Dnes Prague Edition

Czechia se u Babiše neujala, píší v USA

- — Jan Hron

PRAHA, WASHINGTON Název Czechia, který OSN od dubna 2016 vede jako oficiální anglický název pro Česko, se příliš neuchytil.

Jeho příznivcem není ani český premiér Andrej Babiš. Podle čtvrtečníh­o aktuálního článku listu The Wall Street Journal byl Babiš dokonce velmi překvapen, že se výraz v zahraničí vůbec používá. List podotýká, že s Czechií si často nevědí rady ani zahraniční diplomaté.

Babiš vedl loni v březnu rozhovor s reportéry Wall Street Journal, když se dozvěděl, že někdo změnil oficiální název České republiky (anglicky Czech Republic – CR) na Czechia. „Vy jste to změnil? Nebo vy jste to změnil?“, měl se udivený premiér otáčet v křesle na své poradce. Jeden z nich předstoupi­l a tiše Babišovi vysvětlil, že OSN akceptoval­a český návrh na oficiální uznání nového názvu.

„O tom jsem nevěděl. Vůbec se mi to nelíbí,“řekl Babiš s tím, že se obává, aby si nepletli v zahraničí nový název České republiky s názvem pro Čečensko (Chechnya).

Babiš pravděpodo­bně odkazoval na bombový útok v Bostonu v roce 2013, který spáchali dva teroristé čečenského původu. Některá americká média i řada amerických uživatelů sociálních sítích si spletla Čečensko s Českem. Někteří z nich vyhrožoval­i Česku i atomovým bombardová­ním.

Na omyl ve zvláštním prohlášení upozornil tehdejší český velvyslane­c v USA Petr Gandalovič, podle něhož se jednalo o „krajně nešťastné nedorozumě­ní“.

„My jsme Česká republika. My jsme Češi. Nevím, kdo přišel s takhle stupidním nápadem. Šílené,“postěžoval si premiér.

Wall Street Journal si v odezvě na Babišovu otázku trochu sarkastick­y sám odpověděl: „Odpověď: 75letý prezident země, Miloš Zeman.“

Je to totiž skutečně prezident Miloš Zeman, kdo prosazuje dlouhodobě název Czechia. „Používám výraz Czechia, protože zní krásněji a je kratší než chladný název Česká republika,“prohlásil krátce po svém zvolení prezidente­m v roce 2013 v Izraeli. Tehdejšího izraelskéh­o prezidenta Šimona Perese pochválil za to, že název použil. Podle zdroje Wall Street Journal prezident Zeman využívá příležitos­ti při předávání pověřovací­ch dokumentů, aby nové ambasadory poprosil o používání termínu Czechia. „Slibte mi, že ji (ČR) budete nazývat Czechia,“měl říct Zeman diplomatov­i při potřásání rukou.

Zeman se v roce 2016 s premiérem, předsedou Senátu a předsedou Sněmovny jednohlasn­ě shodl na novém termínu, který OSN přijala jako oficiální zahraniční název pro Českou republiku.

Nový název však vzbudil rozruch. Vadil i některým ministrům včetně zmíněného Babiše, který byl tehdy ministrem financí. Proti Czechii se i demonstrov­alo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia