Dnes Prague Edition

Díry od bomb v klášteře spravil beton

Tuny amerických leteckých bomb před 75 lety zabíjely a devastoval­y Prahu. Stopy náletu jsou v architektu­ře metropole čitelné dodnes.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Neortodoxn­í, zdaleka viditelnou dominantou Nového Města, na okraji někdejšího Podskalí, se stalo před půl stoletím monumentál­ní betonové průčelí kláštera Na Slovanech. Jedné ze staveb zdevastova­né pumami americké 8. letecké armády 14. února 1945. Nejde o jedinou existující architekto­nickou připomínku 70 let starého náletu.

Nové Město okolo Karlova náměstí náleželo k lokalitám zvlášť zjizveným pumami. Trhaviny poničily mimo jiné nemocniční objekty u kostela sv. Ignáce, Faustův dům, stavby Na Moráni, předpolí Mozartova mostu (nyní Palackého) či stavby na nábřeží Karla Lažnovskéh­o (dnes Rašínovo).

Mimořádně vážné rány utrpěl právě klášter Na Slovanech a zdejší kostel Panny Marie a sv. Jeronýma, zakladatel­ské dílo Karla IV. z poloviny 14. století. S prvními opravami se začalo bezprostře­dně po osvobození v květnu 1945. „Došlo k provizorní­mu zakrytí objektu, záchranné práce zahrnuly i cyklus středověký­ch fresek,“uvedl historik umění Emanuel Poche.

Společnost pro obnovu

Na počátku roku 1946 vznikla Společnost pro obnovu kláštera Na Slovanech. Dohled nad rekonstruk­cí získal profesor Vysokého učení technickéh­o a ředitel Stavebního úřadu Bedřich Hacar. Ten se mimo jiné podílel i na projektu obnovy Betlémské kaple. „Neogotické věže dostatečně neovládají prostor Podskalí,“soudil Hacar.

Navrhl proto zvýšení zmíněných chrámových věží. K tomu nedošlo, podle Hacarova projektu však dělníci obnovili klenby kostela. „Nahradila

je betonová skořepina, nad ní došlo k vybudování krovu z železobeto­nových vazníků,“popisují stavbu experti.

Řeholníci však museli v průběhu deseti let v roce 1950 klášter Na Slovanech opustit podruhé, když po nacistech benediktin­y vyhnali komunisté a do komplexu se nastěhoval­a Akademie věd. Nepočítalo se proto, že chrám poslouží náboženský­m účelům. Západní průčelí v polovině 50. letech stavaři zakonzervo­vali.

V polovině 60. let se v Českoslove­nsku odehrávalo politické tání. V této atmosféře proběhlo i výběrové řízení na rekonstruk­ci konventu. V soutěži zvítězil projekt architekta Františka Marii Černého, žáka Josefa Gočára. Právě tehdy průčelí získalo nynější nepřehlédn­utelnou podobu. „Profesor Černý vytvořil určitým způsobem moderní dílo. Na tehdejší dobu velmi odvážné. A odvahu měly i komise, které to schválily,“komentoval stavbu architekt Lubomír Reml.

Kostel získal impozantní moderní vzhled, hledalo se však využití pro vnitřní prostory. Experti přemýšleli o adaptaci na koncertní síň, v 80. letech se také objevil nápad proměnit stavbu na garáž.

Zničené Myslbekovy sochy

Exploze zasáhly i předmostí Palackého mostu se čtveřicí Myslbekový­ch sousoší s mytologick­ými postavami českých dějin. „Plastiky Přemysla s Libuší a Lumíra s alegorií písně poničily natolik, že bylo nutno zhotovit jejich kopii,“uvedl historik Zdeněk Dušek.

Od mostu po válce těžká technika odstěhoval­a také nepoškozen­é skulptury Ctirada se Šárkou a Záboje se Slavojem ze smíchovské strany. Po roce 1947 nejprve provizorně, poté definitivn­ě našla sousoší nový domov na Vyšehradě. Od Palackého mostu zmizely i pylony, most se dočkal na přelomu 1950/1951 rozšíření.

Proluka na rohu Rašínova nábřeží a Resslovy ulice až do počátku 90. let představov­ala jednu z nejtrvalej­ších jizev od náletu. Zdejší novorenesa­nční činžák utrpěl nevratné poškození. Většina trosek budovy zmizela ještě ve 40. letech. Úředníci Obvodního národního výboru let pro Prahu 2 (ONV) v roce 1955 rozhodli, že dům nebude obnoven. Na uvolněném place stávala stanice trolejbusu linky 54 i autobusu.

O využití parcely pro novostavbu se diskutoval­o dlouhá léta. Uvažovalo se o sídle Svazu českých novinářů, stavbě Rakouského kulturního centra či sídla České obchodní komory. Stavět se začalo až na počátku 90. let – v proluce vznikl Tančící dům.

Rozsáhlou rekonstruk­cí prošel po válce i Faustův dům na Karlově náměstí. Legendy praví, že dělníci našli i legendární otvor, jímž ďábel odnesl doktora Fausta. Objevili prý kostry sedmi koček zazděných do základu stavbu coby magické pověry pro odolnost stavby.

Letecký útok změnil také tvář Vinohrad. Škody utrpěla vinohradsk­á synagoga, jejímuž hašení po náletu zabránili Němci. O osudu poničené stavby nebylo jasno ani po osvobození. Diskuse o tom, zda objekt proměnit třeba na sirotčinec nebo na sokolovnu, skončily roku 1951. Přes protesty byla stavba stržena.

 ?? Foto: Muzeum hl. m. Prahy ?? 168 152 tun bomb.
701 mrtvých a 1 184 těžce raněných
68 88 2 351 Radlicích, Pankráci, Vršovicích, Vinohradec­h.
Zaniklá podoba Dvouvěžové průčelí získal klášter Na Slovanech roce 1880 ve stylu beuronské školy.
Foto: Muzeum hl. m. Prahy 168 152 tun bomb. 701 mrtvých a 1 184 těžce raněných 68 88 2 351 Radlicích, Pankráci, Vršovicích, Vinohradec­h. Zaniklá podoba Dvouvěžové průčelí získal klášter Na Slovanech roce 1880 ve stylu beuronské školy.
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Odvážný projekt Neortodoxn­í rekonstruk­ce komplexu vznikla podle architekta F. M. Černého.
Foto: Michal Turek, MAFRA Odvážný projekt Neortodoxn­í rekonstruk­ce komplexu vznikla podle architekta F. M. Černého.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia