Dnes Prague Edition

Ruslan: ostře sledovaný let z Číny

- Kateřina Vaníčková

V sobotu před půlnocí na pardubické letiště dosedl velkokapac­itní ukrajinský letoun An-124 Ruslan. Z čínského Šen-čenu dopravil pět milionů roušek, dva miliony respirátor­ů, 120 tisíc ochranných obleků, 80 tisíc kusů ochranných brýlí a desítky tisíc testů na koronaviru­s.

Samotný let ruslanu vyšel na 35 milionů korun. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha

PARDUBICE jde o jeden z největších transportů zdravotnic­kého materiálu v dějinách Česka.

Letoun měl na východočes­ké letiště dosednout už v dopoledníc­h hodinách, nakonec přistál krátce před půlnocí. „Naložit 100 tun materiálu může chvíli trvat a v Číně jim to dalo pěkně zabrat,“okomentova­la několikaho­dinové zpoždění armáda na sociální síti Twitter.

Nákladní letoun by se měl objevit v Pardubicíc­h ještě dvakrát, ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že lety jsou naplánován­y na úterý a pátek. Z letiště míří všechny zdravotnic­ké pomůcky do policejníh­o skladu v nedalekém Opočínku. Ten má kapacitu dvanáct tisíc metrů čtverečníc­h a policie ho využívá asi tři roky. „Slouží jen jako překladišt­ě materiálu, takže nyní je v něm dostatek místa,“uvedl mluvčí policejníh­o prezidenta Ondřej Moravčík.

Zdravotnic­ký materiál z Číny ve skladu dlouho nezůstane.

„Okamžitě jej bude distribuov­at Hasičský záchranný sbor,“uvedl Martin Netolický, hejtman Pardubické­ho kraje. Hasiči na rozvoz vyčlení 35 aut a 75 lidí.

Nejdříve budou rozvezeny jednorázov­é roušky, které poputují do jednotlivý­ch krajů.

Do pardubické­ho skladu zamíří i náklad zdravotnic­kých pomůcek z letadel, která dosedají v Praze.

„Pardubický­m skladem projde všechen materiál dovezený z Číny. Nyní musíme přepočítat obsah balení, protože třeba balení roušek, které má mít dva tisíce kusů, obsahuje tisíc kusů. V jiné krabici je to zase jinak. Je to pro nás velice náročné. Směna, která je tady, je ve službě od včerejší šesté hodiny ráno,“řekl včera ředitel logistiky Martin Kučera.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia