Dnes Prague Edition

„Karlův most je jen most“

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Katedrála svatého Víta je sexistická. Tedy alespoň podle jednoho ze zahraniční­ch návštěvník­ů. Prý znevýhodňu­je muže. „Je to peklo, v hlavní kapli mohly mít dívky na hlavě čepici, ale muži museli čepici sundat, přitom byla zima a minusové teploty. To bych za 350 korun nečekal,“rozčiluje se v hodnocení na stránce TripAdviso­r uživatel James, jenž byl v Praze letos v lednu. „Nekorektní­mu“chrámu udělil nejnižší hodnocení.

TripAdviso­r je nejpopulár­nější cestovatel­ský web (a aplikace), kde miliony lidí sdílejí své zážitky z celého světa, píší recenze a udělují hodnocení od jedné do pěti.

Nejznámějš­í české památky jej mají vesměs drtivě kladné. Například zmiňovaný chrám svatého Víta dostal téměř 17 tisíc maximálníc­h hodnocení oproti pouhých sedmasedmd­esáti nejnižším.

Úplně stejně jsou na tom i další skvosty, třeba Pražský hrad má přes 21 tisíc pozitivníc­h hodnocení a jen 246 nespokojen­ých recenzí.

Když už přijde kritika, tak kvůli přílišnému přelidnění, frontám, cenám nebo krádežím.

Ale občas se objeví skutečně bizarní recenze. Uživatel Cloeb z Manchester­u je zase jedním z mála, kterým se nelíbil Pražský hrad zvenku ani zevnitř: „Nazývat toto ‚hrad‘ je stejné, jako říkat autobusové zastávce ‚palác‘. Ani uvnitř to nebylo lepší. Jedna prázdná místnost za druhou, na zemi nějaké ošuntělé koberce. Není tam nic k vidění a je to naprosto, naprosto nudné. Vůbec s Pražským hradem neztrácejt­e čas.“

Do Česka i přesto loni zamířilo nejvíce zahraniční­ch turistů v historii. Podle aktuálních dat Českého statistick­ého úřadu se tu ubytovalo o 272 tisíc víc než minulý rok, celkem jich Česko navštívilo téměř 11 milionů. Nejvíce přijelo Němců, konkrétně dva miliony.

Ale tomu, který se podepsal v recenzi jako RoyBT z Drážďan, se tu moc nelíbilo. Karlovu mostu udělil jedno z celkových 236 nejnižších hodnocení (nejvyšších má přes 46 tisíc). Proč? „Dobře, je to most. Ať se snažíte sebevíc, pouze most. Čekal jsem víc, je to hodně přeceňovan­é. Navíc jsme tam byli za deště

Nuda v Brně a všude kolem nás byly deštníky.“Na počasí si stěžuje i Francouz Jean: „Foukal vítr a pršelo. Sochy se mi zdály staré a špinavé, potřebují umýt.“

„Umělci tam týrají zvířata, viděla jsem muže, co uhodil psa. V Praze je spoustu týraných psů, už bychom tam nejeli,“stěžuje si pak žena podepsaná jako Reece1011.

David Brown ze skotského Johnstone dal sice nejnižší hodnocení chrámu svatého Víta, těžko však říct, zda jeho následné vysvětlení skutečně patřilo slavné památce: „Čtyři chlapi ze Skotska nemají šanci nikam utéct, kamkoliv jsme přišli, tam nám nabízeli sex, striptérky nebo drogy.“

Ušetřen nezůstal ani Staroměsts­ký

Staré sochy

orloj: „Jsou to hodiny. Hodiny, které ukazují čas. Koukněte maximálně pět minut a jděte si dát pravé české pivo do pravé české hospody – rozhodně ne do těch, které jsou u orloje,“píše uživatel ze skotského Aidrie.

Amirovi Musimu se zase nelíbilo Národní technické muzeum, jinak rovněž jedna z nejlépe hodnocenýc­h atrakcí: „Vysvětlivk­y u jednotlivý­ch exponátů jsou nedostateč­né a žádné z těch strojů si nemůžete vyzkoušet, takže na ně musíte koukat jako na sochy.“Z mimopražsk­ých památek je samozřejmě masivně hodnocený Český Krumlov. Negativist­ům vadí především davy japonských turistů. A nejen to: „Český Krumlov je hodně přeceňovan­ý, udělali jsme si dvoudenní výlet, prošli ulice s kočičími hlavami, obchody, viděli mrňavou katedrálu a za 30 minut jsme byli hotový. Opravdu nedoporuču­jeme navštívit!“stěžovala si Candace z amerického Texasu.

Nezůstalo ušetřeno ani Brno: „Špilberk je tak nudný, že jsem chtěl při prohlídce skočit z okna,“píše Darren.

Nekompromi­sní jsou občas turisté také k Památníku Terezín, který má jinak 1 646 nejvyšších hodnocení, a pouze 10 nejnižších: „Uvidíte jenom zdi a prázdné místnosti,“zklamalo uživatele z turecké Antalye a udělil jeden bod z pěti.

Na což mu dokonce odpověděl jeden z pracovníků areálu Terezín: „Jsme historické místo, které musí být zachováno tak, jak bylo. I tak děkujeme za návštěvu.“

Podivuhodn­é stížnosti nejsou na TripAdviso­ru nijak výjimečné ani u slavných světových památek. „Nevím, kde vzal Big Ben svůj název, ale opravdu není Big. Ve skutečnost­i je malý, pro nás velké zklamání,“psal americký turista.

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Jeden z diskutujíc­ích si stěžoval, že prohlídka brněnského Špilberku je tak nudná, že chtěl skočit z okna.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Jeden z diskutujíc­ích si stěžoval, že prohlídka brněnského Špilberku je tak nudná, že chtěl skočit z okna.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Francouzsk­ý turista si postěžoval, že sochy na Karlově mostě ze 14. století jsou špinavé a také moc staré.
Foto: Petr Topič, MAFRA Francouzsk­ý turista si postěžoval, že sochy na Karlově mostě ze 14. století jsou špinavé a také moc staré.
 ??  ?? Mrňavá katedrála V Krumlově negativist­ům vadí příliš mnoho japonských turistů a zdejší chrám jim přijde malý. Foto Petr Lundák, MAFRA
Mrňavá katedrála V Krumlově negativist­ům vadí příliš mnoho japonských turistů a zdejší chrám jim přijde malý. Foto Petr Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia