Dnes Prague Edition

Ze Šroubkovy slavné kuchyně do nebe

- — Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Je libo jelení guláš s hřiby, husí stehýnka s hrachem anebo raději rostbíf? Také tyto delikatesy dostávali na stůl hosté legendární­ho Grandhotel­u Šroubek na Václavském náměstí. Jeho tvůrce Karel Šroubek, jenž se stal špičkou české gastronomi­e, se narodil před 140 lety.

„S péčí a láskou,“bylo krédo, které razil proslulý restauraté­r. O jeho podniku, otevřeném v roce 1924, hovořila s nadšením celá Praha. Ze svého divadla to sem měl pár kroků král komiků Vlasta Burian a nebyl jedinou celebritou.

K vidění tu bývala filmová diva Adina Mandlová i špičky Národního divadla. Podnik neopomíjel­a navštěvova­t elita českoslove­nské politiky. S chutí zde pojedl prezident Tomáš G. Masaryk či Jiří Stříbrný. „Od Šroubka Stříbrný chodíval do nedaleké kavárny Urban na partii taroků,“vzpomínal Friedrich Torbeg, žurnalista, dramatik a Šroubkův spokojený strávník. Mezi hosty podniku býval k vidění i Bedřich Fučík, renomovaný literární kritik a ředitel nakladatel­ství Melantrich.

Stovky lidí obklopily Grandhotel Šroubek v roce 1932, zástup přilákala jedna z ubytovanýc­h zahraniční­ch celebrit – kladenský rodák a starosta Chicaga Anton Cermak. O pár roků později odsud pracoval Nicolas Winton. Angličan, jenž zachránil stovky židovských dětí.

Začátek za císaře pána

Na špičku gastronomi­e se Karel Šroubek, narozený 25. března 1880 v nepříliš zámožné rodině z Nučic, propracová­val od píky. Vyučený kuchař a číšník začínal ve staroměsts­kém hotelu Platýz.

Svůj první podnik otevřel Šroubek roku 1909 na rohu Václavskéh­o náměstí a Mariánské ulice (nyní Opletalova) za vlády Františka Josefa I. O 15 let později si podnikatel koupil hotel U arcivévody Štěpána, přejmenova­ný na Grandhotel Šroubek.

Se Šroubkem se objekt vybudovaný ve vrcholně secesním slohu rozzářil. „Zaživa u Šroubka, po smrti v nebi,“tvrdil jeho šéf. Desítky učňů procházely náročným školením. I personál se učil do podrobnost­í, kterak přistupova­t k hostům, jaký tón řeči a výraz tváře zvolit. Úsměv tvořil nezbytnost, stejně jako prvotřídní servis či nejvyšší jakost surovin pro kuchyni.

Houby paní Berty

Na jídelním lístku si bylo možné vybrat od předkrmů v podobě pražské šunky či krevetek v remuládě přes polévky, k nimž náležel bujon z morku anebo kuřecí krém. K hlavním jídlům se nabízely hotovky, mimo jiné roštěná, skopové koleno, hamburská kýta, rajská anebo absolutní klasika svíčková.

Ke specialitá­m náležely máslové taštičky Boucheés Richelieu s kuřecí náplní a s jazýčkem, přelívané lanýžovým krémem. Nechyběly ani ryby – mořský jazyk Orly v těstíčku anebo candát s kapary.

Ceny se pohybovaly od 2,50 koruny za polévky, hotovky vyšly přibližně na 16 korun až po speciality v hodnotě přes 20 korun. Kvalifikov­aný dělník bral měsíčně 500 korun, četník na zkoušku asi 600 a úředník okolo 1 300 korun.

Gourmeti oceňovali i recepty Berty Šroubkové, zejména houbové. S nakládaným­i hřiby, ryzci anebo lanýži pracovala paní hoteliérov­á excelentně. Manželé Šroubkovi své recepty vydali i knižně.

Pád slavného podniku začal roku 1951, komunistic­ký režim ho znárodnil a přejmenova­l na Grandhotel Evropa. Karel Šroubek zemřel roku 1955, potomci odešli do Kanady. Slavné hosty hotel vítal sice ještě v 60. a 70. letech, třeba Jurije Gagarina či perského šáha Rezu Pahlavího, postupně ale chátral. Nyní prochází rekonstruk­cí.

 ?? Foto: Národní knihovna ?? Kuchařská legenda Hvězdou gastronomi­e se stal Karel Šroubek, na jehož kuchyni nedala dopustit česká smetánka. Znamenitým­i recepty, zejména houbovými, nabídku obohatila Berta Šroubková.
Foto: Národní knihovna Kuchařská legenda Hvězdou gastronomi­e se stal Karel Šroubek, na jehož kuchyni nedala dopustit česká smetánka. Znamenitým­i recepty, zejména houbovými, nabídku obohatila Berta Šroubková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia