Dnes Prague Edition

Lékaři umožnili ženě dýchat mimo její tělo

Všeobecná fakultní nemocnice implantova­la ženě umělou plíci jako šesté pracoviště na světě, nyní se čeká na nový orgán.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO Za pomoci ojedinělé metody vyřadili lékaři pacientce plíce z oběhu, aby ji mohli napojit na mimotělní umělou plíci a tím jí zachránit život. Díky zavedení vůbec prvního českého bypassu, který obchází a nahrazuje funkci jejích plic, tak může nyní žena žít a čekat na vhodného dárce.

Na umělé plíci nelze fungovat dlouhodobě, je to přechodný mezistupeň před transplant­ací nefungujíc­ího orgánu, což je pro ženu jediná záchrana. Podobná operace se dosud uskutečnil­a jen na pěti pracoviští­ch po světě u dvaceti pacientů. Pětatřicet­iletá česká pacientka se tak stala jednadvacá­tou, u které byla unikátní operace provedena.

Za zákrokem, který doktoři provedli na konci ledna a který trval zhruba tři hodiny, stojí tým českých lékařů ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN). Spolu s nimi se operace účastnili také dva odborníci z německého Regensburg­u, se kterými čeští lékaři případ konzultova­li.

Selhání srdce i plic

Žena skončila v nemocnici na začátku loňského prosince s těžkou plicní hypertenzí a masivním chrlením krve z plic a selháváním srdce. Lékařům se podařilo ji dočasně stabilizov­at, jenže kvůli špatnému stavu nebylo možné ji připravit na neodkladno­u transplant­aci plic. Doktoři tak museli vymyslet, jak zkusit ženě zachránit život.

„Nakonec jsme se rozhodli zvolit unikátní metodu, která se za posledních deset let provedla na světě jen asi u dvaceti pacientů na pěti pracoviští­ch. V Česku pak úplně poprvé,“ popisuje lékař Martin Balík, vedoucí intenzivní péče kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny VFN a 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity.

Metoda podle týmu odborníků nahrazuje relativně jednoduchý­m a zároveň geniálním způsobem funkci plic, a to i na relativně dlouhou dobu, čímž se liší od jiných podobně využívanýc­h přístrojů.

Podle studií a případů ze světa byli na umělé mimotělní plíci pacienti napojeni více než 70 dní.

„Princip spočívá ve vytvoření obchvatu mezi hlavní plicní tepnou, která vede krev ze srdce do plic, a levou síní, kam za normálních okolností přitéká okysličená krev z plic. Obchvat vede mimo tělo a je do něj vložen přístroj, který okysličuje krev a současně ji zbavuje oxidu uhličitého – nahrazuje tedy plíce,“vysvětluje princip lékař a profesor Jaroslav Lindner, přednosta II. chirurgick­é kliniky – kardiovask­ulární chirurgie VFN a 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity, který s německým kolegou mladou ženu operoval.

„Umožnili jsme jí žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit na budoucí transplant­aci plic, která je její jedinou perspektiv­ou,“doplňuje kolegu Balík.

Odpočinek pomůže

Pacientka se nyní zotavuje na jednotce intenzivní péče, ze které se nemůže kvůli umělé plíci vzdálit. Může ovšem mluvit, vstát, sedět a pohybovat se. Navíc přístroj, kromě toho, že ji udržuje při životě, také posiluje další její orgán – srdce, o kterém původně byli lékaři rozhodnuti, že se bude muset transplant­ovat také. Nyní svítá naděje, že by možná stačila jen jedna výměna, a to plic.

„My tímto děláme zpětnou přestavbu srdce do takových poměrů, kdy bude stačit transplant­ace plic,“doplňuje Balík s tím, že doufá, že vhodný orgán přijde. Nejde však říct, kdy to bude.

„Nejsem schopen odhadnout čekací dobu. Musíme sehnat dárce, který poskytne orgán malé velikosti, protože jde o drobnou ženu a s krevní skupinou nula,“vysvětluje lékař Robert Lischke, vedoucí Programu transplant­ace plic z Fakultní nemocnice Motol, kde je jediné centrum pro transplant­aci plic v Česku. Jeho tým bude ženě plíce transplant­ovat.

Transplant­ací plic se v Česku ročně provede okolo 40, ve srovnání Evropy a světa máme takzvané vysokoobje­mové centrum, tedy že zákroků provádí hodně. „Je ovšem třeba říct, že orgánů je stále málo,“dodává Lischke.

V oblasti transplant­ace jsou centra v Praze obecně na velmi vysoké úrovni. Například IKEM loni zažil zcela výjimečný rok. Tamní chirurgové transplant­ovali vůbec rekordní počet orgánů – celkem 540.

 ??  ?? Unikátní operace Tým českých lékařů spolu s německými kolegy napojili pocientku na umělou mimotělní plíci. Foto: 2x VFN
Unikátní operace Tým českých lékařů spolu s německými kolegy napojili pocientku na umělou mimotělní plíci. Foto: 2x VFN
 ??  ?? S umělým orgánem Žena se nyní zotavuje a čeká na vhodného dárce.
S umělým orgánem Žena se nyní zotavuje a čeká na vhodného dárce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia