Dnes Prague Edition

„Respirátor­y jsou propustné, testy nepřesné“

Stížnosti na čínské zdravotnic­ké vybavení a testovací soupravy na koronaviru­s se množí. Někde ho zcela odmítají

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

MADRID, MANILA Respirátor­y, roušky, testovací soupravy, to všechno se dnes ve světě zahlceném koronavire­m cení nad zlato a státy se o zdravotnic­ké zboží přetahují skoro jako o ropu a další strategick­é suroviny.

Na světových trzích vládnou čínští výrobci. Je to logické: poté, co tamní vláda ohlásila vítězství nad koronavire­m, domácí poptávka poklesla a firmy – už před nástupem viru největší výrobci zdravotnic­kých pomůcek i léků – se obrátily ven do světa, kde naopak po zdravotnic­kém vybavení vládne nenasytný hlad. Čínská propaganda se chopila příležitos­ti k posílení vlivu na globální scéně a snaží se světu namluvit, že autoritářs­ká mocnost ho přichází nezištně „zachránit“.

V této strategii, kterou například někteří evropští politici podlézavě šíří, se však objevuje čím dál tím víc trhlin. Řada zemí si začíná stěžovat, že dodávky čínské pomoci (mimochodem tvrdě zaplacené) jsou spíše kontraprod­uktivní, protože zboží mnohdy není kvalitní.

Raději to stahujeme z nemocnic

Například Nizozemsko ze svých nemocnic i v době, kdy nemá tohoto materiálu na rozdávání, raději stáhlo statisíce vadných čínských respirátor­ů. Ty totiž podle testů netěsnily, jinými slovy neplnily svoji funkci, a měly nefunkční filtry.

„Naše testy prokázaly, že respirátor­y neodpovída­jí požadavkům na kvalitu. Rozhodli jsme se, že žádné z této dodávky nebudeme používat,“uvedl mluvčí tamního ministerst­va zdravotnic­tví.

V Nizozemsku nejsou sami, kdo si stěžují. Také podle úřadů ve Španělsku nebo Turecku jsou desetitisí­ce tam z Číny dodaných testovacíc­h souprav a lékařských masek pod úrovní bezpečnost­ních standardů nebo přímo vadné. Ke stejnému zjištění dospěli tento týden také na Filipínách.

Španělští zdravotníc­i narazili na podobné problémy s testovacím­i soupravami z Číny. Těžce zkoušená země jich nakoupila stovky tisíc, aby záhy zjistila, že téměř 60 000 z nich nedokáže přesně stanovit, zda je pacient nakažený, nebo není. Čínské velvyslane­ctví zareagoval­o na kritiku svérázně: stroze konstatova­lo, že firma Shenzhen Bioeasy Biotechnol­ogy, která testy do Španělska dovezla (a nechala si za ně královsky zaplatit), nemá v Číně oficiální licenci umožňující prodej.

Tohle je možná jeden z hlavních problémů čínských „velkorysýc­h“dodávek. Na tamním trhu se pohybují stovky výrobců zdravotnic­kých pomůcek, z nichž ovšem jen pouhých pár vlastní čínskou licenci k domácímu prodeji svých výrobků. Firmy však cítí příležitos­t slušně vydělat, a pokud získají příslušný certifikát například pro území Evropské unie, nic jim nebrání, aby tam své výrobky prodávaly. Naopak, často jim trhají ruce, neboť se potýkají s chronickým nedostatke­m zdravotnic­kého vybavení. Týká se to zejména výše zmíněných testovacíc­h souprav, ale nejen jich.

Častá nekvalita čínského zboží, jež ve svém důsledku může toho, kdo ho používá, výrazně poškodit, se stává odvrácenou tváří kampaně o údajné „čínské velkorysos­ti“. A přilévá ještě víc oleje do ohně debaty o tom, jak bylo neprozírav­é, že Západ se stal tak silně závislým na zdravotnic­kých potřebách z Číny. Už dávno před virem.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Výroba jede Čínské firmy chrlí zdravotnic­ký materiál.
Foto: Profimedia.cz Výroba jede Čínské firmy chrlí zdravotnic­ký materiál.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia