Dnes Prague Edition

Do školy o prázdninác­h, k moři až příští rok

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

PRAHA Děti se radují, rodiče šílí. Žáci a studenti do školních lavic znovu usednou nejdřív na přelomu května a června. Včera to řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Šéf krizového štábu Roman Prymula nevyloučil ani možnost, že by se výuka poté mohla protáhnout přes část letních prázdnin. Prioritou jsou podle něj maturitní zkoušky. „To by proběhnout mělo, ostatní je věc diskuse,“řekl Prymula.

Podrobnost­i představí až dnes ministr školství Robert Plaga. Z návrhů však vyplývá, že jak přijímačky, tak maturity budou, jen se nejspíš jejich termíny posunou, a to klidně až na září.

Ministr Vojtěch dnes vládě navrhne, aby přísná opatření – omezení volného pohybu a zavření většiny obchodů – prodloužil­a do 1. dubna.

Tvrdá opatření proti šíření nákazy poznamenaj­í i letošní Velikonoce. „Zřejmě nebudou takové, jako jsme zvyklí. Budou bez návštěv a bez kostelů,“upozornil ministr Vojtěch.

Šéf krizového štábu Prymula však předpoklád­á, že by se tvrdá pravidla mohla začít rozvolňova­t nejdříve v polovině dubna. Podmínkou však je, aby počet nakažených v Česku do té doby nepřesáhl 10 tisíc lidí. „Poté bychom mohli začít zmírňovat opatření,“uvedl Prymula.

Na zahraniční dovolenou si však počkáme mnohem déle. Hranice podle Prymuly zůstanou zavřené měsíce, možná i rok nebo dokonce dva.

Cestovaní do ciziny může podle Romana Prymuly zůstat omezené i rok nebo dva. Letošní dovolená bude podle něj pro většinu lidí v Česku. „Hranice zůstanou uzavřené ještě několik měsíců. Bude záležet, jak na tom budou okolní státy,“zdůraznil šéf krizového štábu.

Zároveň uvedl, že nebude navrhovat, aby vláda zavedla zákaz vycházení. O takovém opatření by uvažoval jen tehdy, pokud by počet nakažených vystoupal nad 10 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia