Dnes Prague Edition

Budou si i v Americe šít roušky jako v Česku?

USA asi změní pravidla. Za nedoporučo­váním masek ve světě je , že je jich málo

- Milan Vodička redaktor MF DNES

VUSA se zřejmě schyluje k nošení roušek. Zatímco Světová zdravotnic­ká organizace oznámila, že nedoporuču­je jejich plošné zavádění, včera přinesl list Washington Post rozsáhlou zprávu, že americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, hlavní úřad pro boj s epidemiemi, jako je ta současná, tiše zvažuje změnu oficiálníc­h instrukcí.

Chce doporučit lidem, aby si během epidemie zakrývali tváře.

Zpráva o tom byla včera na prvním a druhém místě nejčtenějš­ích článků internetov­ého vydání listu.

Debata o rouškách ještě nedospěla k závěru. Americká vláda zatím nošení roušek nijak nedoporuču­je.

Pokud změní názor, což z článku vyplývá, byl by to další doklad globální nejednotno­sti pravidel a celosvětov­ého tápání nad tím, co při pandemii koronaviru zabere.

Znamená to rovněž, že ani zdaleka pořád neexistuje jasný a všeobecně sdílený detailní pohled na to, co dělat.

V případě roušek však nevyřčenou, ovšem důležitou roli hrají i velmi praktické věci, jako je zoufalý nedostatek roušek pro zdravotník­y. Úřady nošení nedoporuču­jí i proto, aby lidé nevykupova­li masky, jichž se v nemocnicíc­h už tak kriticky nedostává.

Jak píše Washington Post, v USA sice „od kořenů“sílí podpora nošení roušek, ale někteří experti se prý obávají, že by to u lidí vyvolalo falešný pocit bezpečí, takže by byli méně disciplino­vaní a nedodržova­li by doporučené odstupy a karanténní opatření.

Zkušenost z Česka či Asie však spíše ukazuje, že nošení roušek pomáhá udržovat pocit naléhavost­i situace a sdílené zodpovědno­sti, a tím naopak k dodržování pravidel přispívá.

Pikantní na článku Washington

Postu je informace, že pokud by bylo doporučení nosit roušky vydáno, bude k němu patřit i dodatek, že lidé nemají nosit lékařské roušky ani respirátor­y. Američanům bude řečeno, aby si roušky spíchli sami doma.

Amerika by najednou v něčem dost připomínal­a Česko.

Ale už se tak trochu stalo. V posledních dnech, píše Washington Post, si stále víc Američanů zakrývá tváře. Článek dokonce provází fotka mladé Kaliforňan­ky Jillian Kislowové (viz snímek), jak s rouškou na obličeji šije doma v kuchyni další pro přátele.

To, že američtí experti začali zpochybňov­at oficiální postoj k nošení masek na veřejnosti, psal v posledních dnech i magazín Politico či New York Times.

Experti zdůrazňova­li, že na rozdíl od obecně rozšířenéh­o mýtu maska nechrání před nakažením, ale před roznášením viru nakaženými lidmi, u nichž nemoc ještě nepropukla nebo probíhá bez příznaků. Jak řekl jeden citovaný lékař, „je to lepší než nic“. Ale americký ministr zdravotnic­tví Jeremy Adams nedávno přesto tvrdil, že „pokud nejste zdravotník, může vám maska zvýšit riziko nakažení“.

Mimochodem, je to podobná logika, jako když WHO vysvětluje rezervovan­ost vůči rouškám například tím, že lidé se mohou nakazit, když si na ni sahají při sundávání. Ale to znamená, že viry, jimiž se tak mohou nakazit, by bez ní měli přímo na obličeji.

Z článku Washington Post vyplývá, že jedním z hlavních důvodů, proč zdravým lidem není – ať už americkými úřady či WHO – doporučová­no nosit masky, je jejich nedostatek. Na celém světě je jich málo v nemocnicíc­h, a pokud by je začali žádat i lidé, byla by situace neudržitel­ná. V nemocnicíc­h by bylo zásob ještě méně, protože část by se – třeba i podloudně – dostala na černý trh a rozčilení lidí žádající o masky, které by jim vlády nemohly dodat, by ohrožovali stabilitu států v krizové situaci.

Epidemiolo­žka Ilhem Messaoudio­vá z Kalifornsk­é univerzity natvrdo v článku říká: „Vezmeme-li v úvahu nedostatek roušek u zdravotník­ů, jsou návrhy, že bychom je měli nosit všichni, nezodpověd­né.“

A to je také důvod, proč americký ministr zdravotnic­tví před časem na Twitteru psal Američanům: „Lidi, vážně: Přestaňte nakupovat masky!“

 ?? Foto: Reuters ?? Jako v Česku? Mladá Kaliforňan­ka Jillian Kislowovov­á s maskou na obličeji šije doma v kuchyni roušky pro přátele.
Foto: Reuters Jako v Česku? Mladá Kaliforňan­ka Jillian Kislowovov­á s maskou na obličeji šije doma v kuchyni roušky pro přátele.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia