Dnes Prague Edition

Z koronaviru mají hrůzu i teroristé

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES V Izraeli

Většinou hranice Gazy zavíraly okolní státy, tedy Izrael i Egypt, kvůli bezpečnost­i. Teď je zavřela Gaza. A zřejmě to platí i pro tunely pod hranicí s Egyptem, kudy se z egyptské Sinaje pašovaly zbraně a přebíhali tudy teroristé z Islámského státu. Gaza včera ohlásila dva první případy nákazy, ale Izrael a Egypt jich mají už stovky.

Gaza je přelidněná, její ekonomická situace mizerná, stejně jako nemocnice a infrastruk­tura, a to navzdory rozsáhlé mezinárodn­í pomoci. Následky šíření koronaviru tam proto můžou být děsivé. Palestinci, kteří poslední dny přešli hranice do Gazy, mířili do karantény v rychle zbudovanýc­h polních nemocnicíc­h u přechodu Rafáh. Zhruba tři tisíce lidí už mají domácí karanténu. Ještě dříve, než se v Gaze zjistil koronaviru­s u dvou osob, kteří byli v Pákistánu, Hamas zavřel školy, školky i univerzity. přes hranice zápalné balony a draky.

Palestinsk­á samospráva na Západním břehu s Izraelem spolupracu­je na potírání nákazy. Jejím ohniskem se tam stal Betlém, který byl začátkem března uzavřen stejně jako křesťanský Chrám Zrození Páně. Údajně se tam koronaviru­s rozšířil z hotelu, kde bydleli řečtí poutníci. Do včerejška bylo na celém Západním břehu 55 případů, většina právě z Betléma.

Město duchů

Místo narození Ježíše Krista, zpravidla plné turistů, se od té doby změnilo v město duchů. První dny po uzavření Betléma byly podle arabských médií zjištěny případy, kdy se turisté snažili zákaz obejít. Palestinsk­á samospráva později za pomoci izraelské armády evakuovala na 3 000 turistů. Podle listu Jediot Achronot byli po dohodě s jejich ambasádami převezeni přímo na izraelské Ben Gurionovo letiště. Jednalo se mimo jiné o Španěly, Francouze, Italy, Němce, ale i Poláky a Rumuny.

Mešity i kostely na Západním břehu byly uzavřeny, stejně jako většina obchodů. Otevřeny zůstávají prakticky jen obchody s potravinam­i a lékárny. Náboženští vůdci apelují, aby se lidé modlili doma. Zavřely se školy a platí zákaz shromažďov­ání, a to i při protestech.

Do Izraele se dnes dostanou jen občané, rezidenti nebo lidé, kteří prokážou, že tam žijí. Všichni přitom musí ihned do karantény. Pro mnohé Palestince, kteří pracují v Izraeli, by to mohlo být ekonomicky likvidační. Řada Izraelců v důsledku opatření proti koronaviru už přišla o práci. Palestinci, na jejichž profesi nařízení nedolehla, mohou v Izraeli dále pracovat za podmínky, že nebudou přejíždět na Západní břeh.

 ?? Foto: Reuters ?? Apel Kancléřka Merkelová ještě předevčíre­m nakupovala v samoobsluz­e. Bez respirátor­u nebo roušky. Včera důrazně vyzvala občany, aby dodržovali ochranná opatření proti koronaviru.
Foto: Reuters Apel Kancléřka Merkelová ještě předevčíre­m nakupovala v samoobsluz­e. Bez respirátor­u nebo roušky. Včera důrazně vyzvala občany, aby dodržovali ochranná opatření proti koronaviru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia