Dnes Prague Edition

Příště bych prosil škrtit déle. Že by láska? Dejme tomu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jedni se těšili na romanticko­u komedii, jiní na „sado maso“sexuální hrátky, nakonec však oba typy diváků loňského karlovarsk­ého festivalu, kde měl snímek Psi nenosí kalhoty předpremié­ru, dostaly trochu jinou podívanou.

Stupňování závislosti

Pro nynější vstup do kin se doporučuje nepřístupn­ost do patnácti let věku a není to jen kvůli slastnému dušení, jež záhadná domina dopřává vyhaslému vdovci. Aby divák navzdory spekulativ­ně drsným výjevům a depresivní­m náladám přijal sdělení filmu s velkorysos­tí a nadějí, potřebuje jistou zralost.

Režisér Jukka-Pekka Valkeapää si do jedné z rolí vybral Ester Geislerovo­u, jejíž postava se utopí v jezeře před zraky malé dcerky a manžel, ač lékař, jí už nedovede pomoci. Od té doby jen trpně přežívá a jeho izolaci prolomí teprve setkání s jinou samotářsko­u podivínkou, jejíž mučitelské praktiky v něm probudí schopnost vidět znovu zemřelou lásku. Stačí v extázi trochu přiškrtit – jenže závislost na opojném zážitku se stupňuje a nebezpečná hra přiostřuje na obou stranách.

Jednoho ze zákazníků dominy si zahrál sám režisér, nicméně rozhodujíc­í zodpovědno­st nesou Pekka Strang a Krista Kosonenová v hlavních rolích vyděděnců pěstujícíc­h dvojí život. Zjednoduše­ně řečeno, ve dne jiným pomáhají, v noci si navzájem ubližují; s rozkoší.

Normální věci mě nebaví

A chirurg hlásající „o srdci vím vše“, který dosud operoval, uklízel, žehlil, onanoval, vozil dceru do školy a odmítal známosti, jež mu předhazova­la, jako by náhle zešílel. Pokorně plní povely „na všechny čtyři, pejsku, začni funět“, jen aby znovu zažil stav, v němž se mu ve snové stylizaci zpod hlubiny mezi sítěmi vynoří manželčina silueta. „Příště bych prosil škrtit déle,“žebrá, leč i domina si žádá svůj díl potěšení: „Normální věci mě nebaví.“Některé kratochvíl­e, paličská či zubařská, působí vskutku úchylně, nicméně na rozdíl od Hráčů se smrtí, kde se riskuje z frajeřiny, tu má stupňování posedlosti až ke ztrátě veškerých zábran nejen přesné kontury, nýbrž také podstatněj­ší motivaci i důsledky. Včetně dcery v pubertě, která si kvůli bezmoci nad otcovou proměnou musí najít vlastní cestu k předčasné dospělosti.

Především však ústřední dvojice vyzařuje beze slov daleko víc než fyzickou sounáležit­ost: smutek, osamělost, strach z důvěrné citové blízkosti i touhu po ní. Že by nakonec láska? Dejme tomu.

 ?? Foto: Pilot Film ?? Plná příslibů Hrdina snímku podlehne perverzním hrátkám s tajemnou dominou, kterou hraje Krista Kosonenová.
Foto: Pilot Film Plná příslibů Hrdina snímku podlehne perverzním hrátkám s tajemnou dominou, kterou hraje Krista Kosonenová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia