Dnes Prague Edition

Střet o roušky: Česko proti WHO

Vláda odmítla tvrzení zdravotnic­ké instituce, že nosit plošně roušky nemá smysl

- Kristína Paulenková Eva Zahradnick­á

Roušky zůstanou povinné, protože mají smysl. Česká vláda ústy šéfa krizového štábu, jeho předchůdce i ministra zdravotnic­tví odmítla výzvu Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) proti plošnému nošení roušek.

„Prohlášení WHO upřímně řečeno nechápu. Během pár týdnů budeme vědět, kdo měl pravdu,“uvedl pro MF DNES ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček.

Podle zdravotnic­ké organizace neexistují spolehlivé důkazy, že by všeobecné nošení roušek bylo nějak prospěšné.

„Naše rada: Nedoporuču­jeme nošení roušek, pokud člověk není sám nakažen,“prohlásil koordináto­r krizové pomoci WHO Michael Ryan, když byl v pondělí dotázán na nové rakouské nařízení, že v obchodech musejí roušky povinně rozdávat nakupující­m.

Ryan upozornil, že při neopatrném nasazování či sejmutí mohou být roušky pro lidské zdraví nebezpečné – viry se na nich mohou uchytit zvenčí. To je fakt, bez roušek by však byly přímo v obličeji.

Česko si za svým nařízením nosit roušky na veřejnosti stojí. „My rouškami nechráníme sebe, my chráníme své okolí,“řekl ČT náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula, který do pondělí řídil krizový štáb a právě on povinné nošení roušek prosadil.

Vysvětlil, že právě tím, že roušky nosí všichni, se snižuje riziko přenosu viru z úst a nosu na další lidi.

Podle Prymuly mají taková prohlášení spíše politický charakter. „WHO se snaží, aby ochranné prostředky dominantně zůstaly pro zdravotník­y. Díky aktivitám českého národa, a těm musíme poděkovat, máme roušky, které jsou látkové, a tedy nezpůsobuj­í nedostatek na trhu,“vysvětlil.

Obavami, že nebude dostatek ochranných pomůcek pro zdravotník­y, se ostatně WHO netají. „Představa, že zdravotníc­i v první linii je mít nebudou, je strašná, takže musíme být v dodávkách velmi opatrní, ale to není hlavní důvod, proč je široké veřejnosti nedoporuču­jeme nosit,“upřesnila Maria van Kerkhove, epidemiolo­žka WHO.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch odmítl tvrzení WHO, že zdraví lidé roušky nosit nemusí. „Vzhledem k bezpříznak­ové 14denní inkubační době je plošné nošení roušek správná cesta, jak zamezit šíření nákazy. Česko je v tomto směru pro ostatní státy vzor a my za současné situace neplánujem­e žádné změny.

Povinné nošení roušek zavedla Česká republika od 19. března. Češi až na některé výjimky roušky poctivě nosí, a to často i tam, kde široko daleko nikdo není. K dostání však v lékárnách jednorázov­é ústenky nejsou, a tak se po celém Česku spustily šicí stroje a roušky si lidé sami šijí.

Podle WHO neexistují žádné spolehlivé analýzy, které by jasně říkaly, že všeobecné nošení roušek má nějaké výrazné přínosy. Doporučují je jen v případě, že dotyčný vykazuje příznaky nemoci. Jak to tedy je? Má nošení roušek smysl?

1

Proč bych měl nosit roušku, i když se cítím zdravě?

V případě nemoci COVID-19 je člověk infekční ještě předtím, než u něj choroba propukne. Někteří lidé mohou být nakaženi, a je jich až kolem 40 procent, a žádné příznaky po celou dobu nemoci vůbec nepociťují.

Cílem tedy je co nejvíce zamezit šíření viru kolem sebe. „Tady stačí jakákoli bariéra, která snižuje vylučování aerosolu minimálně o 80 procent. Takže když budeme všichni nosit roušky, pomíjí argument WHO, základní důvod je, abychom aerosol nešířili kolem sebe. K tomu bavlněné roušky postačí,“vysvětlil náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula v České televizi.

V případě, že všichni použijí ústenky, aerosol se nevytvoří.

2

Jak na roušku v případě, že jsem nemocný?

„V situaci, kdy máme pocit, že to na nás takzvaně leze, že můžeme mít infekci, měli bychom být ohleduplní k okolí a roušku nosit, ale být si vědomi toho, že ji musíme často měnit. To je doporučení proto, abyste si nezhoršili svou vlastní nákazu,“doporučuje Martina Vašáková,

přednostka Pneumologi­cké kliniky 1. LF UK a Thomayerov­y nemocnice v Praze.

Takže v případě třeba nachlazení jednorázov­é roušky měnit a ty látkové často prát.

3

Mám nosit roušku neustále? Podle Martiny Vašákové jsou argumenty WHO pochopitel­né. „Je nesmysl nosit roušku, když si jdu zaběhat, když jdu na procházku, když jsem doma mezi lidmi, kde nikdo není nakažen, nebo nejsem v karanténě,“říká.

Dodává ale, že nařízení vlády rozumí a chápe ho. „Dovedu si představit, že lidé by jinak nedokázali úplně odhadnout, kdy ji nosit a kdy ne. Ale třeba v sousedním Německu to takhle není,“říká. 4

Proč odborníci zdůrazňují mytí rukou?

Mytí rukou zdůraznil jak Roman Prymula, tak WHO i lékařka Vašáková. Pro vysvětlení, například při nakupování v obchodě člověk sahá na nákupní košík, mačká tlačítka při zadávání PIN či při svezení ve výtahu, prohlíží si zboží. Jenže v tuto chvíli, kdy je již mnoho lidí nakažených a nevědí o tom, tak kolem sebe šíří nákazu. „Když saháte na všechny tyto věci a zařízení rukama, nemůžete si je dezinfikov­at každých pět vteřin a potom si sáhnete na roušku, samozřejmě infikujete roušku. A pak to můžete vdechnout do plic, i když jste to původně měli jen na rukou,“vysvětluje Vašáková s tím, že hygiena rukou je proto extrémně důležitá. 5

Jak mám roušku správně nasadit?

Před jejím nasazením by si nejdříve člověk měl umýt

ruce a následně rouškou zakrýt nos a ústa. Mezi obličejem a rouškou by neměly být žádné mezery. Během nošení by si člověk na roušku neměl sahat.

6 Proč by si na roušku člověk neměl vůbec sahat?

„Roušky bychom se neměli vůbec dotýkat rukama, protože rouška v podstatě funguje jako filtr,“vysvětlila již dříve pro MF DNES Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotníh­o ústavu. Stejně jako každý jiný filtr rouška při nadechován­í i vydechován­í některé látky propouští skrz a jiné, jako například bakterie a viry, zachytí na svém povrchu. Pokud se tedy člověk roušky zvenku dotkne, měl by si znovu důkladně umýt ruce, bacily by se totiž mohly zachytit na kůži a majitel roušky by je mohl nechtěně dál roznášet.

7 Kdy roušku vyměnit?

Roušku je třeba vyměnit, pokud je vlhká. V takovém případě totiž přestávají fungovat její filtrační vlastnosti a rouška ztrácí účinnost. To může způsobit i samotné dýchání. „Základní rouška provlhne v běžném prostředí za zhruba dvě až tři hodiny,“vysvětluje Fabiánová. Kvalitnějš­í roušky vydrží o něco déle, třeba i osm hodin. 8

Jak roušku sundávat? Ústní roušku sundávejte zezadu, chytejte ji za tkaničky či gumičky a jednorázov­ou roušku ihned vyhoďte do černé popelnice zabalenou v plastovém obalu. Opět jde o to, aby se snížilo nebezpečí, že se bacily dostanou na ruce. Poté si raději znovu pořádně umyjte ruce. Látkovou roušku je po použití nutné vyprat na vysokou teplotu či vyvařit a vyžehlit.

Někteří lidé mohou být nakaženi a žádné příznaky po dobu nemoci nepociťují.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia