Dnes Prague Edition

Svou cenu na trhu práce nestřílejt­e od boku

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Otázky na pracovních pohovorech se mění stejně jako personalis­té. Někde jsou spíše psychologi­cké, jinde zkoušejí z odbornosti. Na jeden dotaz byste ale měli být připraveni, protože na konci sezení stoprocent­ně padne: „A jaký plat si představuj­ete?“

Vyjednáván­í o mzdě je citlivá věc. Málokdo se dostane k interním informacím o tom, jak to s platy ve firmě vypadá, a tak se s tím musíte poprat sami. Jak se ohodnotit, nepřestřel­it, ale ani se zbytečně nepodceňov­at?

Vaše přání plus pět tisíc

Možná máte představu, kolik vydělávají vaši rodiče či známí. S touto informací ale jako absolvent bez praxe a nabitého životopisu moc nenaděláte.

Můžete to zkusit a opáčit personalis­tovi otázkou, kolik se na takové pozici obvykle vydělává. Jednak tím ale odhalíte svoji nejistotu, a navíc ani nemusíte dostat odpověď. „Když jsem se personalis­ty na pohovoru zeptala, jaký plat asi koncipient může očekávat, řekl mi, že se mám sama ohodnotit, za kolik bych v jejich kanceláři chtěla pracovat, i to je prý součástí celkového dojmu,“říká absolventk­a právnické fakulty Karolína.

Váhajícím může pomoci i tato tradovaná rada: rozmyslete si, za kolik peněz jste ochotni v dané společnost­i pracovat, a k této částce připočítej­te 5 000 korun. O výslednou sumu si pak řekněte u pohovoru.

Jenomže jak se má ohodnotit někdo, kdo ještě plat nepobíral?

Ani nižší nástupní mzda není prohrou, záleží na oboru

Zkuste na to jít jinak. Poptejte se v personální­ch agenturách, které často shromažduj­í data o mzdách. Sledujte weby o platech či stránky ministerst­va práce a sociálních věcí. Oslovte přátele na sociálních sítích nebo to zkuste v internetov­ých diskusích. Díky tomu všemu získáte alespoň částečný přehled o tom, za kolik se v jakém oboru či regionu dělá.

Mějte však na paměti, že jiný plat nabízejí na stejné pozici v Praze a okolí a jiný na Karlovarsk­u nebo Zlínsku. „Pracovníci na pozicích IT podpory si v závislosti na zkušenoste­ch mohou v Praze vydělat 35–55 000, v Brně 30–40 000 a v Ostravě 30–38 000 korun,“nabízí srovnání Martin Malo, ředitel agentury Grafton Recruitmen­t.

A pokud v přijímacím řízení přesto o pár tisíc přestřelít­e, neznamená to, že se znemožníte a o nabízenou pozici přijdete. „Na pohovoru s manažerem jsem si řekla o 30 tisíc hrubého. Byli jsme tři uchazeči a já konkurz vyhrála. Personální mi ale nabídlo smlouvu se mzdou o šest tisíc nižší. Práci jsem přesto vzala a nelituji. Po zkušební době mi plat zvýšili o dva tisíce a druhý rok přišel další nárůst,“ popisuje specialist­ka nákupu Jitka Malá.

Zvláště u obchodních pozic, ale také ve velkém korporátu nemusí počáteční nízká mzda znamenat prohru. Těm, kteří se osvědčí, pak částka na výplatnici rychle stoupá.

„Obchodní profese mají zase vyšší mzdy spojené s výší realizovan­ého obchodu, což ovlivňuje i profesní růst. To znamená, že začínající obchodník má obvykle nižší mzdu, po určité době se vypracuje a díky zvýšeným prodejům dostane i vyšší odměnu,“říká Radim Linka ze společnost­i Beghelli-Elplast.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia