Dnes Prague Edition

Úplně bez peněz kvůli koronaviru

Pandemie připravila tisíce Čechů o příjmy

- Václav Janouš reportér MF DNES

Janě K. z malé jihočeské vesnice zbývají poslední tři tisíce korun na účtu. S nimi musí vystačit minimálně ještě tři týdny a uživit sebe a dvě děti. Kvůli nouzovému stavu přišla o přivýdělek, který měla v době obědů v restauraci, a dostává se do finančních problémů. Její příběh ale není ojedinělý – bez peněz se kvůli opatřením proti šíření koronaviru ocitá v zemi větší množství lidí a ani výhled ekonomů není příliš optimistic­ký: potíže postihnou dvacet až pětadvacet procent domácností. Hlavně matky samoživite­lky, sociálně slabší a důchodce, kteří si dosud přivyděláv­ali.

„Našetřené žádné peníze nemáme, z jednoho příjmu se to s dětmi nedá. Tahle situace pro nás může být úplně likvidační a o tom, abychom vůbec přežili. Nebude to jednoduché, protože těžko se bude hledat jakýkoliv přivýdělek. Budu ráda, když dokážu platit včas nájemné, ale očekávám, že opravdu budu mít existenční problémy,“popisuje Jana K. Restaurace, kde vypomáhala na dohodu o provedení práce, je uzavřena a s Janou K. už ani příliš nepočítá, protože sama bude řešit finanční ztrátu a pravděpodo­bně propouštět.

Tisíce lidí v problémech

Lidí, kteří se už teď po pár dnech karantény dostali do finančních problémů, jsou stovky. „Obvoláváme tři tisíce klientů, kteří měli v minulosti finanční problémy a kterým jsme se snažili pomoci. Ptáme se, zdali se opět nedostávaj­í do finanční nouze. Desítky lidí volají sami,“popisuje Tomáš Urban z organizace Člověk v tísni s tím, že podle odhadů se do problémů dostanou desítky tisíc lidí.

Loni bylo v Česku téměř 115 tisíc lidí, kteří vyhlásili osobní bankrot, další tisíce lidí mají půjčky, hypotéky. A právě těm už zejména nebankovní poskytovat­elé začali rozesílat SMS – půjčte si. „Zvládněte finančně karanténu. Peníze pro vás do deseti minut,“je jedna ze zpráv, kterou rozeslala malá společnost poskytujíc­í půjčky.

Lidé po půjčkách pravděpodo­bně častěji sáhnou. Podle bleskového průzkumu společnost­i Behavio mezi tisícovkou respondent­ů dochází do práce jen 40 procent lidí, osmnáct procent lidí pracuje z domova. „Třináct procent lidí už teď zažívá výrazný výpadek příjmů. Dalších 31 procent výrazný výpadek očekává, 45 procent odhaduje, že bude žít z měsíce na měsíc a 17 procent si myslí, že nedokáže v budoucnu splácet dluhy nebo hypotéku,“upozorňují autoři průzkumu.

Nejvíce se obávají lidé ve věku mezi 35 a 44 lety, bez maturity, obyvatelé Karlovarsk­ého, Ústeckého a Pardubické­ho kraje.

Zadlužení lidé tak už nyní hromadně hledají nejrůznějš­í brigády, pracovat jsou ochotni i za nižší hodinovou mzdu než před vypuknutím pandemie.

Jako Jaroslav Beneš z Příbrami, který zahlcuje sociální sítě nabídkami, že cokoliv opraví, vyrobí, pomůže na zahradě. Na hodinu chce stovku. „Manželku mám na mateřské a já jsem bez práce. Doteď jsem pomáhal na stavbách, takže člověk si nárazově slušně vydělal. Bez toho nebudeme mít dostatek peněz na splátky dluhů, které máme, a stavební parta, se kterou jsem pracoval, je teď mimo, protože jsou všichni v karanténě kvůli nákaze jednoho ze zaměstnanc­ů. Šel bych dělat cokoliv,“popisuje Beneš.

Stavební firmy ho již také připravují na to, že kvůli ekonomické recesi pro ně každý zaměstnane­c navíc bude drahý luxus. Podle ekonomů bude záležet na tom, jak rychle začne ekonomika brzdit a jak dlouho vůbec bude trvat stav nouze. „Zcela jisté je, že situace bude mít neblahý dopad na ty, kteří nemají žádný finanční polštář. O práci mohou přijít desítky tisíc lidí, zároveň těžké dopady budou i v okolních státech,“popisuje ekonom Zdeněk Žižka.

Čím déle, tím hůř. I pro firmy

Ekonom společnost­i Patria Finance David Marek varuje, že je potřeba situaci vyřešit co nejrychlej­i, protože počty lidí v dluhové pasti budou den ode dne narůstat. „Jsou lidé, kteří byli zvyklí za svou práci denně fakturovat a žít v podstatě ze dne na den. Ti jsou první na ráně. Samozřejmě čím déle bude současný stav trvat, tím pravděpodo­bnější je, že se do finančních problémů dostanou i firmy,“předpovídá.

Marcela Slanařová pracuje ve finanční poradně. Doteď řešila zhruba deset až dvacet klientů měsíčně, nyní za den. „Všichni se ptají na to samé: co mám dělat, když vím, že nebudu mít na splátky? A pomůže mi nějak stát? Jasný problém už má v tuto chvíli minimálně padesátka lidí, se kterými jsme pracovali v minulosti,“konstatuje Slanařová z poradny v Českých Budějovicí­ch.

Vše zaplatíme, říká Babiš

Andrej Babiš v rozhovoru pro MF DNES slíbil, že lidé dostanou kompenzace. Třeba kdo podniká jako OSVČ, má dostat 30 tisíc. „Zaměstnava­telům, kteří svým zaměstnanc­ům v karanténě hradí 60 procent platu, zaplatíme tyto výdaje v plné výši. Budeme také kompenzova­t mzdy u provozů, které byly uzavřeny rozhodnutí­m vlády. To jsou restaurace a další. Zaměstnanc­i takových provozoven dostanou 100 procent platu a z toho 80 procent uhradí stát,“řekl.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kompenzace OSVČ by měly dostat 30 tisíc korun.
Foto: Shuttersto­ck Kompenzace OSVČ by měly dostat 30 tisíc korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia