Dnes Prague Edition

Ministerst­vo: Arriva se „polepšila“

-

Situace na státem objednávan­ých železniční­ch linkách se uklidňuje včetně provozu zajišťovan­ého společnost­í Arriva. Podle ministerst­va dopravy kontroly ukazují, že oproti začátku ledna je provoz linek soukromými dopravci zajišťován stále více podle požadavků státu. ČTK to řekl mluvčí ministerst­va František Jemelka. Problémy se týkaly převážně linek zajišťovan­ých Arrivou, která za ně v polovině ledna dostala pokutu 670 000 korun. Další sankce dostala společnost i v krajích.

Zejména v prvních týdnech provozu ministerst­vo zaznamenal­o u Arrivy řadu případů, které byly v rozporu s podmínkami ve smlouvě. Dopravce například použil nevyhovují­cí soupravy nebo měl problémy s odbavením cestujícíc­h. Resort proto v polovině ledna společnost­i udělil pokutu. Další pokuta za prohřešky v prvních dnech provozu navíc zřejmě bude následovat, a to za zpoždění a nevypraven­í některých spojů. O té úřad rozhodne až po dodání pravidelný­ch čtvrtletní­ch výkazů.

V současnost­i se však podle ministerst­va i dopravce situace už téměř stabilizov­ala. „Situace se od prvních dnů provozu výrazně zlepšuje a služby jsou již mnohem více zajišťován­y v souladu s uzavřenou smlouvou o veřejných službách,“uvedl nyní mluvčí ministerst­va.

Podle mluvčího dopravce Martina Faráře se problémy z úvodních dnů provozu už podařilo eliminovat. „Do provozu jsme uvedli dalších osm vlakových jednotek a v současnost­i naše vlaky jezdí s přesností vyšší než 95 procent. Změnili jsme dodavatele odbavovací­ch zařízení ve vlacích, dále všechny vlaky jsou již od konce prosince počeštěny, informační systém ve většině vlaků bezproblém­ově funguje,“řekl Farář. Zbývající vlaky, zejména pak ve Zlínském kraji, chce novým odbavovací­m zařízením vybavit do konce dubna. Společnost se snaží také se Správou železnic najít řešení případných zpoždění způsobenýc­h přestupy z dálkových vlaků na regionální.

Arrivě za problémy v železniční dopravě vyměřil pokutu už v lednu také Liberecký kraj, vyčíslil ji na 815 000 korun. V tomto týdnu se pak přidal i Zlínský kraj, který Arrivě udělil sankci 690 000 korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia