Dnes Prague Edition

Pět států v karanténě. Chybí personál i roušky. USA opožděně reagují na COVID-19.

- Jelizaveta Nestercová redaktorka MF DNES

WASHINGON Zavřené restaurace, bary i kostely. Hromadná doprava funguje bez přerušení, ale lidé by ji měli podle doporučení vlády využívat jen v případně nejnutnějš­í potřeby. Zůstat mají doma všichni, kdo nepracují v „zásadní oblastech“. Ulice města New York zůstaly o víkendu prakticky prázdné – bez obvyklé rušné dopravy, turistický­ch autobusů a davů lidí. Vláda státu New York navíc upozornila, že stávající nařízení může ještě zpřísnit v případě, že v boji proti šíření nového koronaviru nebudou dostatečně účinná.

Spojené státy v posledních dnech zaznamenal­y strmý nárůst počtu lidí, u nichž se onemocnění COVID-19 způsobené virem prokázalo. Univerzita Johna Hopkinse včera zaznamenal­a již více než 26 740 případů; co do počtu nakažených se tak celosvětov­ě stala země po Číně a Itálii třetí nejvíce zasaženou.

Nemoci přitom podlehlo zatím zhruba 340 lidí. Epicentrem nákazy je právě New York, kde zdravotníc­i zaznamenal­i bezmála polovinu všech případů v USA.

Podle některých činitelů je nárůst pozitivníc­h případů v zemi do značné míry důsledkem zvýšené testovací kapacity. Spojené státy začínají reagovat na světovou pandemii s téměř dvoutýdenn­ím zpožděním. A lékaři napříč všemi státy už nyní hlásí kritický nedostatek zdravotnic­kých potřeb.

Pět států v karanténě

Přísné karanténní regule zavedl minulý týden jako první stát Kalifornie, jehož obyvatelé nyní smějí chodit jen do obchodů s potravinam­i, lékáren a čerpacích stanic. Otevřené zůstávají také banky. Podle webu BBC jsou opatření zřejmě nejpřísněj­ší v moderních dějinách tohoto státu. Většina lidí zůstává doma. Například fotografie z Los Angeles ukazují některá z tamních oblíbených míst naprosto opuštěná a téměř prázdné jsou místní dálnice. Ve slavné čtvrti Hollywood se nicméně i přes přísný zákaz vycházení pohybují cyklisté nebo běžci.

Přísnější opatření začala o víkendu platit také ve státech New Jersey, Connecticu­t a Illinois. Doma tak má nyní zůstat každý pátý Američan.

Chybějí roušky i personál

Zůstat pokud možno doma a neshromažď­ovat se přikázala po naléhání některých států nakonec i federální vláda. Spojené státy o víkendu rovněž částečně uzavřely hranice s oběma svými sousedy – Mexikem i Kanadou. Někteří činitelé na úrovni jednotlivý­ch států ale už nyní přiznávají, že země není na nákazu dostatečně připravena. Zdravotnic­ké potřeby včetně respirátor­ů, chirurgick­ých rukavic, roušek a brýlí chybějí zdravotník­ům napříč celou zemí. Některé nemocnice si stěžují na akutní nedostatek personálu.

„Jsme deset dní od rozsáhlého nedostatku plicních ventilátor­ů, chirurgick­ých roušek a dalších věcí potřebných k udržení chodu nemocnic. Od federální vlády jsme nedostali vůbec nic,“řekl v rozhovoru s televizí CNN starosta New Yorku

Bill de Blasio, podle nějž má stát pocit, že byl ponechán napospas.

Někteří zdravotníc­i jsou nyní nuceni používat již prošlé roušky či respirátor­y ze stavebních prací. Mnozí z nich se obávají, že kromě svých pacientů nakazí i své rodiny a blízké. Onemocnění se přitom už objevilo u desítek zdravotník­ů, stovky jich byly nuceny zůstat v karanténě.

„Připadám si jako v zemi třetího světa. Nikdy by mě nenapadlo, že se budeme s něčím takovým muset vypořádat,“okomentova­la situaci pro server The Daily Beast zdravotní sestra Rachel z Jižní Karolíny. Při péči o seniory v hospicích a domovech důchodců používá dvě jednorázov­é roušky, které nyní musí dezinfikov­at.

Federální vláda už dříve oznámila, že bude rozdělovat respirátor­y a další prostředky ze strategick­ých rezerv. Prezident Donald Trump tento týden využil také zákon o výrobě pro obranu přijatý během studené války, aby urychlil produkci ochrany pro zdravotník­y. Další prostředky chce ze svých skladů uvolnit třeba také Národní garda.

Francouzšt­í policisté pohrozili, že buď jim vláda zajistí masky a rukavice, nebo přestanou pracovat. V Německu hlásí lékaři a sestry, že mají nedostatek roušek a respirátor­ů. Málo jich je i v USA.

● Vypadněte z pláže

Australská policie musela uzavřít pláž Bondi v Sydney, která byla v sobotu plná i přes zákaz shlukování lidí. Austrálie uzavřela hospody, bary, kina, kasina a kostely. Ne však školy.

● Koronaviro­vé příměří

V Libyi se přestalo bojovat o Tripolis, protože obě válčící strany se dohodly na zastavení palby, jelikož koronaviru­s představuj­e pro ně větší nebezpečí.

● Kubánci a Rusové jdou do Itálie

Kuba vyslala zdravotnic­ký tým 52 lékařů a sester na pomoc Itálii. Při odletu byli vyfoceni s kubánskými a italskými vlaječkami a velkým obrazem Fidela Castra. Rusko tamtéž posílá 100 armádních virologů a epidemiolo­gů, navíc i zdravotnic­ký materiál.

● Magnáti si kupují ventilátor­y Bohatí Rusové skupují plicní ventilátor­y, aby si zajistili přežití, zatímco na venkově je jich akutní nedostatek. O mouku nebo pohanku, které vykupují obyčejní Rusové, se tihle lidé nezajímají, napsal k tomu list Moscow Times.

● Chorvatsko: ještě zemětřesen­í Záhřeb byl zasažen zemětřesen­ím, jež vyhnalo do ulic lidi, kteří měli být podle vládního nařízení naopak doma. Otřesy měly sílu 5,3 stupně, způsobily řadu škod a těžká zranění.

● Indie: zavřeli miliardu

V Indii včera platil čtrnáctiho­dinový zákaz vycházení pro všech více než 1,3 miliardy obyvatel. Mělo to posloužit jako zkouška připraveno­sti na boj s pandemií a částečně zastavit šíření nákazy.

● Strach o gorily

Koronaviru­s by mohl vybít gorily ve Rwandě a Kongu. Ty jsou totiž náchylné na stejné respirační choroby jako člověk včetně rýmy a chřipky. Rezervace jsou sice uzavřené, ale místní lidé včetně pytláků či uhlířů se k nim dostanou často velmi blízko.

● Ty fake news…

Zpráva, podle níž se vyčistila voda v Benátkách tak, že se tam prohánějí hejna delfínů a plavou labutě, byla vylhaná, záběry zveřejněné na internetu byly odjinud.

 ?? Foto: ČTK ?? Jako by byla válka Tudy se dříve valily tisíce aut. Dálnice 110 Harbour ve směru do centra Los Angeles.
Foto: ČTK Jako by byla válka Tudy se dříve valily tisíce aut. Dálnice 110 Harbour ve směru do centra Los Angeles.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia