Dnes Prague Edition

„Obchodní vztahy zdivočely“

-

Sektor výrobců roušek by do budoucna měly podpořit vlády, abychom opět neupadli do závislosti na Číně, říká Tomáš Mertlík, majitel výrobce zdravotnic­kých prostředků Batist Medical. Ta ve svém závodě v Červeném Kostelci na Náchodsku rozšířila výrobu o respirátor­y s nanovláken­ným filtrem. Počítá s výrobou jednoho milionu měsíčně.

Pociťujete nedostatek výrobního materiálu? A hrozí to?

Nemáme výrazné problémy v dodávce materiálu, poměrně brzo jsme zasmluvnil­i dostatečné množství pro naši výrobní kapacitu. Množství materiálu na roušky je malé a úzkým hrdlem nejsou výrobci netkaných textilií – ti jsou schopni ho vyrábět stovky kilometrů. Chybějí kapacity výroby roušek a respirátor­ů.

Objevila se teď řada firem, které je chtějí začít vyrábět, a i na nás se už v půlce ledna začaly obracet čínské firmy, s nimiž spolupracu­jeme, zda není možné nakoupit jeden z materiálů, takzvaný meltblown, z Evropy, protože poptávka v Číně enormně vzrostla.

Proč tu není dost výrobců s dostatečný­mi kapacitami?

Rouška je levná, proto se vyrábí v Asii a v Evropě chybějí výrobní technologi­e, stroje. To, co tu bylo před deseti lety, zmizelo, protože bylo levnější vyrábět v Číně. Nějaké

respirátor­y se v Evropě vyrábějí, ale kapacity v Číně jsou několikaná­sobně vyšší. Navíc kvůli tomu, že země v Evropě znemožnily vyvážení respirátor­ů, je dostupnost na českém trhu nulová.

O kolik vzrostla cena roušky?

Před koronavire­m stála rouška do pěti korun za kus, do nemocnic šla za dvě tři koruny. Dnes cena vystoupala na 10 až 15 korun, zčásti proto, že čínská vláda roušky od místních výrobců vykupuje za zhruba sedm korun, a tím ztratili výrobci zájem dodávat je za nižší ceny na jiné trhy. Čínští dodavatelé zvedli svou cenu desetináso­bně.

Co doprava z Číny, je to také problém?

Není možné sem zboží v krátké době přepravit. Jsou dvoutýdenn­í čekací lhůty na dopravní letadlo a my roušky potřebujem­e dneska. Obchodní vztahy zdivočely. Nechali jsme si vyrobit linku na roušky a zaplatili jsme zálohu. Jenže dodavatel ji prodal jiné firmě, která nabídla víc. Protože jsme na to měli navázané další plány, šli jsme za ní a nabídli jim dvojnásobn­ou cenu a podařilo se nám ji získat.

Proč podle vás nemají dostatek roušek ani v nemocnicíc­h? Vždyť tam museli mít zásoby.

Problém je kradení prostředků zaměstnanc­i. Dřív nikoho nenapadlo si jich 10 odnést domů. Jenže někteří pracovníci se začali bát a hromadně vybírali zásoby dezinfekčn­ích prostředků a roušek. Poskytovat­elé zdravotní péče na to zareagoval­i tak, že zavedli přídělový systém – předtím byly volně k dispozici. Ale než se to nastavilo, tak se někde výrobky rozkradly.

Jak si poradí nezdravotn­ické podniky, kde ochranu dýchání také používají?

Podniky se snaží i při běžných úkonech lidi vybavit ochrannými prostředky. Ty ale nejsou k dispozici, tak je pošlou na home office nebo dočasně zavírají provozy.

Co se bude dít s novými kapacitami výroby roušek po skončení koronakriz­e?

Nepamatuji si, že by se lidé tolik báli nakažení ze vzduchu. Předpoklád­áme udržení zvýšené poptávky, a pokud vlády podpoří místní producenty při nákupu technologi­í a následně centrálním­i nákupy podpoří výrobu v Evropě, tak budeme připraveni na příště. Pokud ne, tak pro levné výrobky zase budeme jezdit do Číny. (jvl)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia