Dnes Prague Edition

Hejtman zabavil statisíce roušek spekulantů­m

- — Jan Veselý, Andrea Angermanno­vá

LOVOSICE Statisíce roušek a dalších ochranných pomůcek, které byly uskladněny v jedné z hal v průmyslové zóně v Lovosicích, nechal v noci na včerejšek zabavit hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Jedná se o 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátor­ů původně určených pro ministerst­vo zdravotnic­tví, které si je objednalo. Dodavatels­ká firma však najednou začala násobit už domluvenou cenu.

Bubeníček jednal po domluvě s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který se na základě informací od celníků obával, že se spekulanti chystají v této době cenné zboží vyvézt ze země. Celníci totiž sklad několik dní sledovali.

Bubeníček ani Hamáček nechtěli sdělit, o jakou společnost jde. Na místě ji podle svědků jinak klidného zásahu zastupoval jeden český občan a jeden muž asijského původu. Zboží pocházelo z Asie a bylo zajištěno podle zákona. „Ani jsem nevěděl, že mohu takhle zasáhnout a v nouzovém stavu zabavovat věci,“sdělil včera hejtman Bubeníček. „Bylo kolem toho hodně telefonátů a uklidnilo mne až ujištění z Hradu, že kdybych byl prý po tom všem stíhán, tak prezident stíhání ihned zastaví,“uvedl pro MF DNES Bubeníček.

Jaký bude další postup vůči firmě, není zatím jasné. Ministr vnitra Hamáček nevyloučil trestní stíhání. „Nepřipadá v úvahu, aby se kdokoliv takto nemorálně obohacoval na situaci, kdy jsou zdravotníc­i i běžní občané v ohrožení života. Uvažovat o sankcích ale není na pořadu dne. Mnohem důležitějš­í je, že respirátor­y a roušky už mají například nemocnice,“řekl Hamáček.

Do Prahy převezly dva nákladní vozy 300 tisíc roušek už v noci, zbytek zůstává v Ústeckém kraji. Jeho vedení je dělí mezi své nemocnice, hasiče, dětské domovy a část pošle i do 29 škol a školek, které zůstaly v kraji otevřené pro děti záchranářů. Zajištění podle krizového zákona znamená, že firma dostane za zboží řádně zaplaceno, nicméně v hodnotě reálné ceny výrobků. „Jde o mimořádné rozhodnutí, ale stejně tak mimořádná je vzhledem k šíření koronaviru i současná situace,“dodal Hamáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia