Dnes Prague Edition

Hamáček: DPH na pivo? Stala se chyba

Předseda ČSSD Jan Hamáček: Šéf ČSSD o cestě do Číny a koronaviru, změnách ve vládě a žalobě na Brusel

- Petr Kolář reportér MF DNES

V dubnu máte letět do Číny na její summit se zeměmi střední a východní Evropy v Pekingu. Namísto prezidenta Miloše Zemana, jenž účast odmítl kvůli chybějícím čínským investicím v Česku. Poté, co to Zeman oznámil, se rozšířil koronaviru­s. Bojíte se tam letět?

Myslím, že věc účasti pana prezidenta není ještě uzavřena. Samozřejmě bude vše záviset na tom, jaká bude v Číně situace ohledně koronaviru. Nicméně pokud se celá ta akce uskuteční, je do jejího začátku ještě prostor k jednání s čínskou stranou o naplnění jejích slibů. Pokud budou naplněny, nemohu vyloučit, že pan prezident své rozhodnutí přehodnotí. Čas je do 17. dubna.

Takže ještě stále nevíte, zda si kupovat roušky, či nikoli?

Pokud ten summit bude, poletím tam. Otázka je, zda budu šéfem delegace, anebo budu dvojkou v delegaci pana prezidenta. Co se týče rizika koronaviru, je to asi otázka na čínskou stranu. Nicméně pokud vím, tak Čína riziko lokalizova­la do provincie Chu-pej. Mimo ni jde jen o individuál­ní případy. Čínská strana musí vyhodnotit, zda má smysl summit udělat, zda tam žádné riziko nehrozí. Dle dostupných informací je zatím riziko v Pekingu úplně minimální.

Pojďme k domácím událostem. Vláda teď čelí kritice kvůli změnám sazeb DPH na pivo v rámci novely o elektronic­ké evidenci tržeb EET. U točeného piva se má sazba snížit z 21 na 10 procent, kvůli třem sazbám na různé typy piv a místa, kde budou vypita, si však z Andreje Babiše a jeho ministryně financí Aleny Schillerov­é dělá kdekdo legraci. Váš poslanec Václav Votava přišel s tím, že je třeba výpočet DPH zjednoduši­t. Proč až teď, když jste pro věc celou dobu hlasovali?

Myslím, že přiznat chybu není chyba. Byl to materiál ministerst­va financí, prošlo to vládou, paní ministryně tu věc obhajovala, pak jsme zjistili, jaké to má dopady. Z mého pohledu jsou dvě možnosti, jak to napravit. Buď novelou zákona o EET, ale kdybychom to otevřeli, znamenalo by to zablokován­í Sněmovny na půl roku. Druhou variantou je novela celního sazebníku a sjednocení jednotlivý­ch obalů piva. To jsme předali paní ministryni financí a uvidíme, jak se k tomu postaví.

Stejně pořád nechápu, jak je možné, že pro věc několik měsíců hlasujete, aniž by vám došlo, pro co zvedáte ruku. Jak se to vůbec může stát?

Znovu říkám: stala se chyba.

V posledních týdnech mělo hnutí ANO problémy jak na ministerst­vu dopravy, kde Vladimíra Kremlíka nahradil dnes už dvojminist­r Karel Havlíček. Tak v resortu obrany, kde kvůli kauze radarů skončil náměstek pro vyzbrojová­ní Filip Říha. Zaujalo mě, že ze strany ČSSD jsem k tomu nic neslyšel, jako by se vás to ani netýkalo. Proč?

Nebylo o nás slyšet, protože naši ministři žádné skandály nemají. Pan premiér má velký zájem o fungování ministerst­va práce a sociálních věcí, pravidelně píše paní ministryni Maláčové dopisy. Možná by se měl věnovat svým ministrům a naše nechat pracovat. Celé to trochu vypovídá o personální politice hnutí ANO, kdy se objevují ministři, kteří nemají žádnou politickou zkušenost, nemají za sebou žádnou kariéru. Ale do jisté míry jsou vytahováni jako králíci z klobouku, což byl případ pana Kremlíka. Stejně jako přišel, tak odešel.

Neslyšel jsem od vás ani nic k tomu, že hned dvě ministerst­va – průmyslu a dopravy – povede až do konce volebního období jeden ministr Karel Havlíček. Vám to přijde v pořádku?

Tak já jsem řídil asi dva měsíce dva resorty (vnitro a zahraničí, když prezident Zeman odmítl Miroslava Pocheho – pozn. red.) a vím, že se to tak nedá táhnout měsíce či roky. Tehdy to byla nouzová věc. Pokud si někdo myslí, že pan Havlíček zvládne plnohodnot­ně dopravu i ministerst­vo průmyslu, tak asi nerozumí fungování státní správy. Dlouhodobě to není udržitelné.

Jasně, ale když to nastane, nijak proti tomu neprotestu­jete a necháte Babiše, aby to tak udělal.

Respektuje­me, že to je odpovědnos­t hnutí ANO. Já mám na starosti naše ministry, pracujeme, plníme program bez velkých skandálů. Pan premiér má na starosti zbytek, tak ať si u sebe udělá pořádek.

To je, jako kdybyste rovnou řekl, že máte svých pět křesel, a jinak je vám úplně jedno, co Babiš ve vládě dělá, ne?

Z mého pohledu musí posoudit voliči, jak kdo pracuje. A myslím, že pokud vidí, jak fungují naši ministři a jak ti za hnutí ANO, tak je tam zásadní rozdíl.

Předminulé pondělí vláda v tichosti podala žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastaven­í dotací pro holding Agrofert kvůli údajnému střetu zájmů bývalého majitele firmy a premiéra Andreje Babiše. Ten pak vysvětlova­l, že on se projednává­ní toho bodu neúčastnil. Nejprve mě zajímá, co si myslíte o samotné žalobě na Komisi?

Je to cesta, jak co nejrychlej­i zjistit, zda je pan premiér ve střetu zájmů, či ne. To je i názor právníků a odborníků včetně pana náměstka ministra zahraničí Martina Smolka, který je naším zástupcem u Soudního dvora EU. Říká, že pokud chceme autoritu, která jasně rozhodne, zda je pan premiér ve střetu zájmů, či ne, tak je žaloba krok správným směrem. Je to nejrychlej­ší způsob, jak zjistit, zda platí český výklad práva, anebo dosavadní evropská pozice.

Podle eurokomisa­ře pro rozpočet Johannese Hahna by výsledky auditů týkající se Babiše měly být známy do konce letošního roku. Evropský soud tedy podle vás může rozhodnout dřív?

I když bude audit, mohou být stále spory a výkladové debaty. Pokud rozhodne soudní dvůr, je to autorita, která rozhodne s konečnou platností. Takže je lepší, ať máme jeho stanovisko co nejdříve.

Andrej Babiš tvrdil, že se příslušnéh­o jednání vůbec neúčastnil, že v takových případech chodí za dveře. Vy na vládách obvykle sedáte. Skutečně vždy na dobu projednává­ní bodů, jež se ho týkají, odejde z místnosti?

Ano. Ve chvílích, kdy se objeví bod, kde by mohl být nějaký střet zájmů, pan premiér se zvedne, předá řízení vlády buď mně, nebo paní Schillerov­é a odchází pryč.

Kdo rozhoduje, že se Babiše zrovna onen projednáva­ný bod týká?

Pan premiér.

Podle vás je to v pohodě?

Tak je to politická realita.

Na inkriminov­aném jednání vlády jste také chyběl, měl jste totiž dovolenou. Zaujalo mě, že i někteří sociální demokraté vůbec nevěděli, kde jste byl. Slyšel jsem i spekulace, že jste v nějakém léčebném zařízení. Někteří socialisté mluvili o blázinci. Jak to bylo?

To jsou hlouposti. Standardně jsem si vzal deset dní dovolené, omluvil se ve vládě i ve Sněmovně. Byl jsem deset dní mimo Českou republiku a odpočíval. Byla to dlouhodobě plánovaná dovolená. Zmeškal jsem sice týden jednání Sněmovny, ale předtím jsem Sněmovnu poctivě požádal, aby po tu dobu moje body vyřadila. Nebyly tam žádné věci, které by nesnesly odkladu. A zmeškal jsem jedno jednání vlády. Stejně jako je teď Andrej Babiš týden na dovolené a fotí se na Facebook, jak pije pivo za 15 eur.

Když už jsme u těch spekulací, které kolují v ČSSD. Hned z několika míst jsem slyšel, že prý máte v úmyslu v březnu skončit ve funkci předsedy strany. Je to pravda?

Sjezd ČSSD je v březnu 2021 a tam se rozhodne, kdo povede sociální demokracii v příštích dvou letech. Takže teď v březnu určitě nic takového, o čem mluvíte, v plánu nemám.

Někteří sociální demokraté váš údajný konec v předsednic­ké funkci dávali do souvislost­i s vaší rodinnou situací, sám jste přece potvrdil, že se rozvádíte…

Mé soukromí je moje věc, nemá to žádný vliv na moji politickou práci. A rozhodně nechystám žádné překvapivé oznámení.

Jako o příští možné předsedkyn­i ČSSD se čas od času mluví o Janě Maláčové, kterou jste z odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerst­vu práce poměrně nečekaně vytáhl do čela resortu a krátce poté se stala místopředs­edkyní strany. Uměl byste si ji do budoucna v čele ČSSD představit?

Janu Maláčovou pokládám za velmi dobrou akvizici, dnes je to asi nejvýrazně­jší politička ČSSD a drží vlajkovou loď sociální demokracie, kterou je ministerst­vo práce a sociálních věcí. Takže Jana má určitě velký potenciál. Pokud se k tomu vnitřně rozhodne, určitě má šanci. Ale co chce do budoucna dělat, to je spíš otázka na ni.

Pokud si někdo myslí, že pan Havlíček zvládne dvě ministerst­va, asi nerozumí fungování státní správy.

Začali jsme Čínou, končit můžeme Ruskem. Co říkáte na plán pražského primátora Zdeňka Hřiba přejmenova­t náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova po zavražděné­m opozičním politikovi?

Uvítal bych, kdyby se pan primátor věnoval věcem, které jsou zásadní pro život Pražanů, to znamená, aby fungovala doprava a Praha se rozvíjela. Nicméně tato iniciativa mi není nesympatic­ká. Myslím, že Boris Němcov byl člověk, který celý svůj život zasvětil boji za lidská práva, a v tomto směru myslím, že si to zaslouží podporu.

Ono náměstí se Pod Kaštany jmenuje od roku 1925. Všichni asi navíc cítí, že jde hlavně o provokaci vůči Rusku. Nepřijde vám to vzhledem ke vztahům obou zemí jako kontraprod­uktivní?

Myslím, že je to do jisté míry elegantní řešení, jak upozornit na problém, který tady prostě je. Uctít památku člověka, který zemřel za nějaké hodnoty. A přijde mi to rozumnější než demontovat pomník Koněva.

 ??  ??
 ??  ?? První muž ČSSD Jan Hamáček v rozhovoru vyvracel spekulace, že by snad chtěl odejít z předsednic­ké funkce předčasně. Foto: Dan Materna, MAFRA
První muž ČSSD Jan Hamáček v rozhovoru vyvracel spekulace, že by snad chtěl odejít z předsednic­ké funkce předčasně. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia