Dnes Prague Edition

Události kolem viru

-

Přes 810 000 nakažených

Na světě se ke včerejšímu večeru nakazilo už přes 810 000 lidí (před měsícem to bylo 88 000 potvrzenýc­h případů). Zemřelo téměř 40 000 z nich, dalších více než 170 000 nemocných se uzdravilo. Nejhůře je na tom nyní Evropa – má téměř 440 000 případů a přes 27 000 mrtvých.

Rusko: Přísné tresty vězení

Ruští poslanci včera schválili za nynější koronaviro­vé krize zákon, který hrozí za porušení karantény až sedmi lety za mřížemi. Zákon, který počítá také s pěti lety vězení za šíření vědomě lživých informací, ještě mají schválit senátoři a podepsat prezident Vladimir Putin.

Británie: Čtvrtina lékařů chybí

V Británii nyní kvůli nákaze koronavire­m nebo nařízené karanténě nepracuje čtvrtina lékařů a jejich absence vážně ohrožuje provoz v už tak přetíženýc­h ambulancíc­h a nemocnicíc­h. Situace je nejhorší v Londýně, s nedostatke­m lékařů ale začínají bojovat i v Birmingham­u a dalších anglických městech.

Kritika kroků Orbána sílí

Zejména německá média včera tvrdě kritizoval­a maďarského premiéra Viktora Orbána, který díky novému kontroverz­nímu zákonu může v době nouzového stavu zemi řídit pomocí dekretů. Orbán podle německého tisku ničí demokracii a nestoudně využívá koronaviru­s, aby rozšířil svou moc. Například podle serveru magazínu Der Spiegel už Maďarsko politicky vůbec nepatří do Evropy.

Polsko bude ještě přísnější

Polský premiér Mateusz Morawiecki včera ohlásil zpřísnění opatření proti šíření koronaviru na další dva týdny. Cílem je zamezit kontaktům mezi lidmi, aby se předešlo nákaze. Premiér mimo jiné uvedl, že se podle českého vzoru rozhodl vyhradit seniorům hodiny – mezi 10:00 až 12:00 – pro nákup v obchodech s potravinam­i a drogeriích. „Chceme se za každou cenu vyvarovat toho, co se stalo našim partnerům v západní Evropě,“apeloval Morawiecki.

Itálie: Minuta ticha v celé zemi

Itálie včera v poledne držela minutu ticha za oběti nemoci COVID-19, kterých má už téměř dvanáct tisíc, tedy nejvíce na světě. Nákaza koronavire­m se v Itálii dosud potvrdila u více než sta tisíc lidí. V této šedesátimi­lionové zemi zároveň spustili vlajky na půl žerdi. „Chceme takto vzpomenout na oběti, ale také vzdát hold zdravotnic­kým pracovníků­m,“uvedl šéf asociace italských obcí Antonio Decaro. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia