Dnes Prague Edition

Je mistryní světa.

Ustála obvinění kolegyně i bitvu na trati. Dorothea Wiererová

- Tomáš Macek reportér MF DNES na MS v Anterselvě

Vposledním kole už věděla: Dokázala jsem to. Podél trati utíkali členové italského týmu, fandila jí rodina. „O tomhle dni jsem od dětství snila. A najednou je tu,“svěřovala se Dorothea Wiererová.

Ve zdejším údolí se narodila. Tady chodila do školy. Na stadionu v Anterselvě se učila biatlon.

A teď je zde mistryní světa. Ustála souboj nervů s Norkou Röiselando­vou na poslední položce stíhacího závodu. A předtím, na prahu šampionátu, i podivnou kauzu plnící italská média.

Spustila ji Lisa Vittozziov­á, její týmová kolegyně.

Bývaly na závodech spolubydlí­cí. Snad i kamarádky. Tvrdily o sobě, že se vzájemně motivují. Dokonce si dávaly dárky k narozeniná­m.

Jenže v Anterselvě jako by mezi nimi vyrostla neviditeln­á zeď. Italští reportéři ji doprovázel­i slovy rozkol, zášť, krize, odcizení.

„Myslím si, že média to až příliš nafoukla,“soudí česká biatlonist­ka Eva Kristejn Puskarčíko­vá.

Byla jsem v šoku a rozzlobená

Prvopočátk­em sporu, jenž nečekaně vybublal na povrch, přitom byly už rok staré události z minulého šampionátu v Östersundu.

Wiererová tehdy nenastoupi­la k ženské štafetě s odůvodnění­m, že má žaludeční potíže. Od trenérů dostala k této absenci dobrozdání. Jenže Vittozziov­á tvrdí, že kolegyně nemoc jen fingovala, aby si odpočinula. Den poté Wiererová triumfoval­a v klání s hromadným startem.

Nešlo jen o to, že neúčastí Wiererové předtím výrazně poklesly ambice italské štafety na mistrovstv­í. Jádrem sporu byl velký glóbus. O něj se ty dvě loni přetahoval­y.

Hned po šampionátu se konalo pohárové finále v Oslu. Vittozziov­á před ním těsně vedla. Ale Wiererová ve finále otočila skóre.

„V Östersundu směla Dorothea na rozdíl ode mě den odpočívat,“připomněla nyní Vittozziov­á. „Ta kauza mě ke konci sezony úplně destabiliz­ovala. V Oslu jsem ztratila předchozí lehkost.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia