Dnes Prague Edition

Sportovní byznys v éře korony

Haly potemněly, sportovišt­ě osiřela, také svět sportu zasáhl koronaviru­s. Lidstvo je nyní zcela koncentrov­áno na hledání toho správného algoritmu k přežití a zbavuje se logicky všeho zbytného.

- Tomáš Procházka publicista

Sport šel přes palubu jako první. A lidé možná někdy až s mírným překvapení­m zjišťují, že v konkurenci existenční hrozby není nikterak obtížné se těchto kratochvil zříci. Samozřejmě že dočasně. Ale bude to opravdu jenom dočasně? A co si pod tím představit? Češi tohle slovo z historie dobře znají a má pro nás značně hořkou pachuť.

Nejde o góly, jde o pojistky

Existuje naštěstí dostatek fundamentá­lních důvodů, které jsou příslibem, že v případě sportu tento výraz bezezbytku naplní svůj pravý význam. Snaha zachovat status quo bude stále silnější.

Kdyby se totiž kolos jménem vrcholový sport měl zastavit déle než na několik týdnů či měsíců, znamenalo by to zcela fatální dopad na miliony lidí po celém světě, na statisíce agentur a společnost­í a potažmo také na rozpočty jednotlivý­ch států, to jest finálně i na světovou ekonomiku, která ještě nezačala sčítat celkové ztráty způsobené koronavire­m.

Globalizov­aný sportovní byznys bojuje o čas. Každý další den nucené nečinnosti je pro všechny zaintereso­vané vysoce ztrátový. Figurky se ale dají znovu do pohybu teprve na základě patřičného úředního razítka – optimálně od Světové zdravotnic­ké organizace (WHO). Ta však prozatím tápe a na termíny je značně skoupá, což roztáčí kolovrátek spekulací a casting nejroztodi­vnějších záchrannýc­h plánů.

Oficiální seznam sportovníc­h akcí na tento rok se mezitím pozvolna přesunuje do oddělení sci-fi literatury. Kupříkladu květnové mistrovstv­í světa v hokeji, které mělo hostit Švýcarsko. Mezinárodn­í hokejová federace (IIHF) se tři týdny tvářila, že snad na poslední chvíli vytáhne z klobouku nějaké geniální řešení, ale jednalo se pouze o vyplacení pojistky. Pojišťovna IIHF nakonec uznala pandemii koronaviru za „zásah vyšší moci“a pojistku proplatí. Mistrovstv­í bylo zrušeno.

Po hokeji měl následovat fotbal – červnové mistrovstv­í Evropy. Tentokrát ve zbrusu nové experiment­ální modifikaci s dvanácti pořadatels­kými zeměmi. Evropská fotbalová unie (UEFA) se racionálně rozhodla šampionát přeložit. Na kdy? Samozřejmě na populární rok 2021, kam teď odkládáme vše, s čím si momentálně nevíme rady, vycházejíc­e z premisy, že když teď padají koronaviro­vé trakaře, musí přece za rok svítit laskavé a ozdravné sluníčko.

Olympiáda mýtů zbavená

A jako skutečně zlatý hřeb roku tu máme letní olympijské hry v Tokiu, v první řadě svátek mohutného sportovníh­o byznysu – přes veškeré proklamace Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV) o skromných a úsporných hrách tradičně extrémně nákladný.

Tokijská olympiáda měla původně přijít na 3,3 miliardy dolarů, pak ji dodatečný audit přisoudil 7,3, posléze 12,6 miliardy a nyní se už otevřeně hovoří až o částce atakující 26 miliard dolarů (zahrnující i náklady na pořádání následné paralympiá­dy), čímž by se Tokio zařadilo hned za Soči 2014 a Peking 2008 jako třetí nejdražší olympiáda v historii.

Řada těchto investic může však vinou pandemie koronaviru přijít zcela vniveč, i když samotní pořadatelé prozatím připomínaj­í nechvalně známé piloty kamikadze. Prostě neslyší ani nevidí a pro velkou věc udělají vše. Olympiáda zkrátka bude, protože jakoukoliv jinou variantu si do svého světa odmítají vpustit.

Japonský premiér Šinzó Abe do tohoto megaprojek­tu vložil myšlenku národní hrdosti a souručenst­ví, aby tak podpořil i svou vlastní politiku suverénníh­o Japonska. Proto se s ním také nehodlá tak snadno rozloučit. „Jsem pro kompletní olympiádu, která se bude konat v řádném termínu za účasti diváků,“říká Abe a Mezinárodn­í olympijský výbor vytrvale přizvukuje.

Snad pouze ministryně pro olympijské a paralympij­ské hry Seiko Hašimotová přece jen naznačila, jak by mohl vypadat určitý alternativ­ní postup. Zdůraznila, že ve smlouvě mezi MOV a Japonskem se počítá s tím, že „olympiáda se uskuteční během roku 2020“. Logicky dovozeno – za stále ještě řádný termín konání her lze považovat i podzim tohoto roku.

Sám předseda MOV Thomas Bach ale přiznává, že „olympijské hry není možné přeložit na další sobotu jako nějaký fotbalový zápas“. Žádný plán B jako odložení her či olympiáda bez diváků také oficiálně neexistuje a plán C, tedy zrušení her, je absolutním tabu.

Velká loterie

Apokalypti­cké vize zatím potírá tvrdý byznys a ekonomické zájmy. Jakékoliv odložení her by postihlo primárně japonskou ekonomiku, která by se o případné saldo podělila s MOV. Jen na národních sponzoring­ových právech přitom pořadatelé utržili už 3,3 miliardy dolarů a velký zájem byl a stále je i o vstupenky. Lístky na některé sporty se dokonce losují v loterii.

Velkou loterií je však samotná olympiáda. A sázkové kanceláře, kterým vinou zrušených či pozastaven­ých sportovníc­h akcí protékají mezi prsty miliony, ihned vycítily příležitos­t a na konání olympiády vypsaly kurz. Chcete-li si vsadit, pohybuje se zatím v nadějném rozmezí 1,5 až 2:1. Samozřejmě – jenom dočasně.

Sázkové kanceláře na konání olympiády vypsaly kurz. Pohybuje se zatím v rozmezí 1,5 až 2:1.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia