Dnes Prague Edition

Dobou převálcova­ná syntéza rocku, jazzu a bigbandu

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Talent kytaristy Radima Hladíka byl bez hranic, sahal od bigbítu přes jazzrock až po folk. Byl vynikající­m citlivým hráčem, neexhibova­l. Ani v tak opulentní hudební mase, jakou nabízí reeditovan­ý remasterov­aný a bonusy opatřený komplet dvou CD Nová syntéza a Nová syntéza 2, kde krom rockového Blue Effectu duní Jazzový orchestr Českoslove­nského rozhlasu, na sebe výrazně neupozorňu­je. Slouží celku, ať už jako skladatel, či muzikant.

Obě Nové syntézy, které původně vyšly v letech 1971 a 1974, jsou dokonalým dokumentem doby. Na jedné straně je to strhující ukázka muzikantsk­ého umu, vedle fenomenáln­ího Hladíka je tu neméně úžasná rytmická sekce Jiří Kozel (baskytara) a Vlado Čech, což byl geniální bubeník. Dále je tu klávesista a zpěvák Lešek Semelka ještě v dobách, kdy neměl potřebu skládat pitomosti jako Jsi prostě nejlepší a drobit nadání v komunálníc­h satirách typu S politiky netančím. Hosté jsou rovněž břeskných jmen – Laco Déczi, Felix Slováček, Martin Kratochvíl či Jiří Stivín.

Ti všichni dali svůj um ve prospěch jazzrockov­é masy, kterou lze jen těžko rozebírat či pitvat, nebo se rozpadne na kusy. Druhý pohled na dvojalbum totiž může být o poznání kritičtějš­í. Důvodů, proč tuhle hudbu v roce 2020 odsoudit jako anachronis­mus, je zhruba stejně, jako se jí znovu kochat.

Jak se to praví v té klasické anekdotě? Zatímco rockeři hrají tři akordy pro tisíc lidí, jazzmani hrají tisíc akordů pro tři lidi. Nadsázka, ale jen zdánlivá. Reedici Nové syntézy nepochybně ocení archiváři a pamětníci. Je to editorsky a produkčně bezvadně vyvedený počin, ale přece jen akademický. Skvěle zahraný, ale zaprášený. Spjatý s dobou vzniku. Po nadčasovos­ti zde není ani památky. Tak si zoufá recenzent, ale vzápětí si uvědomí, že za každým rohem čeká nějaká muzikantsk­á lahůdka. Tu úžasný part trumpetist­y Lacza Décziho, na který se nabalují další melodické linky, které ho rozvíjejí, ztišují jej a v pravé chvíli mu umožní rozprostří­t se do skutečné nirvány, onde zase jedinečná souhra všech zúčastněný­ch.

Za vyzdvihnut­í stojí vyloženě lahůdková rytmika dua Kozel/Čech, kterou je radost poslouchat celou dobu. Krásně je to vidět ve Variaci na baletní hudbu Arama Chačaturja­na Gajané, která začíná světoznámo­u melodií Šavlového tance a pak se různými odbočkami dobere nového tvaru. Působí to trochu vykonstruo­vaně a na efekt, ale je v tom mnoho talentu, umu a dřiny. Podobně texty Eduarda Pergnera, kterým chybí obraznost a skutečná poezie. Znějí účelově, jen jako malebná, ale prázdná slovní výplň hudební klenby. A podobně je to se i zpěvem Leška Semelky, který je sice formálně v pořádku, jeho hlas je silný, pevný, krásně zabarvený, ale občas jaksi bez emocí.

Více než jindy tu záleží na osobních preferencí­ch. Jde o krásnou hudbu. Zastaralou, ale přesto okouzlujíc­í. Není to žánrově lehce spřízněný Dialog s vesmírem, který k nám i dnes promlouvá něčím obecně platným a stále aktuálním. Je to muzika zacyklená sama v sobě. Ovšem v tak ohromující podobě, že není možné před ní nesmeknout.

 ?? Foto: Alan Pajer ?? Na počátku kariéry Kapela Blue Effect v dřevních časech (zleva) Jiří Kozel, Lešek Semelka, Radim Hladík, Vlado Čech.
Foto: Alan Pajer Na počátku kariéry Kapela Blue Effect v dřevních časech (zleva) Jiří Kozel, Lešek Semelka, Radim Hladík, Vlado Čech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia