Dnes Prague Edition

Buďme odvážní a virus porazíme

Premiér Andrej Babiš o zásilkách z Číny i ekonomické pomoci lidem a firmám

- Petr Kolář reportér MF DNES

Když jste byl u prezidenta Miloše Zemana, nechal jste se vyfotit v roušce z české vlajky. Řadu lidí to pobouřilo. Poslankyně ODS Jana Černochová psala o „pošpinění státního symbolu“a omlouvala se za vás „všem, kteří pod vlajkou bojovali a umírali“. Roušku se symbolem naší vlajky jsem dostal jako dárek a tu kritiku jsem ani nezaznamen­al. Chtěl jsem tím vyjádřit naši solidaritu, příslušnos­t k našemu národu, musíme se semknout. My vlajky nosíme třeba při Naganu a podobně, nejsme jako Američané, že bychom měli vlajky na domech, v kanceláříc­h. Přitom bychom měli být na naši vlajku hrdí. Chtěl jsem to deklarovat. Vyjádřit, že teď je ta chvíle, kdy musíme všichni držet spolu, ocenit, že tu máme skvělé zdravotník­y, hasiče, policisty, vojáky, dobrovolní­ky a dobrovolni­ce, kteří teď šijí roušky, a další. Že krize skončí a zvítězíme nad koronavire­m. Zvládáme to. Mrzí mě, pokud to bral někdo jinak. Ale hysterická reakce opozice mě už vlastně nepřekvapu­je u ničeho.

Jak se vám zamlouval projev Miloše Zemana k národu? On třeba zdravotník­ům a lidem v první linii nepoděkova­l, spíš se do některých skupin lidí strefoval. Nechci hodnotit projev pana prezidenta. Myslím, že dnes je klíčové, aby naše psychika byla pozitivní. Já jsem pozitivní a jsem přesvědčen, že to určitě zvládneme. Naším cílem je porazit koronaviru­s a vrátit život co nejdřív do normálních kolejí. Teď není čas na politické vymezování. Pan prezident měl projev. A já bych chtěl, aby byli lidé ohleduplní, zodpovědní a odvážní.

Miloš Zeman hodně chválil Čínu a děkoval jí. Stejně jako vy. Když odtamtud v pátek přiletělo první letadlo s pomocí, byla u toho snad polovina ministrů vaší vlády a tiskovka. Bylo to namístě, když za ty prostředky standardně platíme? Není té adorace Číny až moc, jak vám někteří vyčítají? Jsem pragmatik, nám šlo o věc. Je pravda, že nám Čína pomohla. Jednal jsem s velvyslanc­em a narovnali jsme vztahy. Dnes zkrátka celá planeta kupuje v Číně, protože Čína je jediná schopná ten materiál dodat. 70 procent celosvětov­é produkce je Čína. Co se povedlo s vybudování­m leteckého mostu, je skvělé, protože předtím se k nám řada dodávek nedostala. Jedna velká dodávka nám třeba uvázla v Rotterdamu,

ve skladu, který je v karanténě. Naše štěstí, že tu pomoc z Číny máme, je v tom, že pan prezident má nadstandar­dní vztahy s Čínou, na čínském trhu operuje pan Tvrdík, který to tam řeší, a pan Hamáček to realizuje. Děláme to v týmu.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Premiér děkuje „Máme skvělé zdravotník­y, hasiče, policisty, vojáky, dobrovolní­ky i dobrovolni­ce,“říká premiér Andrej Babiš.
Foto: Dan Materna, MAFRA Premiér děkuje „Máme skvělé zdravotník­y, hasiče, policisty, vojáky, dobrovolní­ky i dobrovolni­ce,“říká premiér Andrej Babiš.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia