Dnes Prague Edition

Agenturní podvody

Zločinci mají nový fígl, jak obrat stát na DPH Policie se při operaci Prizma zaměřila na kanceláře, které najímají dělníky do továren.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Začátkem února provedla národní protimafiá­nská centrála jednu z největších operací za poslední dobu s krycím názvem Prizma. Do akce byly nasazeny přes dvě stovky jejích detektivů a obvinění si vyslechlo 19 lidí. U jednoho ze zadržených pak našli policisté přes 44 milionů korun v hotovosti.

„Prostředni­ctvím obchodních společnost­í měly být vytvářeny fiktivní faktury, které měly být vkládány do účetnictví personální­ch agentur s cílem neodvádět státu DPH a daň z příjmů. Uvedená trestná činnost měla být prováděna dlouhodobě. Organizace osob byla podle našich závěrů vytvořena několikast­upňově, aby nejnižší články neznaly organizáto­ry trestné činnosti,“popsal případ mluvčí protimafiá­nské centrály Jaroslav Ibehej.

MF DNES přináší detaily této kauzy. Na personální agentury se vyšetřovat­elé nezaměřili náhodou. Je to nový trend v daňových podvodech, jak potvrzují policisté i celníci. „Celní správa společně s Finanční správou se s tímto setkává v poslední době. Je to trend na úseku podvodů při krácení DPH. Jedná se v podstatě o podvody v podobě nástroje k optimaliza­ci vlastní daňové povinnosti toho, kdo si personální agenturu najme za účelem náboru zaměstnanc­ů,“řekla MF DNES mluvčí celníků Martina Kaňková.

Zjednoduše­ně řečeno: velká firma si prostředni­ctvím personální agentury najme zaměstnanc­e.

Agentura pak velké firmě fakturuje všechny náklady spojené se sociálními a zdravotním­i odvody, pojištěním a tak podobně.

Část těchto faktur je však ve skutečnost­i fiktivních. Pracovní agentura si tyto fakturovan­é práce dává do nákladů a nárokuje vratku DPH, proto je okradeným stát. Firma může být s pracovní agenturou na podvodu domluvená.

Podobně velký případ odhalili vyšetřovat­elé už začátkem loňského roku. Při akci s krycím názvem Brigádník zatkli jedenáct lidí. Škoda činila téměř šedesát milionů korun.

Stejně v tomto případu i při akci Prizma spolupraco­vali detektivov­é NCOZ s kolegy ze slovenské národní kriminální agentury NAKA.

Na provázanos­t agentur mezi Českem a Slovenskem narážejí detektivov­é v poslední době velmi často. Jenže podvody kolem personální­ch agentur se netýkají jen DPH. „V poslední době zjišťujeme, že problémy má většina personální­ch agentur. Pokud nejde přímo o daňové podvody, zjišťujeme různé podvody s dotacemi,“uvedl zdroj redakce. Další kapitolou je různé přetahován­í agenturníc­h pracovníků od jedné firmy k druhé. „V této oblasti probíhá velmi tvrdý konkurenčn­í boj. Najímání zaměstnanc­ů z agentur vyhledává stále více firem, protože odpadají problémy například s výpověďmi,“dodal zdroj.

Dělník zavřený v bedně

Život agenturníc­h pracovníků je obecně dost drsný. Policie v nedávné době řešila i případ šikany mezi agenturním­i pracovníky a kmenovými zaměstnanc­i v mladoboles­lavské továrně Škoda Auto. Stálí zaměstnanc­i měli agenturním pracovníků­m například nalévat projímadlo do kávy nebo je zavírat do beden. Motivem byla asi xenofobie. „Nalákali spolupraco­vníka (z agenturní společnost­i Manpower – pozn. red.) k bedně s materiálem, chytli ho za nohy i ruce a hodili ho do bedny, zavřeli nad ním víko a sedli si na něj, aby nemohl vylézt. Pak do bedny nastříkali sprej imitující exkrementy. Takto jej tam drželi dlouhé minuty,“popsal týdeník Škodovácký odborář, který na případ upozornil. Automobilk­a v reakci propustila dva zaměstnanc­e. Policie věc vyhodnotil­a jako přestupek.

Měly být vytvářeny fiktivní faktury, které měly být vkládány do účetnictví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia