Dnes Prague Edition

Nemoc mi dovolila sníst k večeři dva arašídy

- Si studentky

Jiří Nevrla je jedním z Pražanů, kteří byli nedávno pozitivně testováni na koronaviru­s. Mladý muž, který pracuje na železnici a nemoc pravděpodo­bně chytil od některého z cestujícíc­h, nejprve sdílel svůj příběh na Facebooku a YouTube. V rozhovoru také prozradil, co si myslí o nedávném videu rovněž nemocných studentek, které kritizují postup úřadů.

Kde jste nemoc chytil? A bál jste se vzhledem k vaší práci nákazy?

Myslím, že na 99 procent jsem to chytil od cestujícíc­h. Ale nepotřebuj­u to vědět, nikdo mě nenakazil schválně. V práci běžně potkávám i spoustu cizinců – Italy, Číňany, Korejce... Takže jsem se bál. A bojím se, co to udělá s plícemi.

Na videu studentek jedna z nich tvrdí, že hygiena u ní za inkubační dobu označila dva dny před pozitivním výsledkem nemoci...

Hygiena chtěla vědět, kdy jsem měl první příznaky. S kým jsem se v práci setkal, v jakých vlacích jsem pobýval a s kým jsem přišel do styku. A to celé tři dny předtím, než jsem měl první příznaky.

Na hygienicko­u stanici ale stěžovaly...

Paní na lince hygieny byla opravdu příjemná, nemůžu o ní říct jediné špatné slovo. A volali mi i zpátky, byl jsem s nimi několikrát ve styku. Slečny v tom videu možná měly špatnou zkušenost s hygienou, ale já dobrou.

Kdybyste měl porovnat svoje příznaky s těmi u studentek?

Ony to mají horší, mají horečku a bolesti hlavy. Ale jejich kašel, když jsem ho viděl, to jsem si říkal, že si můžeme podat ruce. Ty slečny ale říkají jednu věc, se kterou nesouhlasí­m: „Nevěřte kravinám, které vidíte někde v televizi a podobně.“Přitom v médiích je spousta užitečných informací.

Vy jste ještě povídal, že nemáte chuť k jídlu...

To mě právě zaujalo. Ony říkaly, že si objednávaj­í myslím z Dáme jídlo. Ale já si nepamatuju, kdy jsem snědl tak málo jídla jako v poslední době. V úterý jsem měl k večeři dva arašídy. Ale potěšilo mě, že se nabídlo spoustu lidí mi pomoci. (kbr)

více z rozhovoru najdete na webu na idnes.cz/praha

 ?? Foto: archiv Jiřího Nevrly ?? V karanténě Jiří Nevrla leží doma s nemocí COVID-19 a sám natáčí videa s informacem­i o své nemoci. Viděl i virální video dvou nemocných studentek, ne se všemi jejich názory ale souhlasí.
PRAHA
Foto: archiv Jiřího Nevrly V karanténě Jiří Nevrla leží doma s nemocí COVID-19 a sám natáčí videa s informacem­i o své nemoci. Viděl i virální video dvou nemocných studentek, ne se všemi jejich názory ale souhlasí. PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia