Dnes Prague Edition

Rozestupy mezi štamgasty? Hospody se přizpůsobí

- Chtějí přesné informace — Dominika Hromková, Karolina Bulisová

PRAHA V jednom z činžovních domů v pražských Vršovicích je malá hospůdka s názvem Pivní zastávka. Ještě před třemi týdny u pár stolů, které se do místnosti vejdou, seděli zákazníci a ochutnával­i pivní speciály. Teď majitel Pavel Ployhar netrpělivě očekává, až vláda začne uvolňovat karanténní opatření. Otevřít chce hned, jak to půjde.

Jenže pokud by vláda nařídila, že hosté mezi sebou musejí dodržovat metr a půl dlouhé rozestupy, bude to pro malou hospodu, jako je ta jeho, dost komplikova­né. „Moc si nedokážu představit, jak by to kontrolova­li. To bude v každé hospodě policajt s metrem? Já bych to řešil tak, že bych vyhnal lidi s pivem na ulici před hospodu. Stejně dřív než v květnu neotevřeme, a to už bude hezky,“komentuje hospodský výrok náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly.

Podobně nad udržováním rozestupů v hospodách kroutí hlavou i jeden z našich nejznámějš­ích kuchařů Zdeněk Pohlreich. „Nechápu, co je to za nápady. Vůbec si neumím představit, jak by to v praxi mělo vypadat. Myslím, že daleko jednodušší je nějaký čas počkat a pak otevřít restaurace normálně. Žádná náhražková řešení se nikdy neosvědčil­a,“míní šéfkuchař. Situaci, kdy by v restaurací­ch chodili policisté nebo číšníci s metrem, považuje za absurdní.

Zatímco však Pohlreicho­vy podniky určitý finanční polštář pro přečkání nouzového stavu mají, menší restaurace otevřít chtějí i za cenu toho, že v nich budou muset vytvořit podmínky pro rozestupy mezi návštěvník­y.

„Jsme schopní se přizpůsobi­t lecčemu. Všichni chceme, aby se onemocnění dál nešířilo, a jestli pomůžou rozestupy, jsou restaurace, které to na úkor kapacity budou schopné zajistit,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

„Věc druhá ale je, že informace, které dostáváme, jsou kusé. Možná, že je to zase jen další názor vypuštěný do éteru, který nakonec vůbec tak být nemusí. My se klidně přizpůsobí­me, ale potřebujem­e přesné a zřejmé informace,“dodává. Třeba v táborské restauraci Na Svépomoci si spočítali, že pokud by měli hosté dodržovat bezpečnou zónu, kapacita by se jim scvrkla na třetinu. „Ale lepší něco než nic,“říká provozovat­el Josef Slaminka.

S nařízenými rozestupy mezi hosty v restauraci přišla už Itálie. Ještě než musely všechny restaurace, kavárny a bary zavřít úplně, museli mezi sebou lidé dodržovat vzdálenost minimálně jeden metr. Podle epidemiolo­ga Rastislava Maďara má takové opatření smysl. „Ochrana dýchacích cest, rozestupy a dezinfekce jsou tři základní principy obrany proti koronaviru. V hospodě roušku mít nemůžete, to znamená, že ochrana dýchacích cest padá. Dezinfekci asi taky nebudou všichni zákazníci úplně dodržovat, takže rozestup je jediné opatření, které zbývá,“vysvětluje Maďar.

Navíc doporučuje, aby lidé v době uvolňování karanténní­ch opatření dodržovali klidně i dvoumetrov­é rozestupy všude, kde je to možné.

 ?? Foto: MAFRA ?? Nouzovka Výdejní okénko jídlo s pivem u stolu nenahradí.
Foto: MAFRA Nouzovka Výdejní okénko jídlo s pivem u stolu nenahradí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia