Dnes Prague Edition

Finále Ligy mistrů by se mohlo hrát v Praze

Basketbali­sté Nymburka postoupili ze základní skupiny v pozici nejlepšího týmu

- Petr Procházka reportér MF DNES

Vpražské hale Královka to při posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů byla docela divočina. Řekové ve svém sektoru sundali oblečení a svlečení do půl těla dělali pořádný randál. Skvěle fandili i Češi, ať už ti s hudebními nástroji, nebo ti bez nich.

V Praze to ale zdaleka nemusel být basketbalo­vý vrchol sezony. Nymburk by se totiž mohl ucházet o pořádání Final Four prestižní soutěže. Připustil to prezident klubu Jiří Podpěra. „Dalo by se o tom uvažovat. Ale hlásit bychom se museli už v půlce února, tedy dříve, než bude jasné, jestli ve Final Four budeme,“řekl. „Pokud bychom turnaj chtěli, byla by logická varianta dohody s O2 na pronájmu O2 areny či Universa. Je ale třeba brát ohled na to, že v době konání Final Four je v Praze mistrovstv­í Evropy judistů.“

Ať už to s organizací finálové akce dopadne jakkoliv, je už nyní jasné, že Nymburk v letošním ročníku Ligy mistrů v Praze ještě nastoupí.

Díky svému skvělému vystoupení v základní skupině prošel do play off v roli nejlepšího týmu soutěže a může tak čerpat výhodu domácího prostředí. A tím je pro českého mistra Královka.

„Našli jsme v ní kvalitní zázemí,“pochvaluje si Podpěra. „Na druhou stranu je škoda, že nám předpisy nedovolují nastupovat doma v Nymburku, kde není dostatečná kapacita.“

Dobrá zpráva nadvakrát

Při posledním střetnutí základní skupiny to bylo docela drama. Nymburk nejprve otočil zápas s řeckým Peristeri a zvítězil 84:72. A pak se nadvakrát dočkal porážky Tenerife v německém Bambergu. Hlasatel v hale totiž nejprve ohlásil, že Bamberg vyhrál 87:84, ale vzápětí se opravil, protože Tenerife trojkou sekundu před koncem čtvrté čtvrtiny srovnalo na 87:87. V prodloužen­í už následně Bamberg skutečně uspěl a s ním i Nymburk, který se díky porážce Tenerife vyhoupl na první příčku konečné tabulky.

„Sezona je velice úspěšná a dělá nám velkou radost. Možná půjde o nejúspěšně­jší ročník v pohárech vůbec,“vyhlíží Podpěra. „Nechci to zakřiknout, ale podle toho, jak je tým poskládaný, jakou má dravost, mentalitu, psychickou sílu, odolnost

a jak hraje kolektivně jako vlčí smečka, tak věřím, že letos máme na to postoupit do Final Four.“

Soupeře pro osmifinále určí los 18. února. Nymburk může narazit na litevský celek Lietkabeli­s nebo turecké kluby Bandirma či Besiktas Istanbul.

Hraje se na dva vítězné zápasy, stejně jako později ve čtvrtfinál­ových sériích. Pro první a případný třetí zápas má český šampion výhodu domácího prostředí.

„Oproti minulé sezoně máme kvalitnějš­í tým. Pomohlo k tomu i mistrovstv­í světa v Číně, kde čeští reprezenta­nti získali sebedůvěru. Zjistili, že mohou hrát s kýmkoli. A taková zkušenost je k nezaplacen­í, což umím posoudit z dob, kdy jsem sám závodně sportoval,“prozradil Podpěra. „Hráčům se dostala do krve vítězná mentalita, což je hlavní znak této sezony.“

Nymburk už také pracuje na tom, aby úspěšný kádr udržel i pro příští ročník. Protože aktuální mix českých reprezenta­ntů a zahraniční­ch šikulů se náramně osvědčil.

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Zaplněná hala Nymburskéh­o Jaromíra Bohačíka (v bílém) se snaží před zaplněnou pražskou halou Královka ubránit Yanick Moreira a Kingsley Moses z Peristeri. Zatímco v Řecku na podzim Nymburk prohrál, v úterý doma zvítězil 84:72.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Zaplněná hala Nymburskéh­o Jaromíra Bohačíka (v bílém) se snaží před zaplněnou pražskou halou Královka ubránit Yanick Moreira a Kingsley Moses z Peristeri. Zatímco v Řecku na podzim Nymburk prohrál, v úterý doma zvítězil 84:72.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia