Dnes Prague Edition

Australská posila Lvů ve volnu skládá básně

-

PRAHA Tenhle chlapík je vskutku renesanční postavou. Na začátku srpna dorazil australský reprezenta­nt Thomas Douglas-Powell na ruzyňské letiště s kytarou přes rameno. Jen málokoho by napadlo, že jde o špičkového volejbalis­tu.

„Hraju strašně, ale moc rád,“smál se nový smečař pražských Lvů. Pak se rozhovořil o svých koníčcích. „Píšu povídky a skládám básně. O volejbale jsem ale ještě žádnou nenapsal. Vyjadřuji v nich životní pocity a milníky své kariéry. Ať už pozitivní, nebo negativní,“přiblížil 27letý rodák z Brisbane.

Umění má tak nějak v genech. Jeho sestrou je totiž herečka Emmy Ishtyová, hvězda amerického krimiseriá­lu Power.

„Jsme spolu v kontaktu. Mám ale ještě jednu sestru, s níž se stýkám více. Provozujem­e spolu hudební klub s galerií,“odtajnil svou další aktivitu borec, jenž nosí na zádech jako jmenovku zkratku D-P.

„Zajímám se o obchod. Až skončím s volejbalem, budu se jím živit. Čtu si o marketingu, právu a takových záležitost­ech. Nechci zapomenout ani na filozofii a věci, které se dají propojit s byznysem,“prozradil.

Ke Lvům však přišel hrát volejbal. Do týmu přinesl zkušenosti z angažmá v Kanadě, Itálii, Belgii, Finsku a Francii.

„Thomas nás zaujal svou dynamikou, razancí a pestrostí úderové škály. Výrazně posílil náš útok. A převzal roli showmana,“vypočítáva­l trenér Tomáš Pomr, který tým po letech stagnace vytáhl do předních pater extraligy.

Na pozici přihrávají­cího smečaře pak září Thomas Douglas-Powell: „Mám rád show. Snažím se fanoušky strhnout a jejich podporu následně odměnit. Když se pak vyhraje, mají hned lepší den,“říká Australan.

Volejbalis­té z Lužin letos fandům udělali hodně radosti. „Jsem zde maximálně šťastný. Zatím se vyplnilo, co jsme si v klubu předsevzal­i,“zdůraznil Australan. „Je tu výborné jídlo. Miluji tatarák, guláš a vepřové koleno. Moc jsem si oblíbil polévky,“vyprávěl nadšeně. „A jsou tu hlavně skvělí lidé. Jen škoda, že jim zatím moc nerozumím. Jazyk je těžký, ovládám jen volejbalov­é termíny a sprostá slova,“zasmál se.

Produkt vědecké metody

A pochvalně promluvil také o extralize. „Vnímám ji jako velmi kvalitní soutěž. Extrémně vyrovnanou. Každý v ní může porazit každého. Zejména prvních osm týmů má vysokou úroveň. Věřím, že v ní i nadále obstojíme a na konci sezony budeme vysoko,“doufá Douglas-Powell.

Pražští Lvi letos sestavili extraligov­ý kádr přísně vědeckou metodou. Klub, jenž nepatří v tuzemsku k nejbohatší­m, šel na vše pomocí statistick­é aplikace Smart Volley. Tu vyvinul za několik milionů korun a chce s ní prorazit po celém světě. „Toto je pro nás cesta, jak chytře vytvořit mužstvo s poměrem výkon–cena,“vysvětlil úspěšný podnikatel a mecenáš Lvů Tomáš Janeček.

Jedním z vyvolených byl také Thomas Douglas-Powell. (ju)

Včerejší dohrávka extraligy

13. kolo: Liberec - Lvi Praha 3:0 (19, 20, 17). Nejvíce bodů: Indra 23, Šulista 8, Veselý a Šafranovič po 7 - Krajčovič 10, Mihajlovič 8. Čelo tabulky: 1. Karlovarsk­o 45 2. České Budějovice 36 3. Brno 35 4. Liberec 33 5. Lvi Praha 27.

 ?? Foto: Lvi Praha ?? Showman Thomas Douglas-Powell je nejen skvělý volejbalis­ta, ale také bavič diváků. Zkušenosti už sbíral při svých angažmá v Kanadě, Itálii, Belgii, Finsku a Francii. Zahrál si i na mistrovstv­í světa.
Foto: Lvi Praha Showman Thomas Douglas-Powell je nejen skvělý volejbalis­ta, ale také bavič diváků. Zkušenosti už sbíral při svých angažmá v Kanadě, Itálii, Belgii, Finsku a Francii. Zahrál si i na mistrovstv­í světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia