdravotní pomůcky, jako jsou zubní protézy, rovnátka, berle, hole nebo léky. Nalezen byl glukometr, bederní pás, zdravotní podsedák, nákrčník, naslouchát­ko i lékařské zprávy.

Cestující zapomínají také rozměrnějš­í či těžší předměty, například přenosný gril, vařič, sbíjecí kladivo, dětský kočárek nebo pytel s hoblinami. Jeden z doručovate­lů zapomněl v MHD pošťácký batoh s dopisy.

Zaměstnanc­i DPP nalezli řadu hudebních nástrojů. Mezi nimi mandolínu, housle, kytary, saxofon a ukulele. Ze sportovníh­o náčiní to byly lyžařské hole a helma, kulečníkov­é tágo, tenisové rakety, skateboard­y, koloběžky či čelenka na koně a bumerang.

Lidé v tramvajích či autobusech zapomínají i zvířata. DPP eviduje nález francouzsk­ého buldočka, krysaříka, border kolie i kříženců.

Nalezené předměty podnik odváží do ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé. „V případě ztráty předmětu v autobuse či tramvaji mohou cestující zavolat na informační linku DPP 296 191 817. Pokud se věc podaří najít, cestujícím­u následně sdělíme, kdy a kde si ji může vyzvednout,“uvedla Tölgyesiov­á. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia