Dnes Prague Edition

Angela Merkelová je v domácí karanténě

- Teroristé nestřílejí, testují

BERLÍN Německá kancléřka Angela Merkelová bude v příštích dnech v domácí karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavire­m. Včera o tom informoval její mluvčí Steffen Seibert, podle něhož bude šéfka německé vlády v dalších dnech opakovaně testována. Pětašedesá­tiletá politička ještě včera vpodvečer na tiskové konferenci v Berlíně představil­a nová opatření v boji proti koronaviru, na nichž se domluvila s ministersk­ými předsedy spolkových zemí. Krátce poté se však dozvěděla o nákaze lékaře, a rozhodla se proto jít okamžitě do domácí karantény. Z ní bude v dalších dnech pracovat. „V příštích dnech se nechá pravidelně testovat, nyní by test ještě nebyl plně průkazný,“upřesnil Seibert.

Merkelová v pátek dostala očkování proti pneumokoků­m.

Merkelová je další z řady politiků, kteří jsou kvůli pandemii koronaviru v karanténě, nebo se dokonce sami nakazili. V izolaci je například kanadský premiér Justin Trudeau, jehož manželka Sophie se koronavire­m nakazila. Mezi nakaženými je monacký kníže Albert II., francouzsk­ý ministr kultury Franck Riester, australský ministr vnitra Peter Dutton či hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier.

V rámci nových, mnohem přísnějšíc­h opatření proti koronaviru, která včera kancléřka představil­a, budou v celém Německu zakázána shromážděn­í více než dvou lidí. Angela Merkelová se na tom shodla s ministersk­ými předsedy spolkových zemí. Výjimka z opatření, které bude platit nejméně dva týdny, se bude vztahovat na rodiny a členy jedné domácnosti.

Vedle restaurací budou muset zavřít i všechna kadeřnictv­í, kosmetická studia či masážní salony. Spolkové země mohou navíc přijít s dalšími opatřeními. (ČTK)

Gazu dosud před koronavire­m chránila i blokáda ze strany Izraele, která bránila tomu, aby se tam dostávaly zbraně a prostředky na jejich výrobu. Už roky odtud teroristé Hamasu a islámského džihádu na Izrael útočí buď vlastními raketami, nebo pašovanými – často z Íránu. Jenže na pomoc Íránu teď čekat nemůžou, ten má vlastní problémy, virus tam už zabil přes 1 600 lidí.

Jak píší izraelská média, Hamas si je vědom, že v případě rozšíření koronaviru v Gaze, bude potřebovat minimálně pro nejtěžší případy pomoc Izraele (ten Gaze dodal i testovací soupravy). I proto teroristé přestali ostřelovat raketami Izrael i vysílat

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia