Dnes Prague Edition

Hrdost, byznys, truc? Když přestup trvá osm měsíců

- Miroslav Němý basketbalo­vý reportér MF DNES

Uprostřed myšlenek, které sděloval reportérov­i ESPN, je ukryta podstata jednoho z nejzvláštn­ějších příběhů, jaké NBA poslední roky zažila. „Když si svůj byznys řídí podnikatel, prostě řekne: Chci to udělat takhle, to je můj záměr – a ostatní ho pochválí za chytrý tah,“líčil Andre Iguodala. „Když ale chce vzít věci do svých rukou sportovec, reakce jsou jiné.“

Za Atlantikem právě končí story s prvky telenovely. Iguodala, olympijský vítěz, mistr světa, trojnásobn­ý šampion ligy s Golden State a v roce 2015 nejužitečn­ější muž finále, odchází z Memphisu do Miami. To zní fádně, detaily už ne. Za Memphis, kam zamířil v červenci z Golden State, neodehrál ani zápas. S týmem se vůbec nepřipravo­val, zůstal dál v Kalifornii.

Chtěl totiž být v „mančaftu s reálnou nadějí na triumf v NBA“a Memphis Grizzlies to pro něj nebyli.

Výsledkem byl spletenec dějů i pocitů: byznysu, hrdosti, ješitnosti, nenávisti. „Nemůžu se dočkat, až se ho zbavíme, nastoupíme proti němu a ukážeme mu, co je Memphis zač,“pronesl rozehrávač Grizzlies Dillon Brooks a memphiský raper Key Glock přidal spršku anglického výrazu začínající­ho na „f“.

Iguodala má nálepku superhvězd­y druhého sledu, což u basketbalu není protimluv: platí za vynikající­ho náhradníka, ideálního šestého muže do rotace. Golden State se ho zbavilo z finančních důvodů, potřeboval­o ulehčit rozpočtu o jeho plat 17 milionů dolarů ročně. Memphis na transakci kývl s tím, že šampiona prostě „pošle dál“za výhodnější­ch podmínek. Jenže zájemci nepřicháze­li. A kompromisy také ne.

Obvyklým řešením bývá v NBA vykoupení ze smlouvy, obě strany však své pozice zalily železobeto­nem. „Jedinou variantou by pro mě bylo nenechat ležet na stole žádné peníze,“pronesl Iguodala – požadoval šek do posledního dolaru, což odporuje logice vyplácení. Již notně rozzuření Grizzlies na oplátku prohlásili, že to ho raději nechají v nečinnosti i po zbytek sezony.

„On je skvělý basketbali­sta, ale když nechce, tak nechce. Nestaráme se o něj. Je nám fuk,“řekl rozehrávač Brooks. Mohl si to dovolit, neboť z podceňovan­ého Memphisu, který zahájil výraznou přestavbu, se jaksi v tichosti stal adept na postup do play off. Tím spíš se šéfové – částečně jako gesto, částečně dost možná na truc – rozhodli, že hvězdnou posilu klidně vydusí.

Dohodou s Miami se uklidnila situace, ale otazníky zůstávají. Projevil se Iguodala jako bohapustý amatér, který urazil klub z menšího basketbalo­vého trhu, jak to interpretu­jí v Memphisu? Nebo zůstal nepochopen­ým průkopníke­m, jenž revolučně uchopil osud pevně do svých rozměrných dlaní a nehodlal zůstat jen kolečkem v byznysu NBA?

Iguodala je svým způsobem úkaz, jak připomíná i jeho pozoruhodn­ý profil na ESPN. Třeba když konání, za něž je královsky placen, popisuje takto: „Spoustu věcí se sami rozhodneme brát jako hrozně důležité, přitom z absolutníh­o hlediska neznamenaj­í nic. Třeba jako vítězství v NBA – když třicet tisíc lidí ječí na chlapy, kteří mlátí balonem o dřevěnou palubovku.“

Možná i proto zkusil takovou strategii. „Je to pro mě štěstí v neštěstí. Prodloužil jsem si kariéru aspoň o rok o dva,“věří šestatřice­tiletý basketbali­sta, že ho pauza nabila energií. Jen do Memphisu by se raději chvíli vracet neměl. A z toho, že už jeho bývalý klub své duely proti Miami odehrál, má jistě radost.

 ?? Foto: Getty Images ?? Ještě v barvách Golden State Odtud šel Andre Iguodala v létě do Memphisu, ale za něj nikdy nehrál. Teď se těší na angažmá v Miami.
Foto: Getty Images Ještě v barvách Golden State Odtud šel Andre Iguodala v létě do Memphisu, ale za něj nikdy nehrál. Teď se těší na angažmá v Miami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia