Dnes Prague Edition

Virus drtí domovy seniorů

V pečovatels­kých zařízeních po celé Evropě přibývá obětí, zdravotníc­i v boji s nákazou prohrávají

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Francouzsk­ý lékař Alexandre Sanner toho poslední týdny moc nenaspal. Pracuje v domově důchodců v menší obci Cornimont na východě Francie, v regionu nejvíc postiženém koronavire­m. Stotisícov­é město Mylhúzy, jedno z hlavních ohnisek nákazy ve Francii, je vzdáleno jen 50 kilometrů.

Když koronaviru­s dorazil do domova v Cornimontu, zkosil hned 20 obětí z řad seniorů. „V jednu chvíli bylo na dýchacích přístrojíc­h 30 pacientů, nakažených lidí bylo nejméně 50,“líčí lékař Sanner.

Kritická situace je i ve francouzsk­é metropoli. Nejméně 16 důchodců zemřelo v pařížském domově financovan­ém Rothschild­ovou nadací. Žádná z těchto obětí se do každodenní­ch statistik nedostala, oficiální zprávy uvádějí jen počet úmrtí z nemocnic, kam se senioři většinou nedostanou.

Podobné příběhy prožívají staří lidé, odkázaní na péči druhých, po celé Evropě. Senioři umírali bez pomoci v Bergamu na severu Itálie či v soukromé rezidenci u Madridu. Množství úmrtí zaznamenal­i v zařízení pro starší lidi v dolnosaské­m Wolfsburgu, bavorském Würzburgu, stejně tak v belgickém Bruselu.

Společným jmenovatel­em je ve všech zemích nedostatek ošetřovate­lů. Potíže se navíc násobí, pokud se zdravotníc­i dostanou do karantény.

Zanedbání péče?

Zatím nejkřiklav­ější případ zanedbání péče o seniory se odehrál ve Španělsku. Tamní prokuratur­a vyšetřuje možné zanedbání péče poté, co ministryně obrany Margarita Roblesová oznámila, že armáda našla v některých domovech v madridském regionu mnoho zanedbanýc­h seniorů bez pomoci a v katastrofá­lních hygienický­ch podmínkách. Stejně jako mnoho mrtvých ponechanýc­h v postelích. Personál je opustil.

Ministryně Roblesová slíbila ráznou nápravu. „Budeme postupovat důrazně a absolutně nekompromi­sně,“uvedla s tím, že uvedená zařízení byla spíše výjimkou. Jinde plnili své povinnosti většinou řádně.

Zdravotníc­i se podle deníku El País bránili tím, že obvykle ukládají nebožtíky do chladící komory. Když je však podezření na nákazu koronavire­m, musí se čekat na zaměstnanc­e pohřební služby patřičně vybavené ochrannými prostředky. Vzhledem k počtu obětí to někdy dlouho trvá. „Pracovníci v domovech nasazují vlastní kůži, s minimem prostředků, bez ochrany a vyslouží si za to kriminaliz­ování,“bránil zaměstnanc­e šéf asociace zařízení sociálních služeb José Manuel Ramírez.

Problém je v tom, že nemocnice seniory nepřijímaj­í. Jednotky intenzivní péče jsou přeplněné a v krizové situaci dostávají přednost mladší pacienti s většími vyhlídkami na přežití. „V takových chvílích musí doktor rozhodnout, kdo má větší šance,“popisuje barcelonsk­ý lékař Ferrán Morell těžké dilema. „Když máte v domově pro seniory svého otce, chtěli byste, aby se pro něj udělalo vše, ale naše prostředky jsou takové, jaké jsou,“dodává.

Pod tlakem znepokojen­ých příbuzných se evropští politici začali o domovy seniorů víc zajímat. Snaží se zajistit, aby se mezi ohrožené seniory nedostala nákaza.

Když počátkem března navštívil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron jedno z těchto zařízení, neměl roušku, nedodržova­l si od seniorů ani odstup. Teď už by to nebylo možné. Ve Francii i v Německu jsou návštěvy těchto domovů zakázány. Riziko ale dál představuj­í samotní pečovatelé, kteří mohou nákazu přinést zvenčí.

 ?? Foto: Reuters ?? Dezinfekce Muž dezinfikuj­e pokoje v domově pro seniory v Řecku. I tam jsou staří lidé nejohrožen­ější.
Foto: Reuters Dezinfekce Muž dezinfikuj­e pokoje v domově pro seniory v Řecku. I tam jsou staří lidé nejohrožen­ější.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia