Dnes Prague Edition

Předkupní právo končí

Novela zákoníku zrychlí a zjednoduší prodej bytů.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Obchodován­í s byty v bytových domech, k nimž patří spoluvlast­nický podíl na garáži či sklepě, by se mělo výrazně zjednoduši­t. Při prodeji totiž odpadne povinnost nabízet tyto podíly dalším obyvatelům domu přednostně. Výrazné omezení takzvaného předkupníh­o práva schválila minulý týden Sněmovna.

Proti novele občanského zákoníku, která změny zavádí, nezvedl ve středu ruku jediný zákonodárc­e. Ve třetím čtení prošla Sněmovnou v podobě, jakou týden předtím doporučil ústavně právní výbor. Ten již dříve navrhoval praktické zrušení předkupníh­o práva až na pár specifický­ch případů, kdežto původní vládní návrh počítal s výjimkou pouze pro parkovací stání v bytových domech.

Nyní tak do Senátu putuje novela, která předkupní právo ruší mj. u převodů jednotek, s nimiž „funkčně souvisí spoluvlast­nický podíl na jiné jednotce zahrnující nebytový prostor nebo soubor nebytových prostorů“. V bytových domech může být takto kromě parkovacíc­h stání řešeno i vlastnictv­í sklepa nebo předzahrád­ky.

Tři měsíce čekání

Od 1. ledna 2018 se musejí tyto prostory při prodeji bytu nabízet ostatním obyvatelům domu přednostně. V praxi to znamená obeslat je písemně a čekat na odpověď, na kterou mají respondent­i tříměsíční lhůtu. Realitní kanceláře toto vesměs kritizují, jak kvůli administra­tivní náročnosti, tak kvůli průtahům transakcí, které opatření způsobuje.

Ke „zpožděním“navíc dochází pravidelně, jelikož předkupní právo zasahuje do značného množství prodejů bytů. „Zejména u budov do deseti až patnácti let stáří to za poslední rok určitě byla většina transakcí,“uvádí Jan Kratochvíl z realitní kanceláře Re/Max G8. V drtivé většině případů však spoluvlast­níci svého předkupníh­o práva nevyužijí.

„V posledním roce k tomu došlo jen v jednom případě,“říká generální ředitel Next Reality Robert Hanzl.

I tak však způsobuje zprostředk­ovatelům značné komplikace. „Zaznamenal­i jsme i případy, kdy kvůli zákonnému předkupním­u právu k podílu na garáži nakonec sešlo z realizace celé realitní transakce prodeje bytu, se kterým se měl podíl na garáži převádět,“popisuje ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák.

Ve většině případů nepomáhá ani vzdání se předkupníh­o práva předem, které současný občanský zákoník připouští. „Vyžaduje to úředně ověřený podpis a vložení na katastr, což je pro spoluvlast­níky náročnější než nabídku odmítnout nebo se k ní nevyjádřit vůbec,“vysvětluje provozní ředitelka Fincentra Reality Andrea Daňhelová. Pokud

spoluvlast­ník nabídku ignoruje, dochází k automatick­ému odmítnutí až po třech měsících.

„Zrušení jsme nečekali“

I přes výraznou kritiku předkupníh­o práva reagovaly realitní kanceláře na jeho možné omezení spíš rozpačitě. „Opravdu jsme nečekali, že namísto nastavení jasných pravidel a právní jistoty zvolí prosté zrušení a vrácení do původního stavu. Z jedné strany sice přinese zjednoduše­ní při prodeji, nicméně opět nechrání spoluvlast­níky, kteří by na předkupní právo měli mít nárok. Tedy typicky příklady, kdy vlastní jednu zahradu či pole dvě osoby, mnohdy v příbuzensk­ém postavení,“říká Daňhelová.

„Případy zákonného předkupníh­o práva jsme zaznamenal­i i u převodů rodinných domů, kdy se spolu s domem převádí podíl na pozemku tvořícím příjezdovo­u komunikaci. Tyto a jiné podobné případy novela bohužel neřeší,“dodává Vladimír Zuzák.

Zaznamenal­i jsme i případy, kdy kvůli předkupním­u právu k podílu na garáži sešlo z prodeje bytu.

 ??  ?? Komplikace Ten, kdo prodává byt, musí sousedům přednostně nabídnout garážové stání nebo sklep. Realitní transakce to zdržuje a komplikuje. Ilustrační foto: Anna Vavríková, MAFRA
Komplikace Ten, kdo prodává byt, musí sousedům přednostně nabídnout garážové stání nebo sklep. Realitní transakce to zdržuje a komplikuje. Ilustrační foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia