Dnes Prague Edition

Slováci: Patříme k nejlepším!

-

BRATISLAVA Slovensko očekává, že díky zavedení přísných omezení se zařadí mezi pětici států, kterým se nejlépe podaří zvládnout pandemii způsobenou koronavire­m. Vyplývá to z nejnovější studie státního Institutu zdravotní politiky, jejíž závěry včera novinářům představil jeho šéf Martin Smatana.

Podle premiéra Igora Matoviče by zdravotnic­tví mělo zvládnout nápor pacientů při vrcholu pandemie. Za jednu z možností, jak porazit pandemii, označil zastavení veškeré činnosti v zemi kromě například kritické infrastruk­tury na dobu asi tří týdnů. „Opatření jsou nevyhnutel­ná. Pokud se nám to podaří udržet, tak věříme, že budeme mezi pěti nejlepšími zeměmi, jako je například Singapur, Tchaj-wan nebo Jižní Korea, kterým se to podaří efektivně zvládat,“uvedl Smatana. Vyjádřil přesvědčen­í, že Slovensku se prakticky podařilo vyhnout se situaci, jaká nastala ve Španělsku či Itálii, které se potýkají se značným počtem nemocných a úmrtí.

Slovensko v polovině března například zavřelo školy, řadu různých prodejen, poskytovat­elů služeb a zakázalo pořádat hromadné sportovní, kulturní a společensk­é akce. Později zavedlo povinné nošení roušek nebo jiného způsobu překrytí nosu a úst na veřejnosti. Úřady od začátku tohoto týdne sice rozšířily okruh maloobchod­ních prodejen, které mohou mít otevřeno, zároveň ale zpřísnily pravidla jejich provozu. Například stanovily limit na počet zákazníků, kteří mohou být v jednom okamžiku v prodejně. Pětimilion­ové Slovensko hlásí 363 potvrzenýc­h případů infekce. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia