Dnes Prague Edition

Itálie prohrává, zavede ještě přísnější karanténu

V chodu zůstanou jen banky, pošty a produkce potravin.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Itálii se stále nedaří zastavit prudký postup koronaviru. Nakažených přibývá příliš rychlým tempem, stejně tak obětí. V sobotu tam za jediný den zaznamenal­i smutný rekord, bezmála osm stovek pacientů nákaze podlehlo. Premiér Giuseppe Conte, který mluví o nejvážnějš­í krizi poválečné historie, proto slíbil další přísné kroky.

Do 3. dubna by se měla zastavit veškerá postradate­lná výroba. Zajištěny budou jen základní veřejné služby, tedy prodej potravin, pošty, banky, lékárny a doprava. Vedle toho budou dál pracovat všechny potravinář­ské provozy, nutné pro zásobování supermarke­tů. „Přibrzdíme výrobní motor naší země, ale nezastavuj­eme ho,“prohlásil Conte, který přijal včera nová opatření krizovým dekretem, aby mohla vstoupit okamžitě v platnost.

Nová opatření přijaly také úřady přímo v Lombardii, která zůstává hlavním ohniskem nákazy. Severoital­ský region hlásí 25 tisíc nakažených a přes tři tisíce obětí. Úřady tam proto zakázaly sport a veškeré venkovní fyzické aktivity, a to i jednotlivc­ům. Zapovězeno bylo rovněž užívání prodejních automatů.

Zastaveny byly veškeré stavební práce s výjimkou výstavby nových nemocnic a důležité infrastruk­tury. Lombardie se ocitla v karanténě už 8. března a zdravotníc­i doufali, že by se tam už mohly preventivn­í kroky projevit. Potíž je v tom, že Italové nedodržova­li stoprocent­ně přísná pravidla. „Když si pánové zvykli chodit po celé roky večer na sklenku a partičku karet, karanténa je nedonutila měnit tradici, jen se místo v restauraci scházeli někde doma,“říká Češka Jana Marková, která žije poblíž Benátek.

Mladí pomáhají seniorům

Ve chvíli, kdy strmě přibývá nakažených a mnohých Italů se zmocňuje deprese, se někteří snaží své okolí povzbudit. Italské listy si všímají třeba mladých italských umělců, kteří se snaží pomáhat nemohoucím seniorům. Hudebníci a divadelníc­i, kteří přišli o možnost veřejného vystupován­í, pomáhají důchodcům nakupovat, aby nepřišli do styku s nákazou. „Dokonce se snažíme vyzvědět, jaký je jejich oblíbený obchod a značky potravin, abychom udržovali jejich život ve stejných kolejích,“uvedla Diana Armentová, jedna z koordináto­rek užitečného projektu.

Pro Italy jsou důležité úzké vazby na příbuzné a blízké přátele. Krátké

návštěvy dobrovolní­ků tak pomohou nahradit seniorům i dočasnou ztrátu sociálních kontaktů. Vlna solidarity je teď v Itálii nepřehlédn­utelná. „Lidé si pomáhají víc, než je obvyklé, scházejí se také štědré příspěvky na zdravotnic­tví, na nová lůžka a nemocnice,“líčí Jana Marková.

To nehorší teprve přijde

Neméně kritická je situace ve Španělsku. To má s Itálií mnoho věcí podobných, třeba stárnoucí populaci i počáteční podcenění problému. Proto je v zemi nejvíc nakažených v Evropě hned po Itálii, téměř 30 tisíc, počet obětí se vyšplhal na 1 720. Teď se snaží úřady dohnat, co se dá. V zemi platí zákaz vycházení, s výjimkou neodkladné práce či nákupu potravin a léků. Pozitivní dopady karantény se ale ještě nestihly projevit.

Premiér Pedro Sánchez Španěly varoval, že to nejhorší teprve přijde. „Ještě jsme nepocítili dopad nejničivěj­ší vlny, která prověří naši morální odolnost i charakter celé společnost­i,“prohlásil premiér, který slíbil prodloužit stav nouze o další dva týdny. Vláda podle něj usilovně pracuje na tom, aby doplnila chybějící léky i ochranné prostředky.

Lidé neblbněte

Podobně se vyjádřil i francouzsk­ý ministr zdravotnic­tví Olivier Véran, podle kterého už země objednala 250 milionů roušek, zatím ale není stále jasné, kdy je výrobci dodají.

Většina evropských státníků – a nejen evropských – na veřejnost stále apeluje, aby lidé dodržovali preventivn­í opatření. Protože pokud bude karanténa děravá, nákazu nezpomalí.

 ?? Foto: Reuters ?? Na pokraji sil a kapacit Italské nemocnice praskají ve švech. Snímek z nemocnice Spedali Civili v italské Brescii.
Foto: Reuters Na pokraji sil a kapacit Italské nemocnice praskají ve švech. Snímek z nemocnice Spedali Civili v italské Brescii.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia