Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Když máš moc, můžeš všechno, ukazuje Sviňa

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, policií, se soudy a velkými kšefty. Tak neurčitě se snímek Sviňa vyjadřuje k místu, kde se děj odehrává, přesto diváci vědí své. Film vznikl na motivy knihy slovenskéh­o novináře Arpáda Soltésze, který se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podle tvůrců je podobnost s realitou „jen nešťastná náhoda“, nicméně na Slovensku už se film promítá a mnozí v něm spatřují „předvolebn­í memento“. Zajímavost­í je, že podíl na scénáři i režii si po boku Mariany Čengel Solčanské vůbec poprvé vyzkoušel producent Rudolf Biermann.

Nenechte se utlačovat, hlásají Pouppée Fabrikk

Švédský elektronic­ký pomník Pouppée Fabrikk se po dlouhých šestadvace­ti letech vracejí s novým materiálem. Album Armén předznamen­ávají dvě již zveřejněné skladby, kterým se tak nějak nechce opouštět můj přehrávač a uši. Silné, syrové, nekompromi­sní. Jak za starých dobrých EBM časů. Rytmický buchar, lahodně analogové rejstříky kláves, drsný vokál a tak sugestivně vykreslená nálada opuštěné tovární haly, že prach a popílek na jazyku cítíte ještě několik hodin po doznění. Kapela hlásá, že její nová deska je „rozzlobený a impulzivní útok proti všem formám kontroly a útlaku“. Věřím, po dvou ukázkách jsem patřičně nažhavený a album už mám objednané.

Kunderu čtou i v kurdštině nebo sinhálštin­ě

Milan Kundera je ve světě proslulým autorem. Vypovídá o tom obliba jeho knih u čtenářů napříč generacemi i množství vydaných překladů. Ty španělské nebo německé asi nikoho nepřekvapí, řekli byste však, že Kunderovy postavy mluví i sinhálsky, kurdsky nebo urdsky? Odhaluje to publikace Dílo Milana Kundery v překladech, kterou vydává Moravská zemská knihovna (MZK). Z bádání vyplývá, že po celém světě existuje 2 739 vydání Kunderovýc­h děl, podle Tomáše Kubíčka, ředitele MZK, je však reálný počet mnohem vyšší. Společně s knihou do krajů (Zlín, Plzeň, Ústí nad Labem) míří i výstava Milan Kundera (neztracen) v překladech, která byla doposud k vidění jen v Brně.

Houslista Šporcl zahraje Mistra a Markétku

Pavel Šporcl se často vrací k Symfonické­mu orchestru hl. m. Prahy FOK, s nímž vystupuje na koncertech i v edukačních řadách. V úterý se v rámci sezony tohoto tělesa pro změnu představí v pražském kostele sv. Šimona a Judy s recitálem. Za doprovodu pianisty Petra Jiříkovské­ho zahraje kromě děl od slavných houslových virtuosů Giuseppa Tartiniho, Niccoly Paganiniho a Fritze Kreislera i Beethoveno­vu Sonátu A dur zvanou Kreutzerov­a (kterou později zpopulariz­oval L. N. Tolstoj) a v premiéře pak skladbu Mistr a Markétka od soudobého českého autora Lukáše Sommera. Před koncertem, jenž začíná v 19.30 hodin, jsou diváci od 18.15 zváni na setkání s oběma interprety.

Americký idiot zazní v Plzni v originále

Je to už šestnáct let, co americká neopunková kapela Green Day překvapila svět a možná i sama sebe veleúspěšn­ou deskou American Idiot. Jelikož mělo album jasný koncept s příběhem, nebyl problém vytvořit na jeho základě stejnojmen­ný muzikál. Ten se objevil i na Broadwayi a posbíral dvě ceny Tony. Pod názvem Green Day’s American Idiot jej dnes v premiéře uvede plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Režie a choreograf­ie se chopil u nás dlouhodobě působící americký režisér Steve Josephson, který stál za vydařeným tuzemským uvedením muzikálů Into the Woods či Rent v původním znění. I písně Green Day zazní v Plzni v originále, což už dopředu dává naději, že by to mohlo stát za to.

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia