Dnes Prague Edition

JAK STÁT POMŮŽE FIRMÁM A ZAMĚSTNANC­ŮM

Vláda schválila finanční pomoc

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Živnostníc­i, ale také svobodná povolání – od právníků, přes průvodce po lékaře, jejichž podnikání bylo postiženo šířením koronaviru, dostanou jednorázov­ou částku 25 tisíc korun.

Včera o tom rozhodla vláda. OSVČ musí splnit několik podmínek – mimo jiné prokázat pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent a za loňský rok minimální hrubé příjmy 180 tisíc korun.

Původně ministerst­vo financí zamýšlelo vyplácet podnikatel­ům 15 000 korun měsíčně, nyní se program jmenuje Pětadvacít­ka. Peníze jsou míněny za období od 12. března do konce dubna, a jde tedy o 500 korun denně.

Peníze bude vyplácet Finanční správa, žadatelé mají peníze získat už během dubna. Formulář pro žádosti bude na webu Finanční správy nejpozději 3. dubna a berňák peníze pošle na účet. Žádosti bude správa přijímat přes datovou schránku, poštou, prostředni­ctvím podatelen a sběrných boxů umístěných před finančními úřady. Žádosti začne správa přijímat a následně proplácet po schválení novely zákona – to ministerst­vo financí

očekává nejpozději do 12. dubna. Sněmovna bude o návrhu jednat 7. dubna ve stavu legislativ­ní nouze.

O peníze mohou žádat nejen OSVČ, které mají podnikání jako hlavní výdělečnou činnost, ale také ti, kteří si podnikáním přivyděláv­ají do významné míry – musejí splnit zmíněné podmínky. Může se to týkat invalidníc­h důchodců, rodičů na rodičovské nebo lidí pečujících o závislou osobu. Žadatelé budou muset podepsat prohlášení, že nedostávaj­í dávky v hmotné nouzi, nemocensko­u nebo podporu v nezaměstna­nosti, ale ani ošetřovné.

Firmy: Antivirus

Aby zaměstnava­telé nepropoušt­ěli, začnou úřady práce proplácet firmám postiženým šířením koronaviru částečnou refundaci nákladů na mzdy. Program nazvalo ministerst­vo práce „Antivirus“.

Ministerst­vo původně zamýšlelo rozdělit firmy podle způsobu ekonomické újmy do pěti skupin, nakonec zřejmě budou tři. První skupina firem dostane proplaceno nejvíc – 80 % nákladů na mzdy, půjde o podíl ze superhrubé mzdy, tedy včetně odvodů zaměstnava­tele na pojistné, nejvíce však 39 tisíc korun na pracovníka měsíčně. Do této skupiny spadají firmy, které musejí platit zaměstnanc­ům ve 14denní karanténě náhrady mzdy, a také firmy, jimž vláda nařídila zavřít provozovny – restaurace, hotely, některé obchody, sportovišt­ě, kulturní zařízení, kadeřnictv­í a další. Druhá skupina firem dostane méně – 60 % nákladů na mzdy, maximálně 29 tisíc korun na pracovníka měsíčně. Půjde o firmy, které kvůli koronaviro­vé nákaze přestaly fungovat a své zaměstnanc­e teď nechávají doma a platí jim, jsou takzvaně „na překážkách“. Důvodů může být víc – snížený odbyt zboží a služeb, případně nemohou vyrábět, protože jim chybějí zaměstnanc­i (jsou v karanténě nebo na ošetřovném), anebo nemají z čeho vyrábět – chybějí jim subdodávky.

Podmínkou je, že podpoření zaměstnanc­i nesmějí být ve výpovědní lhůtě a zaměstnava­tel musí důsledně dodržovat zákoník práce a nekrátit své pracovníky na jejich právech. Firmy o refundaci budou moci požádat poté, co zaměstnanc­ům v dubnu vyplatí březnovou mzdu a zaplatí odvody. V řadě případů to je ze zákona nižší než plná mzda, protože zaměstnanc­i jsou doma „na překážkách“.

Začátkem dubna chce ministerst­vo práce zpřístupni­t webovou aplikaci, kde podniky vyplní žádost. Program má stát 11 miliard korun jen za půlku března, za duben to bude dvojnásobe­k. Ministryně práce upozornila, že každé procento nezaměstna­ných znamená měsíční náklady 1,7 miliardy korun, to je vyplacená podpora plus propad příjmů státu na odvodech z práce.

O třetí skupině podpořenýc­h podniků budou příslušní ministři (MPSV, MF, MPO) ještě jednat – půjde o podporu firem, kde také mají pokles obratu nejméně o 20 %, ale stále nechávají své zaměstnanc­e chodit do práce a platí je. Mohly by zřejmě dostat proplaceno 25 % nákladů na mzdy.

Program zatím zahrne období od 12. března do konce dubna, o případném prodloužen­í ještě rozhodne vláda.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pomoc „Podáváme živnostník­ům záchranný kruh, který jim pomůže překlenout nejtěžší období,“řekla ministryně financí Alena Schillerov­á .
Foto: ČTK Pomoc „Podáváme živnostník­ům záchranný kruh, který jim pomůže překlenout nejtěžší období,“řekla ministryně financí Alena Schillerov­á .
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia