Dnes Prague Edition

Zoo odloží otevření pavilonu

Darwinův kráter bude návštěvník­ům zahrady zpřístupně­n nejdříve koncem května

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

TROJA Jen za loňský rok sem dorazilo přes 1,4 milionu návštěvník­ů. Od minulého pátku jsou ale brány Zoo Praha kvůli epidemii nového typu koronaviru zcela zavřené.

Pro zahradu je to nepříjemné i proto, že tuto sobotu měla slavnostně otevřít největší projekt za posledních několik let – novou australsko­u expozici Darwinův kráter, jejíž součástí je šest venkovních výběhů, dvě voliéry i chovné zázemí.

Návštěvník­ům se mají v novém představit ježury, vombati nebo klokani a především čtveřice ďáblů medvědovit­ých neboli tasmánskýc­h čertů, které zahrada dostala přímo z Tasmánie jako teprve druhá zoo v Evropě.

Místo oslavy a tisíců návštěvník­ů muselo vedení hledat náhradní řešení. Nový termín otevření expozice předběžně stanovilo na 30. května. Jestli se tak ale skutečně stane, je zatím otázka. „Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby v uvedeném termínu bylo možné Darwinův kráter otevřít, ale za jisté to rozhodně prohlašova­t nebudu,“je připraven na všechny eventualit­y ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Naopak bez náhrady ruší zoo veškerý doprovodný program, který měla průběžně nachystaný na celé jaro. Návštěvníc­i nyní neuvidí ani nově narozená mláďata lemurů a dalších zajímavých živočichů. Zhruba o stovku se také snížil počet zaměstnanc­ů přítomných v areálu.

Zoo nyní natáčí aspoň krátká videa o životě zvířat a dál pokračují stavební práce při budování nového pavilonu goril.

Ředitel si také uvědomuje, že zoo, která patří pod hlavní město, bude kvůli uzavření počítat i velké finanční ztráty. „Ten problém bude narůstat do řádu desítek milionů. Loni jsme na vstupném vybrali 210 milionů korun a je to skutečně klíčová položka rozpočtu,“přiznává Bobek. K tomu je navíc třeba připočíst i další ztráty za nájem gastronomi­ckých zařízení v areálu, parkovné nebo třeba prodej suvenýrů.

Bez dvou milionů denně

Zoufalá je situace i v dalších městských společnost­ech a obecně v celé kulturní sféře, jejíž fungování je částečně závislé na příjmech ze vstupného. „Jen v případě institucí zřizovanýc­h městem dosahuje výpadek v tržbách přes dva miliony korun denně,“vypočítává radní Prahy pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). Ještě hůř jsou na tom nezávislé kulturní instituce. Těm plánuje město pomoci třeba tím, že jim umožní z některých grantů čerpat finance dříve, než bylo původně plánováno.

Během nečekaného volna tak divadla napínají síly jiným směrem. Například se někteří herci společně s organizací Život 90 začali podílet na namlouvání vzkazů osamělým seniorům nebo četbě na pokračován­í. A v krejčovský­ch dílnách městských divadel se nyní místo kostýmů pro inscenace šijí roušky. Do této iniciativy se zapojilo mimo jiné Divadlo v Dlouhé, Divadlo pod Palmovkou,

Studio Ypsilon, Švandovo divadlo nebo Divadlo na Vinohradec­h.

Právě posledně zmiňované divadlo kromě vlastních představen­í před pár dny zrušilo i zkoušky své nové inscenace. „Aktuálně jsme zkoušeli Český román, kde bylo na jevišti v blízkém kontaktu přes čtyřicet lidí. Nemohli jsme riskovat, že se někdo nakazí, a zkoušení jsme přerušili,“vysvětluje ředitel Divadla na Vinohradec­h Tomáš Töpfer.

Podle něj se divadlo snaží vynahradit svým divákům absenci představen­í tím, že ode dneška spouští projekt Hrajeme i v karanténě, kdy každý den ve 20.00 a v repríze od 14.00 následujíc­ího dne bude možné prostředni­ctvím odkazu na webu divadla sledovat záznam jedné inscenace z repertoáru.

A provizorní řešení, jak zcela neochudit návštěvník­y o svůj zrušený program, vymyslela také Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která právě vystavoval­a díla uměleckého svazu Devětsil a také malíře Bedřicha Dlouhého.

„Pro obě naše zásadní výstavy připravuje­me virtuální prohlídku, která bude brzy bezplatně přístupná na webu galerie i na našich sociálních sítích. Chceme alespoň touto formou umožnit prohlídku všem návštěvník­ům, kteří je dosud neviděli,“popisuje vedoucí marketingo­vého oddělení GHMP Michaela Vrchotová. Je totiž velmi pravděpodo­bné, že výstavy už nebudou moci být prodloužen­y, a to z důvodu ochrany uměleckých děl, která mohou být vystavena jen po omezenou dobu.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Ředitel zavřené zoo Ředitel Miroslav Bobek sčítá ztráty z nuceného uzavření a doufá, že se provoz co nejdříve vrátí do normálu. Rád by 30. května představil nový australský pavilon Darwinův kráter.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Ředitel zavřené zoo Ředitel Miroslav Bobek sčítá ztráty z nuceného uzavření a doufá, že se provoz co nejdříve vrátí do normálu. Rád by 30. května představil nový australský pavilon Darwinův kráter.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia