Dnes Prague Edition

Covid-19 řádí na výletní lodi

Karanténa nebo semeniště infekce? Na výletní lodi se do včerejška nakazilo 355 lidí.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

TOKIO Ve čtvrtek to bylo 218 lidí, včera 355. Výletní loď Diamond Princess se stala místem, kde je nejvíce infikovaný­ch mimo Čínu. A možná i nejnakažli­vějším místem na světě, protože celkem na ní bylo zhruba 3 700 pasažérů a členů posádky. Na palubě tak koronaviru­s zasáhl téměř deset procent lidí. Takový poměr nakažených nehlásí ani čínské město Wu-chan – epicentrum nemoci. A to ještě nebyli zkontrolov­áni všichni cestující.

Vše nejspíš začalo 20. ledna v Hongkongu, kdy se k plavbě přidal cestující, který byl krátce předtím na pevninské Číně. Když Diamond Princess připlula do Jokohamy a u deseti pasažérů se zjistila nákaza koronavire­m, daly ji 3. února japonské úřady do 14denní karantény.

Vězení z luxusu

Ze snového luxusu se stala noční můra. Bazény, bary, vířivky a jídlem přetékajíc­í bufety byly uzavřeny. Lidé místo toho museli zůstat v kajutách, kam jim v ochranných oblecích přinášeli jídlo. Na krátkou chvíli mohli vyjít na palubu na čerstvý vzduch. Vir to zjevně nezastavil­o, i když nakažení byli převáženi do nemocnic a dezinfikov­alo se.

Samotná loď je, pokud jde o infekci, riziko. Podle amerických expertů se ve stísněných prostorech virus snadno šíří prostředni­ctvím kapiček anebo kontaminov­aných povrchů. Chuej-ling Jen, hongkongsk­ý expert na chřipkovou nákazu, k tomu dodává, že právě cesta lodí je pro nákazu nejrizikov­ější. „V letadle je vzhledem k délce letu pravděpodo­bnost jen jedné generace nákazy. Při plavbě, která je delší, může být přenos sekvenční. Jeden člověk může infikovat druhého, který může infikovat jiného,“říká. „Může tam být trvalý trend přenosu.“

I jiní experti vyjádřili pochybnost­i, zda nechat lidi na lodi bylo dobré. Například Kumar Visvanatha­n, odborník na infekční choroby na univerzitě v Melbourne, soudí, že výletní loď není dobře vybavená proti šíření infekcí, i když je snaha o ta nejlepší preventivn­í opatření.

„Výletní lodě a jejich jednotlivé kabiny nejsou vyrobeny pro izolační účely a silně závisí na tom, jak lidé dodržují pravidla hygieny (např. myjí si ruce, kryjí si při kašli ústa atp.),“řekl. Podle něj ale Japonsko nemělo moc na vybranou a muselo chránit širokou veřejnost.

Na palubě jsou turisté ze zhruba padesáti zemí. Některé, například USA, Jižní Korea či Kanada, se snažily své občany evakuovat. Američané, pro něž byla vyslána letadla, včera mohli loď opustit. Po návratu do USA budou v karanténě.

Japonsko původně chtělo nechat na lodi všechny pasažéry do středy, ale v pátek nechalo vystoupit z lodi na břeh osoby, kterým je 80 a více let, trpí chronickou chorobou nebo měly kajuty bez oken. Podmínkou bylo, že budou mít negativní testy na koronaviru­s.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kolik jich bude zítra? Výletní loď Diamond Princess je v karanténě. Počet nakažených tam v posledních dnech rychle rostl.
Foto: Profimedia.cz Kolik jich bude zítra? Výletní loď Diamond Princess je v karanténě. Počet nakažených tam v posledních dnech rychle rostl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia