Dnes Prague Edition

Vezměte si seniory domů. Pokud to jde

V domácí izolaci je riziko nákazy menší. Péče o seniory je však náročná a ne všichni ji zvládnou.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Jana Horvátová z Českých Budějovic měla pětasemdes­átiletou maminku přes rok v domově pro seniory. Když viděla, jak se některé domovy důchodců potýkají s nákazou koronavire­m, nečekala a maminku vzala odsud k sobě domů.

Domovy důchodců, epidemiolo­g a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula i regionální politici teď vyzývají, aby lidé, kteří mohou, udělali to samé. Vzali seniory z domovů, kde jsou desítky nebo stovky lidí, do svých domácností, kde je menší pravděpodo­bnost nákazy právě proto, že nebudou v kontaktu s tolika lidmi.

„Pokud si seniory příbuzní vezmou domů, je to cesta. Na druhou stranu je třeba uvažovat i o tom, jestli ta rodina, která si je vezme, nemá pozitivní test na koronaviru­s. Obecně si ale myslím, že je to správný přístup, v kolektivní­ch zařízeních je vyšší míra rizika nákazy,“uvedl Prymula. Nákaza koronavire­m se do včerejška rozšířila už v osmi domovech.

Jana Horvátová popisuje, že starat se denně o maminku je velmi náročné. Odhaduje, že měsíc dva to ale doma zvládnou. „Samozřejmě se musí přizpůsobi­t celá rodina, které to změní chod a fungování. Ale v tuto chvíli jsme si vyhodnotil­i, že je to bezpečnějš­í, než ji v domově nechávat a čekat, zda se nakazí či nikoliv. Doma opravdu dbáme na absolutní dodržování hygieny, na nákupy chodí manžel, mamince jsme vyčlenili v přízemí jednu místnost, kde děti měly pokojíček, a jsem s ní v kontaktu jen já. Já mám home office a striktně nikam nechodím,“říká Horvátová.

Podobných rodin už jsou po celé zemi desítky. Většinou jde o důchodce, kteří jsou ještě alespoň částečně soběstační nebo vyžadují minimální pomoc. „Bohužel průměrný věk našich klientů je 85 let, jejich děti už jsou také v důchodovém věku a v mnoha případech není v silách rodin péči o seniora zvládnout. Potřebuje třeba čtyřiadvac­etihodinov­ou péči, krmit, převazovat, podávat léky,“říká ředitel Domova pro seniory v Dobřichovi­cích Robert Pitrák.

V Česku je 1 946 zařízení různého typu, které poskytují sociální péči, jen v domovech pro seniory se starají o více než 36 tisíc lidí, další desítky tisíc jsou v podobných zařízeních. Podle viceprezid­entky Asociace poskytovat­elů sociální péče Daniely Luskové se ale do domácí péče dostane jen zlomek lidí. „Ze šedesáti procent jsou naši klienti lidé, kteří jsou u nás z důvodu vysokého věku, vysoké závislosti na péči či z důvodu pokročilé demence, a starat se o ně v domácím prostředí není zcela jednoduché. Samozřejmě s výzvou souhlasíme, už jsme během dneška takto ‚propustili‘ do domácí péče pět prvních lidí, ale počítám, že většina rodin nebude schopna toto organizačn­ě zvládnout,“říká Daniela Lusková, která je zároveň ředitelkou Domova U Biřičky v Hradci Králové.

To samé si myslí ředitelka G-Centra v Táboře Jaroslava Kotalíková. Z tohoto zařízení zatím do domácí péče odešla jediná klientka. „Ta péče je velmi náročná a složitá, a i když nápad je to velmi zajímavý, není u většiny klientů příliš realizovat­elný,“popisuje Kotalíková.

Na sociálních sítích se po výzvě objevily i první inzeráty, kdy právě rodinám, které se potřebují starat o seniory, lidé nabízejí třeba i byty. „Nabízím garsonku, která by mohla posloužit právě lidem, kteří potřebují izolovat seniora a žít s ním třeba jen jeden člen z domácnosti. Mám ji v současné době prázdnou a někomu by to mohlo pomoci,“říká například Jiří Vejvoda z Rakovníka, který právě takový inzerát sdílel.

Naopak některá zařízení pro mentálně postižené hlásí, že část klientů zůstala u rodin už v uplynulých týdnech. Třeba Domy sociálních služeb Litvínov, které se starají o 170 seniorů a 130 lidí s mentálním postižením. „Část těchto klientů jezdí například na víkend běžně ke svým rodinám, a tak jsme se už před čtrnácti dny domluvili, že tam zůstanou další týdny. Bylo to v podstatě spontánní,“popisuje ředitel Vladimír Vopelka.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Do bezpečí Některé rodiny si berou z domovů dědečky a babičky dočasně k sobě, aby je chránily před virem.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Do bezpečí Některé rodiny si berou z domovů dědečky a babičky dočasně k sobě, aby je chránily před virem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia