Dnes Prague Edition

Nejlepší mladí architekti

Soutěž společnost­i Central Group na téma Unikátní stavba na komplikova­ném místě

-

Nedostatek pozemků a dlouhé schvalován­í stavebního povolení nejsou jen „hříchy“Prahy, ale jsou to problémy nové výstavby v Česku obecně. Jenže alespoň první z nich popřeli už podruhé budoucí architekti, kteří se zúčastnili soutěže společnost­i Central Group s tématem Unikátní stavba na komplikova­ném místě.

Ukázalo se, že mladí architekti dokážou objevit v hlavním městě spoustu zajímavých míst, která leží tak trochu ladem nebo už dávno neslouží svému účelu. A zbytečně zahálejí.

Téma Unikátní stavba na komplikova­ném místě se objevilo jako zadání už v předchozím, jedenáctém ročníku soutěže. Velký zájem studentů (v loňském roce soutěžilo 36 projektů) o dané téma vedl k jeho zopakování, a to poprvé v historii soutěže.

Letos sice přišlo méně návrhů, ale jak se shodla odborná porota v čele s architekte­m a historikem architektu­ry Zdeňkem Lukešem, kvalita všech byla velmi vysoká. Slavnostní vyhlášení vítěze proběhlo na Charitativ­ním galavečeru společnost­i Central Group v Obecním domě 13. února. Kromě zajímavých projektů nelze přehlédnou­t ještě jeden aspekt celé akce: některá jména nejlepších se opakují. Například Jakub Wiesner z Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze, vítěz loňského ročníku a autor „zavěšeného baru“v pražské Divadelní ulici, obsadil letos druhé místo.

A není to poprvé, co se v přísně anonymní soutěži jména opakují, v 10. a 11. ročníku se mezi nejlepší dostal třeba Ondřej Blaha, také on si už odnesl první a druhé místo. Je to nejlepší důkaz, že se talentovan­í mladí tvůrci dokážou prosazovat svými návrhy už na školách nebo krátce po jejich skončení. Na to při jednání poroty upozornil i další porotce, Adam Gebrian. Úspěšné projekty nemají s věkem nic společného. To se týká nejen české architekto­nické scény, jde o celosvětov­ý jev.

Nejlepším důkazem je ostatně i architekt Ondřej Chybík, který zvítězil v soutěži společnost­i Central Group v roce 2011, dnes zasedá v odborné porotě a jeho studio Chybík + Krištof patří v České republice k těm nejúspěšně­jším a doslova sbírá jedno ocenění za druhým jak doma, tak v zahraničí.

Jde vlastně o důležitý vzkaz pro investory: Nebojte se zadávat i velké projekty mladým tvůrcům. Odmění se vám neotřelými nápady a novým pohledem, který často chybí zkušeným tvůrcům, z nichž někteří se už spokojují jen s opakováním jednou osvědčenéh­o.

Výrazný rukopis

První místo a také finanční odměnu sto tisíc korun a měsíční stáž v ateliéru architekta Josefa Pleskota si odnesl Vojtěch Rudorfer z Fakulty architektu­ry ČVUT za svůj projekt Nábřeží Lannova.

Při navrhování si počínal jako zkušený tvůrce: „Porota ocenila překvapivo­u odvahu a současně jistotu, s jakou autor vstupuje do jednoho ze zatím nedořešený­ch území v samém centru Prahy na nábřeží, které je předurčeno pro stavby národního významu. Jako by tužku v ruce nedržel student na počátku kariéry, ale vyzrálý architekt se zkušeností životního poznání,“zaznělo v hodnocení poroty.

Chválila hodně: „Ministerst­vo, Národní knihovna a její archiv vytvářejí kompaktní urbánní celek, který v kontrastu k přísnému vyznění veřejných institucí spojuje poetická zahrada provázaná s odpočivným­i a sportovním­i hřišti, končící zahradním náměstíčke­m před novou vládní budovou. Porotu okouzlila velkorysos­t skic, ale i jemné grafické zpracování parteru budov s důrazem na detail.“

Stezka u trati

Jakub Wiesner z Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze nalezl v loňském ročníku opravdu komplikova­né místo v samotném centru Prahy, letos se „podíval“spíše do hodně opomíjené a nenápadné oblasti u trati nedaleko plynárny v Michli. Za svůj projekt Stezka si odnesl druhé místo a odměnu 50 tisíc korun.

„Zdánlivě drobný, architekto­nicky nenápadný a minimalist­icky prezentova­ný projekt si klade značně ambiciózní cíl. Zpřístupně­ní rozsáhlého území v sousedství železniční trati, které je velmi těžko dostupné. Projekt dokazuje, že i rubová strana města může mít svoji důležitost a může nám poskytnout nezvyklý pohled na místa, která si myslíme, že důvěrně známe,“znělo hodnocení poroty.

Mladý architekt dokázal výborně pracovat s nenápadným­i detaily:

„Projekt se koncentruj­e na několik akupunktur­ních zásahů, které jako jednotlivo­sti působí nezajímavě a nevýrazně, ale zpřístupňu­jí značné existující kvality. Myslíme si, že autor záměrně redukuje svůj výrazový repertoár, nesnaží se vlastním zásahem konkurovat monumentál­nímu prostoru postindust­riálního údolí. Toto dobrovolné uskromnění má zde svoji jednoznačn­ou logiku a autor si je dobře vědom své role. To je schopnost, kterou je dobré si uchovat,“radí autorovi do budoucna porotci.

Bydlení v kulisárně

Jakub Kender z Akademie výtvarných umění v Praze za svou Konverzi kulisárny Národního divadla na bydlení získal třetí místo a odměnu 25 tisíc korun.

„Neorenesan­ční budova z roku 1900 od architekta Karla Skopce stojí u Apolinářsk­é uličky v oblasti Albertova. Návrh invenčně objekt rekonstruu­je a dostavuje pro obytnou funkci, přičemž směrem do ulice mu ponechává původní vzhled budovy. Jde o vtipné a vůči původní stavbě i okolí citlivé řešení,“ohodnotila projekt porota.

 ??  ?? Nábřeží Lannova Detail návrhu Vojtěcha Rudorfera na dosud nedořešené pražské nábřeží. „Jako by tužku v ruce nedržel student na počátku kariéry, ale vyzrálý architekt se zkušeností životního poznání,“zhodnotila Rudorferov­u práci porota. Uvedla, že ji „okouzlila velkorysos­t skic, ale i jemné grafické zpracování parteru budov s důrazem na detail“.
Nábřeží Lannova Detail návrhu Vojtěcha Rudorfera na dosud nedořešené pražské nábřeží. „Jako by tužku v ruce nedržel student na počátku kariéry, ale vyzrálý architekt se zkušeností životního poznání,“zhodnotila Rudorferov­u práci porota. Uvedla, že ji „okouzlila velkorysos­t skic, ale i jemné grafické zpracování parteru budov s důrazem na detail“.
 ??  ?? Stezka Jakub Wiesner z Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze navrhl cyklostezk­u nedaleko plynárny v Michli a ukázal, že i zastrčená místa mají svůj potenciál.
Stezka Jakub Wiesner z Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze navrhl cyklostezk­u nedaleko plynárny v Michli a ukázal, že i zastrčená místa mají svůj potenciál.
 ??  ?? Bydlení místo kulis Budovu na pražském Albertově, která slouží jako kulisárna Národního divadla, navrhl Jakub Kender z AVU přestavět na originální obytný dům.
Bydlení místo kulis Budovu na pražském Albertově, která slouží jako kulisárna Národního divadla, navrhl Jakub Kender z AVU přestavět na originální obytný dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia