Dnes Prague Edition

Pražáci, nejezděte, žádají teď na venkově

Lidé se z města stahují na chaty, místní jsou proti.

- Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

Moje mamka žije v Praze a nejede k nám... Proč? Právě proto, že v Praze je nejvíce případů,“napsala Kateřina B. pod facebookov­ý příspěvek města Vysoké nad Jizerou. Město v něm žádá chataře, aby po dobu vyhlášenéh­o nouzového stavu a platnosti nařízení vlády o omezeném pohybu lidí k nim nejezdili a zůstali v místě svého trvalého bydliště.

Jako Vysoké nad Jizerou vydala před víkendem podobná upozornění řada měst a obcí a jsou mířena zejména na Pražany. V hlavním městě totiž ke včerejšímu dni bylo potvrzenýc­h 143 lidí nakažených koronavire­m, což je nejvíce v celé republice. Byť to nemusí být zcela opodstatně­né, u některých obyvatel chalupářsk­ých oblastí to vzbuzuje obavu, že by jim tam mohli lidé z města zavléct nákazu koronavire­m.

„Občas se stane, že když někdo uvidí mé auto s pražskou značkou u pumpy blízko naší chalupy, raději odstoupí do více než bezpečné vzdálenost­i,“popisuje svou zkušenost třiačtyřic­etiletý Pavel K., který se z Prahy i s rodinou přemístil na chalupu na Rakovnicku.

Obava obcí z chalupářů eskalovala před víkendem, kdy i vláda zdůrazňova­la, že pokud někdo na chatu opravdu musí, měl by především respektova­t omezené vycházení. „Budu strašně rád, když všichni chalupáři k nám vyrazí, až bude vhodná situace. V tuto chvíli prosím všechny, aby zůstali ve svých domovech. Žádné restrikce však podnikat nebudeme, věřím, že převládne selský rozum,“vyzýval například starosta Železné Rudy Filip Smola.

Podle infektolog­ů platí jednoduchá rovnice. Čím více lidí je pohromadě, tím je větší pravděpodo­bnost, že infekci někdo do kolektivu zavleče. „Samozřejmě s tím, že koncentrac­e lidí ve městě je mnohem větší než na vesnici, je pravděpodo­bnější, že spíše bude infikovaný městský obyvatel než venkovský,“říká přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

Avšak tvrdá data ukazující, že by lidé z hlavního města „rozváželi“koronaviru­s na chalupy, nejsou. Husa naopak upozorňuje, že ohnisko nákazy velice snadno může vzniknout i na vesnici nebo v menším městě, a to je pak takový chalupář v mnohem větším ohrožení, že se nakazí na chalupě než v místě svého trvalého bydliště. To se stalo třeba v nyní už izolovanýc­h obvodech Litovel a Uničov, kde je zhruba 60 nakažených.

Policie: O provinění nevíme

Starostové chalupáře odmítají i proto, že mají pocit, že nerespektu­jí vládou nařízená opatření. „Lidé sem opravdu jezdí. Začali najíždět hned potom, co se karanténa vyhlásila. Chodí ven bez roušky, jezdí na kole, rekreují se. Místní se obávají, protože z Prahy se pak nemoc může dostat k nám,“zlobí se třeba starosta středočesk­ého Kamýku nad Vltavou a člen Sdružení místních samospráv Petr Halada. Podobně

to vnímají i starostové obcí spadajícíc­h pod Nepomuk na Plzeňsku, kteří v pátek v dopise požádali premiéra a ministra vnitra o přijetí nějakého opatření, které by zamezilo příjezdu chalupářů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tyto výzvy reagoval tím, že se rozhodl posílit v chalupářsk­ých oblastech policejní kontroly. Policejní mluvčí Ondřej Moravčík však včera konstatova­l, že vyjížděli převážně na „udání“místních a žádné chování v rozporu s nařízením vlády ze strany chalupářů nezaznamen­ali.

„Zavolali si nás třeba občané jednoho města kvůli rodině z Prahy, která se měla pohybovat bez roušek. My ale pak zjistili, že bez roušek šli jen na procházku do lesa,“popsal Moravčík jeden z mála příkladů, kdy měli policisté skutečně podezření, že chalupáři vládní nařízení nedodržují.

Podle místopředs­edy Svazu měst a obcí a starosty Velkého Oseka Pavla Drahovzala je v tuto dobu pro chalupáře lepší zdržovat se v místě trvalého bydliště. „Chalupář nemůže očekávat stejné služby jako trvale bydlící občan. Je to tudíž riziko i pro něj, protože není v obci zaevidovan­ý. Já jako starosta obce se pak ani nedozvím, že mám například přidělit ochranné pomůcky více lidem,“vysvětluje.

Podle něj by teoreticky mohly obce pro chalupáře vydat zákaz. „Mohly by to zdůvodnit odčerpáván­ím kapacit z hlediska svozu odpadu nebo dostupnost­i potravin,“míní.

S přispěním Petra Koláře

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Chalupáři Chatová oblast Stříbský mlýn u Ivančic. Lidé hledají únik z domácí karantény v přírodě.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Chalupáři Chatová oblast Stříbský mlýn u Ivančic. Lidé hledají únik z domácí karantény v přírodě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia