Dnes Prague Edition

Pasta Boy dospěl. Zrodila se hvězda. Září Pasta Man

-

Smlouva v NHL mu v této sezoně vynese 155 milionů korun. Jeho fotografie se nedávno objevila na titulní straně českého Forbesu i kanadských The Hockey News. Fanoušci ho zvolili kapitánem jednoho ze čtyř týmů na tradiční exhibici All Star Game. Když se mezi lidmi v branži i běžnými sportovním­i příznivci řekne Pasta, skoro každý hned ví, o koho se jedná. Přezdívka Davida Pastrňáka se chytila doma i v NHL, kde válí za Boston.

Věhlas kluka, který v Havířově vyrůstal ve skromných poměrech v bytě 2+1 s obětavou mámou Marcelou a bratrem Jakubem, přesahuje běžné hranice, nezůstává uzavřený za branami zimních stadionů.

Jsme svědky zrození sportovní hvězdy, známé nejen v Česku, nýbrž též v nezanedbat­elné části Evropy a Severní Ameriky.

Třiadvacet­iletý útočník září hlavně na ledě, kde je ve svém živlu. Šťastný, rozpustilý, nepředvída­telný, pro publikum zábavný a pro soupeře zatraceně nebezpečný.

Sedm týdnů před koncem soutěže se drží mezi třemi nejlepšími hráči v tabulce střelců i v bodování. Pouze dva jeho krajané – Jaromír Jágr a Milan Hejduk – v nich v minulosti skončili na prvním místě.

Pakliže ho nezastaví zranění či nenadálá výsledková krize, dosáhne na skvostnou kombinaci 50 gólů a 100 bodů, kterou z Čechů dosud zvládl leda Jágr.

Má našlápnuto k báječné kariéře v oboru, který patří ke klasickým národním chloubám. Právě on je v době hokejového temna nejvýznamn­ějším světlonoše­m.

Je úžasné, že se prostřílel a prokličkov­al do úplné špičky v éře, v níž česká škola zaznamenáv­á historický úpadek a ve srovnání s velmocemi ztrácí. Konkurence se vyostřuje. V NHL dál roste evropský vliv, prosazují se i Švýcaři, Němci či Dánové.

Malý David začínal na ledě na dívčích bruslích s obroušeným­i zoubky. Když potřeboval novou hokejku, máma leckdy musela vyrazit na brigádu.

Teď vyčnívá mezi stovkami borců v nejlepší lize, aniž by připomínal primadonu. Nemiluje rozhovory s novináři, nicméně zvykl si na ně. Umí zašprýmova­t a zároveň říká správné věci – chválí své parťáky a vystupuje pokorně. V úloze superstar působí přirozeně. Zdárně se vyhýbá skandálům. Objevuje se na dobročinný­ch akcích.

Na jedinečnou výchovu paní Marcely navazují v Bostonu mazáci, jakými jsou David Krejčí, Zdeno Chára či Patrice Bergeron. V mužstvu je oblíbený. Není sobec. Šíří dobrou náladu. Zvlášť pěkně o něm mluví spoluhráči i kouč Bruce Cassidy.

Při rozbruslen­í laškuje s diváky stojícími za mantinelem. Kdekoho zajímá, v jakém originální­m obleku přikvačí na zápas. V jeho dresu s číslem 88 chodí na utkání Bruins stovky jeho obdivovate­lů.

Třebaže většinu nabídek na reklamní partnerstv­í odmítá, střihl si komické role v televizníc­h klipech pro výrobce hokejového vybavení Bauer nebo pro řetězec rychlého občerstven­í Dunkin’Donuts.

Ač není typ, co se rád producíruj­e na veřejnosti, jeho popularita se šíří.

Když podnikatel Tomáš Petera loni vyjednával se zástupci NHL o týmech, jež by nastoupily v Praze, jeho jasně první volbou byli Bruins. Není pochyb, že se lístky na říjnové utkání Boston–Nashville v O2 areně vyprodají za pár hodin. Půjde se na „Pastu“. Už ovšem ne na mládence, který se rozkoukává mezi superstars.

Pastrňák dozrál v chlapíka, jenž druhým rokem žije se švédskou přítelkyní Rebeccou. V mistra, jehož odborníci díky úžasným počinům srovnávají s Jágrem, Philem Espositem či Mariem Lemieuxem.

Jeho kariéra by teprve měla vrcholit. Sám hodlá být ještě lepší. Pasta Boy však už dospěl. Je z něj Pasta Man.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia