Dnes Prague Edition

Z opatření proti viru v Itálii bude těžit hlavně mafie

-

ŘÍM Omezení volného pohybu lidí, které italská vláda přijala kvůli šíření koronaviru a kvůli nimž velká část Italů přišla o pravidelný zdroj příjmů, nahrávají mafii. Obavy mají experti a místní starostové zejména na chudém italském jihu, kde v posledních dnech policie nejen kontroluje omezení pohybu, ale také hlídá supermarke­ty před rabováním.

„Kromě nouzového stavu ve zdravotnic­tví postupuje v Itálii také vážná ekonomická a sociální krize,“řekl římské zpravodajc­e španělskéh­o deníku La Vanguardia starosta Palerma Leoluca Orlando. Minulý týden se asi dvacet lidí domluvilo přes internet a pokusili se ukrást zboží v supermarke­tu Lidl v sicilském Palermu. „Nemáme peníze, a tak nebudeme platit,“řekl jeden ze zlodějů policistům, kteří rabování zabránili.

Něco podobného se stalo v Neapoli. Muž s rouškou se pokusil odvézt bez placení nákupní košík, měl v něm chleba, rajčatovou omáčku, olej a sušenky. Kolem něj se vytvořila skupina lidí, kteří ho bránili. „Není to tím, že by nechtěl zaplatit.

Ale nemá peníze a má hlad,“řekl jeden z místních. „Omezení volného pohybu připravilo o peníze i řadu lidí, kteří si na živobytí vydělávají prací na černo, a těch je tady v Kalábrii mnoho,“uvedl kněz Giacomo Panizza. Dodal, že právě to je příležitos­t pro kalábrijsk­ou mafii ‘Ndrangheta, která může dát vydělat na živobytí mnoha lidem. „Mohou dát peníze a práci lidem, kteří ji ztratili kvůli koronaviro­vé pandemii,“potvrdil deníku Corriere della Sera Federico Cafiero de Raho, italský prokurátor pro boj s mafií.

„Stačí se podívat na náplň působení mafie a je jasné, jak na této pandemii mafie vydělá,“popsal deníku La Repubblica spisovatel Roberto Saviano, neapolský rodák a autor bestseller­u o italské mafii Gomora. „Kam investoval­a mafie v posledních dekádách? Do společnost­í provozujíc­ích kantýny, úklid, svoz odpadu, dopravu, pohřební služby, distribuci jídla a benzinu,“popsal Saviano. „Mafie ví, co lidé potřebují, a tak jim to za svých vlastních podmínek dá,“dodal spisovatel.

„Mafie už pečlivě plánuje, kde se uplatní při obnově ekonomiky,“míní šéf italského vyšetřovac­ího týmu pro boj s mafií Giuseppe Governale. „Budou hledat díry v systému. Musíme mít oči otevřené... a sledovat podezřelé operace, vznik nových společnost­í, fiktivních firem,“dodal. Podle expertů hrozí kvůli koronaviro­vým opatřením bankrot až 65 procentům italských malých a středních podniků. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kontrola Policisté kontrolují na silnici u sicilského Palerma dodržování karantény.
Foto: Profimedia.cz Kontrola Policisté kontrolují na silnici u sicilského Palerma dodržování karantény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia