Dnes Prague Edition

Psi jsou ve Španělsku propustkou z karantény

-

MADRID Karanténa je ve Španělsku velmi přísná, avšak pes může být propustkou, která člověka dostane na vzduch. Jako první v Evropě své občany kvůli koronaviru uvěznila doma Itálie, ovšem Španělsko je nekompromi­sní – netoleruje se žádné protažení nohou venku, a to ani v patřičných rozestupec­h. Avšak proti venčení psů se nic nenamítá. Není se proto co divit, že se psi „pronajímaj­í“a že se s nimi někteří pokoušejí kupčit.

„Vycházím častěji, ale na kratší dobu,“říká Luis Fe, oči upřené na svou border kolii. Devětačtyř­icetiletý madridský profesor se usmívá, když vidí, jak jeho drahoušek Dara podbíhá všechny policejní pásky zamezující lidem vejít do parku u baziliky sv. Františka. Metropole je vylidněná, lidé jsou od soboty doma. Španělsko je v Evropě po Itálii nejvíc zasaženou zemí epidemií koronaviru. Luis říká, že všichni jeho známí využívají svých psů k tomu, aby se dostali ven, „protože doma se nudí“. Ticho pustého Madridu narušuje štěkání psů prohánějíc­ích se po prázdných chodnících.

Nejlepší přítel člověka, u nějž zatím nic neprokázal­o, že by mohl být přenašečem viru, se stal cestou ke svobodě. A to až do té míry, že profesioná­lní „venčitelé“začali přicházet o práci. „Telefonova­l jsem svým klientům, starším lidem, kteří žijí sami, a ptal jsem se, jestli potřebují vyvenčit psa. A řekli mi, že ne,“říká sedmačtyři­cetiletý David Sánchez, který za normálních časů venčí psy na požádání v madridské čtvrti Tetuán. A jsou tu i snahy o nové podnikání – pronájem psů. „Jestli se chce někdo projít, pronajmu mu svého psa, aby měl propustku,“stojí v jednom inzerátu. Luis Fe ale obrací oči v sloup, když říká, že mu jeden člověk vykládal, že dostal nabídku, aby pronajal psa. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia